SAMLETEST: Stor mobilkameratest

Samletest Stor mobilkameratest

Hvilken mobil har det beste kameraet på markedet?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hver vår slippes det nye toppmodeller fra mange av de store mobilprodusentene, og akkurat nå står den hardeste konkurransen på kamerafronten. Hvilken av denne vårens toppmodeller tar best bilder?

Utvalget vi har tatt med er likevel litt todelt. Vi har nemlig også tatt med noen av de beste kameramobilene som har vært med oss siden i fjor høst. Det innebærer at vi tar med oss telefoner fra Microsoft, Apple og Huawei som ikke er helt ferske, men likevel hører til de mistenkte når vi skal finne den beste kameratelefonen.

Testingen er gjort med stativ i sterkt dagslys og i mørke. I tillegg har vi tatt innendørsbilder i middels belysning, og håndholdte bilder med full automatikk. Vi har også sett på hvilken telefon som tilbyr mer enn bare god bildekvalitet, siden noen er enklere å bruke, mens andre gir tilgang til flere muligheter.

Dette er telefonene som er med:

Vi valgte å ta med nye iPhone SE fremfor fjorårets iPhone 6S, rett og slett fordi de deler kamerakonstruksjon. De to telefonene skal i utgangspunktet ta kliss like bilder, og vi lar derfor minstemann iPhone være representant for begge. Den største utgaven er også med, fordi den har optisk bildestabilisering som kan påvirke kvaliteten.

Huawei Mate 8 har ikke fått noen skikkelig oppfølger ennå, men har tidligere overbevist under fotografering i skarpt lys. Derfor er den med også her, sammen med Microsofts Lumia 950 XL. Det kommer ikke nye Lumia-modeller hver dag, så vi tok den siste toppmodellen de lanserte.

En modell enkelte kanskje vil savne er Huaweis Nexus 6P. Den har vi valgt å hoppe over i denne omgang, rett og slett fordi utvalget allerede er stort, og vi vet av erfaring at 6P neppe vil hevde seg helt i toppen.

Det beste mobilkameraet

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

Når alt skal oppsummeres er det Samsung Galaxy S7 Edge som tar seieren. Den briljerer på alle deltestene vi gjennomførte og leverer jevnt over de aller beste bildene du kan få klemt ut av en mobiltelefon. Bilder blir skarpe og fargene stemmer omtrent alltid. I tillegg tar den usedvanlig gode bilder i mørket. Fotografer vil nok også sette pris på at Samsung Galaxy S7 kan ta bilder i Raw-format, for ekstra redigeringsmuligheter.

De aller beste mobilkameraene:

  1. Samsung Galaxy S7 (Edge)
  2. Huawei P9
  3. LG G5
Huawei P9

Også et godt valg

Huawei P9

Etter en kameraoppdatering for en stund tilbake har Huawei P9s kamera blitt et av markedets aller beste. Den tar stort sett knallgode bilder og har blant markedets aller beste nattbildemodus. Et ekstra sort-hvitt-kamera på baksiden kan være en bonus for noen, men ikke noe vi benyttet oss noe særlig av.

Etter å ha testet kameraene på samtlige mobiler i en rekke ulike scenarioer – fra håndholdte bilder av dyr til selfies tatt i mørket – var det én telefon som virkelig skilte seg ut. 

Vi skal vel innrømme at vi hadde en liten mistanke om at Samsungs Galaxy S7 ville stikke av med showet. Og i noen tilfeller hadde vi rett. I mørket er den svært vanskelig å slå, men det vi kanskje ikke hadde ventet oss var at den var så jevnt god på alle utfordringene. Den sliter litt med kattepels, men utover det er den mobilkameraet vi ville helst vil ha i lommen nesten uansett situasjon.

LG G5

En overraskende tredjeplass

LG G5

LG G5 viser seg å være en allsidig telefon som stort sett tar veldig gode bilder. Vi likte mobilkameraet spesielt godt i sollys. Da kan nemlig G5s sekundærkamera virkelig briljere med sine vidvinkelbilder, noe ingen andre mobiler kan skryte av. Problemet er at vidvinkelkameraet ikke er særlig nyttig i mørket. Hvis du bare skal ta bilder i sollys er LG G5 det klart morsomste alternativet.

Huaweis P9 overrasket litt i samletesten, etter å ha gjort det litt midt på treet da vi testet den tidligere i år. En mulig forklaring er en stor kameraoppdatering som nylig har kommet til den. Oppdateringen ser ut til å ha gjort susen, og P9 tar høyst brukbare bilder i nesten alle situasjoner. Den stiller dessuten med et par ekstra fiffige funksjoner, slik som en utrolig effektiv nattbildemodus og et eget sort-hvitt-kamera.

Den nye LG G5 viser seg å også være en allsidig telefon. G5 tar gode bilder i de fleste forhold, men i noen deltester sank den ned til midten av haugen. At den likevel krysser målstreken til en finfin tredjeplass skyldes vidvinkelkameraet som under riktige forhold kan gi en fantastisk ekstraverdi til telefonen. Det er bare så synd at det skal ganske mye lys til før vidvinkelkameraet er godt nok.

Et spørsmål som gnager i bakhodet for både Huawei P9 og LG G5 er om de to telefonene virkelig kunne truet Samsungs triumfferd dersom produsentene ikke hadde brukt både penger og plass på en ekstra kameramodul.

... Og den kjipeste

På en litt uventet jumboplass finner vi Sonys Xperia X. Den sliter med å eksponere bilder riktig, den kan ta gigantiske bilder uten å gi deg flere detaljer tilbake og ved flere anledninger bommet den ganske tydelig på fargegjengivelsen. De store bildefilene den tar i full oppløsning gjør også at kameraappen er til dels treg.

Til Xperia X' forsvar var ingen av bildene i testen lagt opp for å teste den prediktive autofokusen. Dermed kan det tenkes den er riktig telefon å ha i noen situasjoner. Problemet er likevel at den faller gjennom i de fleste andre situasjoner.

 

Hopp til deltestene (klikk på bildene)

Best i sola

Strålende sol kan by på noen av de enkleste forholdene for en kameratelefon. Selv om bildebrikkene inni er små vil et motiv badet i lys som regel se ganske flott ut på det ferdige bildet. Samtidig er solskinnsbilder av landskap og mennesker kanskje de vi liker aller best å ta, og det er jo forskjeller også på disse bildene, selv om telefoner flest gir gode resultater.

Disse forskjellene handler i stor grad om fargegjengivelse og hvordan for eksempel komprimering av JPG-filene påvirker. I noen tilfeller tidligere har vi sett tegn på overoppskarping i bildene, og en gang i blant ser vi ganske påfallende fargefeil.

LG G5

Beste mobilen i sola

LG G5

Den aller beste mobilen å ha med seg i sola er LG G5. Den treffer på både farger og lys og er generelt veldig god i bruk. Det som skiller LGs toppmodell fra konkurrentene er muligheten til å kunne ta bilder i vidvinkel med sitt sekundærkamera, noe ingen andre kan skilte med. Dette krever mye lys, og gjør derfor ekstra stort utslag i vår soltest.

Sterkt lys kan også være vanskelig av andre årsaker. For det første kan skarpt motlys gi linserefleksjoner, og slike vil du helst ikke ha – i hvert fall ikke dersom du ikke faktisk vil ha dem og planlegger nøye hvordan de skal påvirke bildet. Dette kan gjerne ses i ulik grad avhengig av den optiske konstruksjonen foran bildebrikken. Noen telefoner rammes ofte, mens det nesten aldri vil oppstå på andre.

Det andre problemet sterkt lys medfører er at telefonene må forsøke å eksponere hele bildet riktig. Hvis det er mørke partier på bildet, risikerer man at disse blir undereksponert. Skal man ha riktig eksponering av de mørke partiene er det de lyse partiene som kan bli overeksponert og utbrent. Deler av bildet kan altså bli helt svarte, eller helt hvite.

Mange telefoner forsøker å motvirke sistnevnte egenskap ved å inkludere HDR-modus i bildeautomatikken. Dette virker i varierende grad. Gjennom hele testen, foruten de aller siste bildene, har vi fotografert med telefoner på full automatikk, slik folk flest faktisk gjør.

HTC 10
Huawei P9
Apple iPhone 6S Plus
Apple iPhone SE
LG G5
LG G5 (vidvinkel)
Microsoft Lumia 950 XL
Huawei Mate 8
Samsung Galaxy S7 Edge
Sony Xperia X

Oppsummert:

Det er to kamera i LG G5 og begge gjør det fantastisk bra i sola. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den aller beste mobilen i sola er LG G5, men det er ingen tvil om at de aller fleste mobilene gjør det generelt bra i sola. 

Det er antydninger til et ørlite lillastikk hos Huawei-modellene, men det er langt fra like merkbart som hos Lumia 950 XL. På samme måte ser vi antydninger til sammenblanding av grønne elementer hos Samsungs Galaxy S7 Edge. Den treffer imidlertid på fargene og eksponeringen.

Her gjør også iPhone-modellene og HTC 10 det meget bra. Men i denne situasjonen koser LG G5 seg med både hovedkamera og vidvinkelkamera, og det gjør den meget allsidig.

Dermed er LG G5 som går av med seieren, med et litt spredt felt av gode bilder med litt ulike smånykker mellom seg og de to svakeste. Nederst på listen finner vi Sony Xperia X som noe svakere enn resten, og Lumia 950 XL på tydelig jumboplass.

Microsoft Lumia 950 XL – kraftig lillastikk

Solbildet til Microsoft Lumia 950 XL har et kraftig lillastikk.

I strålende sol gjør alle modellene våre det ganske så bra. De mest påfallende resultatene her er det Lumia 950 XL fra Microsoft som stiller med. Av en eller annen grunn har den trukket et bilde med kraftig lillastikk til torgs. Bildet ser ellers fint ut, og samtlige modeller har fått seg en linsepuss før hver tur i ilden.

Vi mistenker at telefonen rett og slett har gjort ett eller annet feil under eksponeringen. Er du opptatt av foto kan du puste lettet ut, for Lumia 950 XL kan levere råfiler rett fra kameraet, slik at denne typen feil ganske enkelt kan ryddes opp i. Med komprimerte JPG-filer er det ikke like lett å rydde opp, og går ikke alltid.

Folk flest henter uansett ikke mobilknipsene sine inn i Photoshop for å tukle, så at telefonen ikke leverer riktige fargetoner rett ut av esken gjør at den faller gjennom her.

Sony Xperia X – Grønnstikk og komprimering

Sony Xperia Xs kamera traff ikke helt. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen modell som sliter litt i det sterke lyset er Sonys Xperia X. For det første har himmelen her et påfallende grønnstikk. Men himmelen ser saktens ikke helt unaturlig ut heller, og uten sammenlikningsbilder ved siden av, spørs det om så mange ville påpekt det i bildene dine. Den er likevel alene om denne vrien i utvalget vårt.

Xperia X kan ta bilder i hele 23 megapiksler, og det er kanskje bittelitt urettferdig å kreve at hver eneste av pikslene er perfekte. Flertallet av telefoner i testen legger seg mellom 12 og 16 megapikslers oppløsning. Men Sony beholder noen leie tendenser fra tidligere Xperia-varianter når det fotograferes med maksimal oppløsning.

Det er ikke all verden med ekstra informasjon å hente når vi blåser bildene opp til full størrelse. Vi ser at grønne blader og barnåler har en tendens til å flyte litt over i hverandre. Noen steder er effekten nesten litt kantete, mens andre steder ser det i stedet bittelitt uskarpt ut.

Tar bedre bilder i lav oppløsning

Xperia X' fokus har i utgangspunktet truffet godt, men forbi halv til to tredelers størrelse er det veldig lite detaljer å hente her. En annen bivirkning av den enorme oppløsningen ser ut til å være at Xperia X er den som bruker lengst tid på å lagre bildene. Ikke helt unaturlig, gitt at den også lager de desidert største bildefilene av mobilene i utvalget. Rundt 10-12 megabyte for hver fil.

Vi har stilt alle telefonene så langt opp i oppløsning som vi kommer, rett og slett for å få med oss så mange detaljer som vi kan. Derfor lider kanskje Xperia X litt under å tilby for høy oppløsning. Standardvalget er i utgangspunktet at den tar bilder i åtte megapiksler, og her ser vi ikke de samme komprimeringsfeilene, men grønnstikket på himmelen forblir.

Best i mørket

Mobilen har blitt kameraet vi bruker, men jo nærmere kvelden vi har kommet, har savnet etter et mer påkostet kamera blitt sterkere. Kan de nye toppmodellene endre på det inntrykket?

Her vasser vi i mulige feilkilder. De kornete og støyete bildene man ofte ender opp med har nok mange støtt på. Spesielt siden bilder kan se skikkelig fine ut på mobilskjermen, før inntrykket faller som en murstein når vi får se samme bildet på storskjermen.

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

Beste mobilen i mørket

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

Mørket er mobilkameraets største fiende, men Samsung Galaxy S7 Edge takler det bedre enn noen andre. Selv med lite lys blir ikke bildet fullt av støy, og farger blir relativt godt gjengitt. Noen sterke lyskilder blir utbrent, men det er omtrent umulig å unngå, spesielt for et mobilkamera og dets uungåelige begrensninger.

Et annet problem som ofte oppstår er bevegelsesuskarphet. Bildene ser ikke bra ut rett og slett fordi vi har beveget for mye på telefonen under fotograferingen. Den ble rett og slett ikke ferdig med å ta bildet før motivet endret seg. Resultatet er uskarphet som ofte likner en del på den man får om motivet ikke er i fokus.

Disse to feilkildene ser svært forskjellige ut, men i mobilenes automodus henger de veldig tydelig sammen. Telefonene blir satt på prøve i mørket, og må klare seg som best de kan. Resultatet er enten at ISO-verdiene, altså lysfølsomheten, stilles skyhøyt, eller at de prøver å kompensere for dårlig lys med lengre lukkertid. Av og til gjør de begge deler.

Å skru opp lysfølsomheten fører til at man forsterker alle de små detaljene man har – inkludert støyen. Noen av de beste telefonene kamuflerer imidlertid støy godt, samtidig som de har brikker som fungerer bedre i dårlig lys. Dermed oppstår det lite støy, og den som dukker opp skjules.

Å skru opp lukkertiden lar mobilen samle mye mer lys, men hvor lenge klarer du å holde den helt bom stille? Sannsynligvis ikke veldig lenge. Dermed er uskarpheten et faktum. Kameraautomatikk om kvelden handler mye om balansen mellom lukkertid og ISO-verdier.

HTC 10
Huawei P9
Apple iPhone 6S Plus
Apple iPhone SE
LG G5
Microsoft Lumia 950 XL
Huawei Mate 8
Samsung Galaxy S7 Edge
Xperia X

Oppsummert:

Samme om du har en flat eller avrundet Galaxy S7 – dette er mobilen du vil ha med deg når mørket faller. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Har du en Samsung Galaxy S7 i lomma når mørket faller på, er du omtrent så godt rustet som du kan bli med en mobiltelefon. Det er knapt synlig støy på bildene, og fargene blir noenlunde riktige. Når det er svært mørkt vil sterke lyskilder ha en tendens til å bli utbrent, slik som i nattbildet fra Galaxy S7 i karusellen over. Men dette er nærmest en umulig oppgave å unngå, og ingen av telefonene i denne testen har klart å unngå de store lyskjeglene langs husveggen.

Igjen ser vi at LG G5 gjør det bra. Bildet er en del lysere, og det er svært lite støy i det. Men her får lysene svært store og sjenerende glorier, og vi ser også at det dukker opp uheldige optiske effekter rundt de sterke lysene. Alt i alt er det likevel meget bra levert av LG. Ulempen? Her fungerer vidvinkelkameraet dårlig.

Også Huawei P9 gjør det godt i denne disiplinen. Den får ikke de uheldige optiske effektene som LG G5 gir, men til gjengjeld får vi et mørkere bilde som preges av litt mer støy. Like fullt, godkjent. I tillegg er det verdt å nevne at telefonen har litt ekstra krutt i fotoappen som tillater den å ta ekstremt gode nattbilder om du for eksempel kan stable den opp på et bord. Mer om det finner du på siste side.

HTC 10 – håpløst mye støy

HTC 10 feilet hardt i vår mørketest. Foto: Kurt Lekanger

HTC 10 gjør det noenlunde greit på det tidlige kveldsbildet, men vi ser antydninger til støy her også. Når mørket virkelig faller på faller HTC 10 gjennom. Store mengder støy, og et kraftig blåstikk i lyset fra bygningen gjør at bildene vi tok med denne knapt kan brukes til noe.

Vi ser også at begge iPhone-modellene faller gjennom på det mørkeste bildet, mens også disse klarer seg greit i noe lysere omgivelser. Litt pussig er det at begge Apple-modeller veksler mellom en overeksponert hvit himmel og en himmel med dypt blåskjær i på kveldsbildet. Her virker det å være automatikken som jobber så godt den kan, med vekslende utfall.

Både iPhone SE og iPhone 6S Plus sliter mer enn konkurrentene når solen forsvinner. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Sony Xperia X – flere mindre problemer

Vekslende utfall er forøvrig en tendens vi har sett før hos Apples modeller. De kan nemlig innimellom treffe så godt at man lurer på hva slags magi som bor inni dem, mens andre ganger blir resultatet som på de to mørkeste bildene her. Det gjør at mange likevel fremholder dem som gode modeller i mørket.

Lumia 950 XL fra Microsoft gjør det noenlunde greit, men igjen ser vi ganske mye støy og trøbbel med fargegjengivelsen rundt lampene på bygningen. Den når dermed ikke helt opp.

Her er Sonys Xperia X litt ute på sykkeltur. Det er forholdsvis mye støy i de mørkeste bildene, lampene gir linserefleksjoner og det dukker opp litt snodige regnbueaktige effekter i en del av støyen. Totalt sett er det likevel HTC 10 som lander på jumboplass her, mens Xperia X tar nest siste plassering.

Best på selfies

Selfier! De siste årene har vi alle gjort oss skyldige i mer eller mindre selvopptatte bilder til publisering i sosiale medier. Ingen anledning er for stor, og ingen for liten. Enten vi står foran Eiffel-tårnet, eller bare tar oppvasken, skal det dokumenteres. Men hvilken telefon gjør jobben best?

Det blir stadig mer fokus på dette hos mobilprodusentene, og for enkelte modeller rivaliserer frontkameraet kvaliteten til hovedkameraet på baksiden. En forholdsvis ny trend er ulike blitsløsninger på forsiden av telefonen også. For mange av telefonene betyr det en skjerm som kan lyse svært kraftig ved visning av hvitt.

LG G5

Beste selfiemobilen

LG G5

LG G5 stikker såvidt av med seieren i selfie-kategoriern. Den tar sylskarpe bilder, selv med frontkameraet, og klarer samtidig å levere god dybdeskarphet. Selv uten et blitslys på framsiden, eller skjermblits, ble selfiene overraskende gode.

En fallgruve her er at flere av telefonene ikke ser ut til å ha noen form for regulering av skjermlyset når det er svært mørkt. Dermed oppnår man et kraftig lys

Ingen av telefonene i denne testen har LED-belysning på forsiden, selv om det finnes slike varianter også. Typisk har også selfie-fokuset kanskje vært aller tyngst for telefonene på midten av prisstigen, mens vi her befinner oss i aller øverste felt. Det betyr likevel ikke at telefonene vi tar for oss er dårlige på området. I stedet drukner gjerne funksjonaliteten litt i modellens enorme arsenal av øvrige funksjoner.

Flere av telefonene har moduser som skal gjøre oss mobilbrukere penere. De ulike «Beauty Mode»-løsningene har imidlertid en tendens til å få hud til å se ut som plast, og på sitt drøyeste kan de levere resultater som går voksdukker en høy gang. Vi har valgt å se bort fra disse. Dersom man trenger et filter som enten ødelegger realismen eller tilfører et kunstnerisk snitt er uansett de sosiale nettverkene våre fulle av slike verktøy, enten vi snakker om Snapchat eller Facebook.

HTC 10
Huawei P9
iPhone 6S Plus
iPhone SE
LG G5
Lumia 950 XL
Huawei Mate 8
Galaxy S7 Edge
Xperia X

Oppsummert:

LG G5 vinner såvidt selfie-kategorien, selv om flere av de andre mobilene også ga gode resultater. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Alle telefonene gjør det bra i lyset, men har LG G5 et overtak på resten? Resultatet er knivskarpt, og med god dybdeskarphet. En sterkt medvirkende årsak til selfieveldet på nettet er jo nettopp at vi dokumenterer besøk til ulike steder, og da er det kjekt om også bakgrunnen synes godt. Himmelen er utbrent, men det får våge seg. G5 har ikke skjermblits i vanlig forstand, og klarer seg også greit uten.

Trykker du på blitsikonet under fotografering lyser området rundt forhåndsvisningen opp i hvitt, men den blinker ikke, slik resten gjør. Dermed kan du få noe lysere bilder uten å bli helt blendet av telefonen.

I stummende mørke gjør Apples iPhone 6S Plus det best. Den så ut til å regulere skjermbelysningen etter behov. Men det kan også hende den rett og slett ikke får til å lyse kraftigere. Uansett var resultatet noenlunde passelige mengder lys, og i nesten fullstendig nattmørke ble resultatet godt nok.

Samsungs Galaxy S7 gjør det meget bra i dagslys, og helt greit i stummende mørke. Skjermblitsen blir svært lys, men ikke helt umulig å se på, slik som vi opplevde enkelte av konkurrentene.

iPhone SE: Elendig!

Hovedkameraet på iPhone SE er like bra som på iPhone 6S, men frontkameraet er det samme som i iPhone 5S. Det ga elendig resultat. Foto: Niklas Plikk, Tek.no

Når iPhone 6S Plus gjør det såpass godt er det kanskje litt uventet at iPhone SE gjør det så dårlig i denne disiplinen. Årsaken er imidlertid ganske enkel. Den deler frontkamera med iPhone 5S, som nå er flere år gammel. iPhone SE tar et ålreit bilde i dagslys, men hva hjelper det når den totale oppløsningen er på 1,2 megapiksler?

Telefonen har skjermblits, akkurat som flere av de andre. Men det hjelper ikke så mye når kameraet er lavoppløst og ikke særlig lysfølsomt. Det du får ut er en ansamling støy i frimerkestørrelse. Her er det verdt å nevne at en vanlig full-HD-skjerm kan vise rundt to millioner piksler, eller to megapiksler om du vil. Dermed vil selfien fra iPhone SE oppta litt over halvparten av bildepunktene i en slik skjerm. Har du 4K-skjerm, sa du? Den har rundt åtte millioner piksler å briske seg med, og iPhone SE-selfien er et knøtt midt på skjermen.

Microsofts Lumia 950 XL klarer seg ganske greit i dagslys, men bildekvaliteten blir til grøt når mørket faller på. Her vil du få store problemer så fort skumringen setter inn. Men en telefon som gjør tjeneste deler av døgnet er fortsatt bedre enn en som leverer ubrukelige resultater døgnet rundt. Lumiaen havner dermed nest sist.

HTC 10
Huawei P9
iPhone 6S Plus
iPhone SE
LG G5
Lumia 950 XL
Huawei Mate 8
Galaxy S7 Edge
Xperia X

Best på håndholdte bilder

Håndholdte bilder i vekslende lys er de vi tar aller flest av. Og det er også her vi ser den største variasjonen i kvalitet. En klassiker er at bildet blir uskarpt og rett og slett ser ut til å være ute av fokus. Som regel handler dette om en ustødig hånd og litt for lite lys. Når motivet beveger seg uten at telefonen rekker å bli ferdig med å knipse bildet, blir resultatet bevegelsesuskarphet.

Microsoft Lumia 950 XL

Best på håndholdte bilder

Microsoft Lumia 950 XL

Det er veldig jevnt i toppen, men Lumia 950 XL går av med seieren i håndholdt-kategorien. Mye skyldes et usedvanlig godt bilde av katten, som virkelig får med seg hver eneste detalj - alt fra individuelle hårstå på magen til værhårene i ansiktet. Dermed tar Microsoft også seieren over Galaxy S7, selv om sistnevnte tok et bedre bilde av toalettbygget.

Samtidig er det slik at disse bildene er de som kanskje er vanskeligst å bedømme mot hverandre, ettersom de i sin natur vil bli relativt forskjellige fra kamera til kamera. Det er vanskelig å garantere helt like forhold. Men i bildene våre ser vi likevel ganske tydelige forskjeller.

Her har vi tatt to bilder, denne gangen av en katt og av en toalettbygning ved Bjønndalen skianlegg rett utenfor Oslo. Katten er ikke like samarbeidsvillig som bygningen, og dukker derfor opp i litt ulike positurer. Her utgjør de store områdene med ensfarget og lang pels en vanskelighetsgrad for kameraene. Der enkelte blander sammen grønnfarger ved bilder av natur, er det fare for liknende tilstander med de hvite områdene av pelsen her.

Bygningen tok vi tre håndholdte bilder av med hver telefon, og plukket det beste i hver serie. Forhåpentligvis skulle det gi så sammenliknbare resultater som mulig. Katteskinnet derimot var sprelsk av seg, og at vi i det hele tatt klarte å klemme unna ni bilder før krabaten klikket på nærmeste kongle må anses som et slags under.

Samsung Galaxy S7 Edge
HTC 10
Huawei P9
Apple iPhone 6S Plus
Apple iPhone SE
LG G5
Microsoft Lumia 950 XL
Huawei Mate 8
Sony Xperia X

Oppsummert:

Lumia-telefonene har lenge vært kjent for gode kameraer, og den traff virkelig godt da vi tok bilder av vår pelskledde venn. Foto: Kurt Lekanger, Tek.no

Microsofts Lumia 950 XL har gjort det ganske svakt i noen av testene, men når katten skal fotograferes blir resultatet meget bra. Her kan man tydelig se strukturen i pelsen, og den blander seg ikke sammen slik som i enkelte av resultatene. Skal du fotografere lite samarbeidsvillige pelsdyr er det muligens Lumia 950 XL som gjelder. Den er i hvert fall best i vår øvelse. Samme telefon gjør det helt greit på bildet av den lille toalettbygningen. Absolutt godkjent på totalen.

Samsung Galaxy S7 Edge tok det beste utendørsbildet, men skuffet litt da vi tok bilde av katten. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Toalettbygningen blir best gjengitt av Galaxy S7 Edge fra Samsung og av LG G5. Begge har fotografert så skarpe bilder at man nesten kan skjære seg på sollyset som treffer veggen. Her ser vi tydeligst at bildeforbedringen i Galaxy S7 av og til kan gå i veien for seg selv. Pelsen på kattebildet ser ut som et slags maleri når vi blåser opp til full størrelse. Bildet er likevel akseptabelt, gitt at alle telefonene hadde problemer med enten uskarphet eller digital bildeforbedring på dette bildet.

LGs G5 har igjen fått utmerkede arbeidsforhold for vidvinkelkameraet sitt, så dersom du av for oss ukjente grunner skulle ønske å ta bilder av en endeløs dokø, er LG G5 helt utmerket, ettersom du får plass til mye mer av omgivelsene dine i bildet.

Det er på sin plass å trekke frem Huawei P9 også, ettersom den og tar ekstremt gode bilder av bygningen. På katteskinnet gjør den det greit, men ikke mer.

iPhone med flere: Middels gode

Den gigantiske telefonen iPhone 6S Plus gjorde det helt greit. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Så godt som alle telefonene hadde problemer med å fotografere katten på fornuftig vis. Men det var også mange som slet litt med både katt og bygning. iPhone-modellene tar ikke fryktelig skarpe bilder av bygningen heller, selv om de slett ikke er så dårlige at folk flest ville reagert på kvaliteten. Det samme kan vi i grunnen si om HTC 10 og Huawei Mate 8 også. Sistnevnte er som regel svært god til å håndtere farger, men kunne nok vært litt mer lyssterk.

Jumboplassen her tildeles igjen Sony Xperia X, som hverken får til farger eller eksponering. Det er den eneste telefonen i utvalget som får kraftige problemer med solas refleksjon i grusen bak bygningen. Vi kan ikke si annet enn at det er forholdsvis sjelden vi ser bilder av grus bli utbrent.

Det samme grønnskjæret som vi så på himmelen i landskapsbildet fra Xperia X gjør seg gjeldende også her, og selv om telefonen har skrudd opp lyset såpass at grusen er utbrent og ser hvit ut, er ikke lyset på selve bygningen godt nok, og den fremstår som litt mørk. Selv om den altså er badet i lys.

Beste ekstrafunksjoner

Det er på tide å ta en nærmere titt på ekstrafunksjonene som bor i enkelte av disse telefonene.

Som vi allerede har nevnt på de tidligere deltestene har LG G5 sannsynligvis den aller nyttigste av ekstrafunksjonene vi har hatt med å gjøre. Den har nemlig et ekstra vidvinkelkamera som åpner opp for langt flere bildemuligheter. Problemet er at det ikke funker like godt når mørket faller på.

LG G5

For deg som vil ta vide bilder

LG G5

LG G5 byr på et ekstra kamera på baksiden som faktisk er utrolig morsomt å bruke. Det er et vidvinkelkamera som krever ganske mye lys for å fungere godt, men når det funker så er det kjempemorsomt å bruke. I motsetning til andre gimmicker er dette en ekstrafunksjon mange faktisk vil kose seg med.

Ulempen med det er at så fort du blir vant til å bruke vidvinkelkameraet litt, vil du se muligheter nærmest overalt. Og selve bildemulighetene forsvinner ikke når det blir mørkt, men det gjør altså LGs evner til å ta bildene du vil ha. Det er riktig så irriterende, selv om løsningen er utmerket i godt lys.

Men LG er ikke alene om å ha noen ekstra verktøy i bagasjen. Den er faktisk heller ikke alene om å ha to kameralinser på baksiden. Det har Huaweis P9 også. Den bruker imidlertid det ekstra øyet til noe ganske annerledes. Her er det snakk om et gråskalakamera som kan ta ganske stilige sort-hvitt-bilder.

Huawei P9

For deg som er glad i sort-hvitt

Huawei P9

Huawei P9 har også to kameraer på baksiden, men i stedet for å la ett ta vidvinkelbilder tar Huaweis andre kamera bilder i sort-hvitt. Hvis du ikke er fornøyd med å konvertere fargebilder til gråskala, er dette mobilkameraet for deg. Huawei P9 fortjener også skryt for veldig god nattmodus, selv om det krever at du holder mobilen helt stille.

Det skal være usagt om resultatet faktisk blir bedre enn å bare ta monokrome bilder med det vanlige hovedkameraet, men det som er sikkert er i hvert fall at undertegnede stort sett ikke tar sort-hvitt-bilder, selv om muligheten har vært til stede i flere telefoner. Huawei P9 har endret på det. Den ekstra kameralinsen er om ikke annet en konstant påminnelse om at; Hmmm! Kanskje et sort-hvitt-bilde kunne vært stilig?

Ekstrakameraet skal også kunne hjelpe hovedkameraet til å ta skarpere bilder. Effekten av det er vi litt tvilende til, da vi under den vanlige testen merket få forskjeller på bildet med fingeren over sort-hvitt-linsen. Det hører med til historien at nettopp P9 ganske nettopp fikk en oppdatering som skulle forbedre nettopp kamerafunksjonen, og i de vanskeligste omgivelsene ser den ut til å ha gjort nettopp det.

LG G5s to kameraer har faktisk noe for seg. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Noen av telefonene her lar deg stille på svært spesifikke og til dels tekniske innstillinger. Men vi dveler ved Huawei P9 litt til, og tar like gjerne med oss Mate 8 i samme slengen.

Begge disse telefonene har nemlig en helt forbausende bra nattmodus. Den gjør alle de innstillingene du helst ville gjort manuelt for deg. Her får man samme effekt som når man skrur lukkertiden opp og ISO-en ned til fornuftige verdier, for en telefon gjerne ISO 400 eller mindre.

Huawei P9 har også to kameraer på baksiden, men begge har samme brennvidde. Kamera # 2 kan brukes til å ta bilder i sort-hvitt, og skal angivelig også hjelpe kamera # 1 til å ta skarpere bilder. Dette merket vi imidlertid ikke noe særlig til. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Gitt at det du skal fotografere står i ro, og du har noe å stable telefonen opp mot, er det bare å sette den i gang, og se på at den tar et bilde som blir gradvis lysere på skjermen. Den gir seg som regel ikke før eksponeringen er tilnærmet perfekt. Det er ikke mange som går rundt med stativ til telefonen sin, og det er heller ikke mange som tukler i de virkelig avanserte innstillingene, men vurderer du en Huawei, bør du definitivt ta en titt på akkurat denne knappen dersom du liker stemningsfulle landskapsbilder. En stein eller en grein, eller hva som helst, til å lene telefonen mot lar seg stort sett enkelt oppdrive.

At P9 kommer ut som nest best i denne testen skyldes både at den rett og slett tar gode bilder, og at den kan gjøre slike små kunststykker som dette.

Fire av telefonene i denne testen har proffmoduser som lar deg velge svært detaljerte innstillinger for kameraet, og i tillegg lar deg fotografere i RAW. Det siste handler om å få informasjonen så direkte og ukomprimert fra kamerabrikken som mulig. Her blir bildefilene digre, men til gjengjeld blir også mulighetene til å redigere dem drastisk bedre.

Disse telefonene har proffmodus og mulighet for RAW:

  • Samsung Galaxy S7 (Edge)
  • LG G5
  • Microsoft Lumia 950 (XL)
  • HTC 10

Vi liker svært godt mulighetene proffmodusen gir i disse telefonene, fordi det er mulig å trikse seg frem til et akseptabelt bilde der automatikken kommer til kort. Kommer din egen magefølelse og kunnskap til kort, har du enda et halmstrå å klynge deg til siden RAW-filen gir det større frihet til redigering.

Når det er sagt er dette funksjoner de færreste henter frem til daglig, og selv om noen av telefonene er ganske pedagogiske i sin visning av disse alternativene, er det en fordel med en viss fotointeresse før du begynner å dra i spakene. En grunnleggende forståelse av hvordan ISO og lukkertid påvirker bildet ditt er sannsynligvis det viktigste.

Men siden folk flest, oss inkludert, stort sett benytter telefonene i pek-og-skyt-modus har vi lagt mer vekt på de «enkle avanserte» løsningene enn de helmanuelle.

Totalvinneren

Samsung Galaxy S7 Edge 32GB

Når alt skal oppsummeres er det Samsung Galaxy S7 Edge som tar seieren. Den briljerer på alle deltestene vi gjennomførte og leverer jevnt over de aller beste bildene du kan få klemt ut av en mobiltelefon. Bilder blir skarpe og fargene stemmer omtrent alltid. I tillegg tar den bilder i et forrykende tempo. Fotografer vil nok også sette pris på at Samsung Galaxy S7 kan ta bilder i Raw-format, for ekstra redigeringsmuligheter.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen