SAMLETEST: Kameramobiler

Samletest Kameramobiler

Seks ferske toppmobiler og en Galaxy S4

Galaxy S7, iPhone 7 og Pixel er blant telefonene vi har satt på prøve.

Innendørs fotografering i svak belysning er i utgangspunktet en større utfordring for testmobilene. Her er det standardproblemer som mye bildestøy, og fravær av detaljer som er vanligst. Og testbildene leverer ikke de helt store overraskelsene.

Bildene er tatt under samme lampe som de flombelyste bildene, men med en måling på omtrent 100 lux midt mellom kamerastativ og motiv.

Her er det nokså forutsigbart hvilke problemer vi kan støte på, men det er likevel ikke helt fritt for overraskelser i denne disiplinen. Det spenstigste feilskuddet kommer faktisk fra en telefon som har hevdet seg meget godt så langt.

Best innendørs i svak belysning:

  1. Apple iPhone 7 Plus
  2. Samsung Galaxy S7 Edge
  3. Sony Xperia XZ med lang lukkertid

Begrunnelse

Støy er hovedproblemet når lyset blir for svakt. Xiaomis Mi Mix tar som regel helt greie bilder, men svakt lys liker den ikke. Da fordufter detaljnivået og det blir vanskelig å skille mellom nyanser av samme farge. I tillegg får vi mye støy. For nettpublisering kan det likevel funke om man krymper bildet, men det er på dette punktet forskjellene er størst for hovedkameraet. Galaxy S7 og iPhone 7 Plus vinner denne kategorien ganske enkelt. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple vinner forholdsvis enkelt på et detaljert bilde med kontrollerte mengder støy. Det er noe mer støy her enn i bildet fra Samsung, men viktigst er det kanskje at telefonen likevel tydelig skiller veggen bak fra den svarte genseren. Galaxy S7 kommer inn hakk i hæl og leverer et kloss i støyfritt bilde, slik den ofte gjør. Men den sliter litt med å skille svart genser fra svart vegg.

Ingen av de øvrige telefonene gjorde det fryktelig bra her, men Sonys Xperia XZ tok enkelte bilder med kort lukkertid og høye ISO-verdier, og andre med lenger lukkertid og lavere ISO igjen. At den skal gå for varianten med lenger lukkertid forutsetter at telefonen står noenlunde fast, og et stativsymbol dukker opp på skjermen. Du vil altså ikke uten videre få denne bildekvaliteten om du holder telefonen i hånden, men samtidig er heller ikke bildet med høyere ISO så gærnt, og dermed går tredjeplassen til Sony i denne runden.

Skal vi se utelukkende på bildene som kan gjenskapes håndholdt må tredjeplassen deles med Google Pixel XL som gir et godt bilde, men med synlige tegn til digital forbedring. Legg merke til at det er mye støy rundt motivet, men sylskarpe kontrastlinjer rundt.

Her glimter ellers pålitelige Mate 9 Pro til med et skikkelig bomskudd. Støyfjerningen ser ut til å ha jobbet overtid, for det er knapt støy i bildet  i det hele tatt. Men den gir også et totalt fravær av detaljer i ansiktet på motivet vårt.

 

Alle bilder tatt fra stativ, med 100 lux målt mellom stativ og motiv. Alle telefonene på full automatikk.

Se bildene i full størrelse:

Gå til side

Huawei Mate 9 Pro 64GB

Huawei Mate 9 Pro 128GB

Xiaomi Mi Mix 256GB

Google Pixel XL 128GB

Xiaomi Mi Mix 128GB

Google Pixel XL 32GB

Google Pixel 128GB

Apple iPhone 7 128GB

Google Pixel 32GB

Apple iPhone 7 Plus 128GB

Apple iPhone 7 Plus 256GB

Sony Xperia XZ

Apple iPhone 7 Plus 32GB

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

Samsung Galaxy S7 32GB

Apple iPhone 7 32GB

Huawei Mate 9 Pro 64GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen