SAMLETEST: Kameramobiler

Samletest Kameramobiler

Seks ferske toppmobiler og en Galaxy S4

Galaxy S7, iPhone 7 og Pixel er blant telefonene vi har satt på prøve.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Utendørs i godt lys er de fleste telefoners paradegren. Her skal det i utgangspunktet godt gjøres å oppleve større problemer med å få gode bilder. Det gjelder selv modeller som er vesentlig rimeligere enn de vi tar med her.

Like fullt er det forskjeller også her. Det gjelder først og fremst tre ting. Eksponering kan være vanskelig om man har kraftige lyskilder på bildet, eksempelvis dersom solen står ugunstig til med tanke på motivet. De flinkeste telefonene klarer å balansere eksponeringen slik at man hverken får utbrente områder eller undereksponerte og mørke områder i samme bildet.

Fargegjengivelse og digital puss

I tillegg vil det variere hvor godt telefonenes digitale bildeforbedring jobber. Under de beste forholdene er det som regel ikke noe voldsomt behov for å forsterke kontraster i bildet, men mange telefoner prøver likevel. Og det kan se kunstig ut. Spesielt legger vi merke til at enkelte av telefonenes automatiske HDR-effekt får elementer i noen bilder til å se ut som om de har glorier. Mer tradisjonell overoppskarping innebærer det som nærmest er en hvit tegneseriestrek rundt objektet for å tydeliggjøre linjene.

Ren og skjær fargegjengivelse er også et tema. Da jeg tok med telefonene ut for å ta bilder en drøy time før skumring var solen fortsatt noenlunde stabil, men endringer i skydekket gjorde at det ble noen forskjeller i bildene. Men det vi også ser er at telefonene har valgt å gi hvert bilde ganske ulik fargegjengivelse, med skydekket i ulike nyanser fra kamera til kamera.

Best på utendørsutfordringen:

Deler av himmelen er kritthvit i bildet fra Xperia XZ. Det kan kanskje se ut som om den treffer bedre på fargene enn de andre, ettersom den er den eneste som har en kaldere og lyseblå himmel, men på akkurat denne dagen, med mye dis og lav sol er det faktisk de andre mobilene som har truffet riktig. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
  1. Huawei Mate 9 Pro
  2. Apple iPhone 7 Plus
  3. Samsung Galaxy S7 Edge

Begrunnelse:

Huawei Mate 9 Pro gjør tilsynelatende minst med bildene vi tok ute. Den lager ikke glorier rundt trærne, og gjengir farger pent og korrekt. Fullt så «levende» farger som enkelte av de andre telefonene leverer den ikke, men jevnt over er det den som gir det mest korrekte bildet. Den får også til en jevn og god eksponering over det hele, uten utbrente områder.

iPhone 7 Plus er en god andreplass, mens Galaxy S7 halter inn på en tredjeplass. Samsungs kamerahelt vant den forrige testen, men er ikke aller best under helt optimale forhold. Det er spesielt en glorieeffekt rundt trærne som melder seg her, og den samme effekten ses enda sterkere for Pixel XL fra Google.

Svakest i denne omgangen ble Xperia XZ fra Sony, der store deler av bildene er utbrente. Xiaomi Mi Mix leverer et greit eksponert bilde, men med litt for mye støy gitt det sterke utvalget den er del av.

Alle bildene i dette utvalget er brukbare, og manuell modus kan berge inn mange av forskjellene vi ser her.

Testbildene

Testbilder tatt utendørs med stativ. Alle telefonene har knipset med selvutløser og full automodus. For de fleste er HDR inkludert i automodusen, mens for gamle Galaxy S4 måtte det aktiveres manuelt, og det er HDR-bildet fra denne vi har valgt å ta med.

Se bildene i full størrelse:

Gå til side

Huawei Mate 9 Pro 64GB

Huawei Mate 9 Pro 128GB

Xiaomi Mi Mix 256GB

Google Pixel XL 128GB

Xiaomi Mi Mix 128GB

Google Pixel XL 32GB

Google Pixel 128GB

Apple iPhone 7 128GB

Google Pixel 32GB

Apple iPhone 7 Plus 128GB

Apple iPhone 7 Plus 256GB

Sony Xperia XZ

Apple iPhone 7 Plus 32GB

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

Samsung Galaxy S7 32GB

Apple iPhone 7 32GB

Huawei Mate 9 Pro 64GB

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen