SAMLETEST: Stor mobilkameratest

Samletest Stor mobilkameratest

Hvilken mobil har det beste kameraet på markedet?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Best i sola

Strålende sol kan by på noen av de enkleste forholdene for en kameratelefon. Selv om bildebrikkene inni er små vil et motiv badet i lys som regel se ganske flott ut på det ferdige bildet. Samtidig er solskinnsbilder av landskap og mennesker kanskje de vi liker aller best å ta, og det er jo forskjeller også på disse bildene, selv om telefoner flest gir gode resultater.

Disse forskjellene handler i stor grad om fargegjengivelse og hvordan for eksempel komprimering av JPG-filene påvirker. I noen tilfeller tidligere har vi sett tegn på overoppskarping i bildene, og en gang i blant ser vi ganske påfallende fargefeil.

LG G5

Beste mobilen i sola

LG G5

Den aller beste mobilen å ha med seg i sola er LG G5. Den treffer på både farger og lys og er generelt veldig god i bruk. Det som skiller LGs toppmodell fra konkurrentene er muligheten til å kunne ta bilder i vidvinkel med sitt sekundærkamera, noe ingen andre kan skilte med. Dette krever mye lys, og gjør derfor ekstra stort utslag i vår soltest.

Sterkt lys kan også være vanskelig av andre årsaker. For det første kan skarpt motlys gi linserefleksjoner, og slike vil du helst ikke ha – i hvert fall ikke dersom du ikke faktisk vil ha dem og planlegger nøye hvordan de skal påvirke bildet. Dette kan gjerne ses i ulik grad avhengig av den optiske konstruksjonen foran bildebrikken. Noen telefoner rammes ofte, mens det nesten aldri vil oppstå på andre.

Det andre problemet sterkt lys medfører er at telefonene må forsøke å eksponere hele bildet riktig. Hvis det er mørke partier på bildet, risikerer man at disse blir undereksponert. Skal man ha riktig eksponering av de mørke partiene er det de lyse partiene som kan bli overeksponert og utbrent. Deler av bildet kan altså bli helt svarte, eller helt hvite.

Mange telefoner forsøker å motvirke sistnevnte egenskap ved å inkludere HDR-modus i bildeautomatikken. Dette virker i varierende grad. Gjennom hele testen, foruten de aller siste bildene, har vi fotografert med telefoner på full automatikk, slik folk flest faktisk gjør.

HTC 10
Huawei P9
Apple iPhone 6S Plus
Apple iPhone SE
LG G5
LG G5 (vidvinkel)
Microsoft Lumia 950 XL
Huawei Mate 8
Samsung Galaxy S7 Edge
Sony Xperia X

Oppsummert:

Det er to kamera i LG G5 og begge gjør det fantastisk bra i sola. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Den aller beste mobilen i sola er LG G5, men det er ingen tvil om at de aller fleste mobilene gjør det generelt bra i sola. 

Det er antydninger til et ørlite lillastikk hos Huawei-modellene, men det er langt fra like merkbart som hos Lumia 950 XL. På samme måte ser vi antydninger til sammenblanding av grønne elementer hos Samsungs Galaxy S7 Edge. Den treffer imidlertid på fargene og eksponeringen.

Her gjør også iPhone-modellene og HTC 10 det meget bra. Men i denne situasjonen koser LG G5 seg med både hovedkamera og vidvinkelkamera, og det gjør den meget allsidig.

Dermed er LG G5 som går av med seieren, med et litt spredt felt av gode bilder med litt ulike smånykker mellom seg og de to svakeste. Nederst på listen finner vi Sony Xperia X som noe svakere enn resten, og Lumia 950 XL på tydelig jumboplass.

Microsoft Lumia 950 XL – kraftig lillastikk

Solbildet til Microsoft Lumia 950 XL har et kraftig lillastikk.

I strålende sol gjør alle modellene våre det ganske så bra. De mest påfallende resultatene her er det Lumia 950 XL fra Microsoft som stiller med. Av en eller annen grunn har den trukket et bilde med kraftig lillastikk til torgs. Bildet ser ellers fint ut, og samtlige modeller har fått seg en linsepuss før hver tur i ilden.

Vi mistenker at telefonen rett og slett har gjort ett eller annet feil under eksponeringen. Er du opptatt av foto kan du puste lettet ut, for Lumia 950 XL kan levere råfiler rett fra kameraet, slik at denne typen feil ganske enkelt kan ryddes opp i. Med komprimerte JPG-filer er det ikke like lett å rydde opp, og går ikke alltid.

Folk flest henter uansett ikke mobilknipsene sine inn i Photoshop for å tukle, så at telefonen ikke leverer riktige fargetoner rett ut av esken gjør at den faller gjennom her.

Sony Xperia X – Grønnstikk og komprimering

Sony Xperia Xs kamera traff ikke helt. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En annen modell som sliter litt i det sterke lyset er Sonys Xperia X. For det første har himmelen her et påfallende grønnstikk. Men himmelen ser saktens ikke helt unaturlig ut heller, og uten sammenlikningsbilder ved siden av, spørs det om så mange ville påpekt det i bildene dine. Den er likevel alene om denne vrien i utvalget vårt.

Xperia X kan ta bilder i hele 23 megapiksler, og det er kanskje bittelitt urettferdig å kreve at hver eneste av pikslene er perfekte. Flertallet av telefoner i testen legger seg mellom 12 og 16 megapikslers oppløsning. Men Sony beholder noen leie tendenser fra tidligere Xperia-varianter når det fotograferes med maksimal oppløsning.

Det er ikke all verden med ekstra informasjon å hente når vi blåser bildene opp til full størrelse. Vi ser at grønne blader og barnåler har en tendens til å flyte litt over i hverandre. Noen steder er effekten nesten litt kantete, mens andre steder ser det i stedet bittelitt uskarpt ut.

Tar bedre bilder i lav oppløsning

Xperia X' fokus har i utgangspunktet truffet godt, men forbi halv til to tredelers størrelse er det veldig lite detaljer å hente her. En annen bivirkning av den enorme oppløsningen ser ut til å være at Xperia X er den som bruker lengst tid på å lagre bildene. Ikke helt unaturlig, gitt at den også lager de desidert største bildefilene av mobilene i utvalget. Rundt 10-12 megabyte for hver fil.

Vi har stilt alle telefonene så langt opp i oppløsning som vi kommer, rett og slett for å få med oss så mange detaljer som vi kan. Derfor lider kanskje Xperia X litt under å tilby for høy oppløsning. Standardvalget er i utgangspunktet at den tar bilder i åtte megapiksler, og her ser vi ikke de samme komprimeringsfeilene, men grønnstikket på himmelen forblir.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen