6 droner settes på testbenken. Hvilke kommer seirende ut?

Samletest Billige droner

6 droner settes på testbenken. Hvilke kommer seirende ut? (Bilde: Erik Røseid, Tek.no)

For under 500 kroner kan du få en kameradrone

Vi testet 6 billige droner og kåret en vinner.

De seks dronene vi har testet er svært forskjellige, både i form og størrelse. Hvilke funksjoner de har og hva du kan bruke dem til, varierer også sterkt. Det de har til felles, er i bunn og grunn at de tilhører det absolutt nederste prissegmentet. Dette gjør dem alle til billige innstegsmodeller for en vordende dronepilot, men det store spørsmålet er: hvilken drone gir deg mest for pengene?

Dette er et vanskelig spørsmål, og svaret vil variere alt ettersom hva du ønsker å bruke dronen til. Men på generelt grunnlag kan vi si at du helt klart vil velge en drone som tåler å bli herset litt med – for det kommer den til å bli. 

Med det kan vi med en gang utelukke minst én kandidat. 2Fast2Fun sin bittelille Color Quad XS ble nemlig ødelagt i løpet av testen, og det i løpet av nokså kort tid. Det har nok både å gjøre med at den er helt ubeskyttet, og at det er svært vanskelig å ikke kollidere den inn i gjenstander over en lav sko. At dronen du kjøper er solid, godt beskyttet og godt bygget, er dermed helt essensielt.

Videre er det også viktig at dronen er lett å styre. Spesielt de store dronene har et behov for å kunne manøvreres utendørs i litt vind. I tillegg er det utelukkende positivt om dronen har mange morsomme og/eller nyttige funksjoner – så lenge de faktisk fungerer. Én ting samtlige av de store dronene skal ha ros for, er at de benytter samme batteristandard og har utskiftbare batterier. Det er kjærkomment i mange situasjoner.

Slike batterier benyttes i de tre største dronene. Vi har ett ekstrabatteri, noe som er svært kjekt.
Slike batterier benyttes i de tre største dronene. Vi har ett ekstrabatteri, noe som er svært kjekt. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Våre anbefalinger – en drone til hvert sitt bruk

På bakgrunn av de punktene vi nevnte over, skal vi altså kåre en vinner blant de seks dronene vi har hatt inne til test. Vi skal også komme med en spesiell anbefaling, ettersom det blir litt urettferdig å sammenligne de små og de store dronene på alle områder. Dermed er det spesielt to droner vi vil trekke frem som for oss står igjen som veldig positive erfaringer.

Hubsan X4 HD – funksjonsrik og velbygget kameradrone

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Den dronen som i dag gir deg aller mest glede igjen for dine hardt ervervede kronasjer, er den relativt kompakte og funksjonsrike Hubsan X4 HD. Dronen føles betydelig mer velbygget enn samtlige av de andre i testen, og vekten er også svært tilfredsstillende, Videre har den både en beskyttelsesring, gummiputer under bena og en leddmekanisme som sørger for effektivt å absorbere harde fall uten å skade selve dronen.

X4 HD har også den suverent beste rekkevidden av alle dronene i testen, og kan styres opptil flere hundre meter unna. Vekten, styrken fra motorene og den kompakte formen gjør den dessuten velegnet til bruk ute, og den kan stå i mot ganske kraftig vind. Styringen er responsiv og myk, og gir deg en god følelse av kontroll over dronen.

Videre er X4 HD utstyrt med et kamera som faktisk leverer helt brukbar kvalitet. Dette er intet mindre enn imponerende, størrelsen og prisen tatt i betraktning, selv om videokvaliteten overhodet ikke kan konkurrere mot dedikerte kameradroner. Det er imidlertid en svært urettferdig sammenligning, spesielt sett i forhold til prisen.

For så lite som 695 kroner kan du altså få langt mer moro enn du skulle tro, i tillegg til at styringen av dronen er såpass gjennomført at det er god trening også for droneførere med store ambisjoner. X4 HD er ganske enkelt den beste dronen i testen.

Hábrók Nano Quadcopter – billig og robust innedrone

Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

I tillegg til X4 HD, vil vi spesielt anbefale en drone til: Hábrók Nano Quadcopter. Dette er den aller billigste dronen i testen, men det er også den vi kanskje har største tro at vil overleve flest knall og fall. Vekten er svært lav, og den virker relativt solid bygget. Men det aller viktigste er den svært omfattende beskyttelsesringen, som sørger for total beskyttelse både fra siden og under dronen – de to mest sårbare punktene.

Styringen av dronen er helt grei, men ikke imponerende. For en voksen er dessuten kontrolleren et par hakk for liten, og gjør at du må holde den i et slags krampaktig grep. Men for et barn vil den sannsynligvis være midt i blinken – og det gjelder også dronen.

Med mindre noen skulle komme til å tråkke på Nano Quadcopter, tror undertegnede du skal slite med å ødelegge denne lille tassen. Og om du skulle være så uheldig å ødelegge den, så koster jo en ny bare 279 kroner. På bakgrunn av dette velger vi å gi dronen vårt anbefalt-stempel. 

Video av dronene mens de flyr

Vi har for øvrig også laget en video av dronene i deres rette element, altså i luften. Legg merke til at Color Quad XS ikke er med, fordi den ble ødelagt før videoen ble filmet:

Vi vil takke Expert for utlån av Zoopa Q55 Zepto, Elkjøp for utlån av Hábrók Nano Quadcopter, Digital Impuls for utlån av UDI Mini Drone og Coolstuff.no for utlån av 2Fast2Fun Mini Quadcopter, 2Fast2Fun Focus Drone HD og Hubsan X4 Mini Quadcopter HD.

Har du lyst til å fly en større drone?
Slik blir du dronepilot »

6 droner settes på testbenken. Hvilke kommer seirende ut? (Bilde: Erik Røseid, Tek.no)
Kontrollerne til dronene. Øverst fra venstre: UDI Mini Drone, 2Fast2Fun Focus Drone. Nederst fra venstre: Hábrók Nano Quadcopter, Zoopa Q Zepto 55, 2Fast2Fun Color Quad XS, Hubsan X4 HD. (Bilde: Erik Røseid, Tek.no)
Ingen stueplanter ble skadet under testingen av denne dronen. Det er den for lett til. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Zoopa Q Zepto 55 og kontrolleren skiller seg ut fra den gemene hop – på en svært positiv måte. (Bilde: Thea Solli Sagbakken, Tek.no)
Hábrók Nano Quadcopter pryder løvverket. (Bilde: Erik Røseid, Tek.no)
UDI Mini Drone er en relativt stor drone til en relativt lav pris. Men er den noe tess? (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
UDI Mini Drone er forholdsvis enkel å manøvrere. (Bilde: Erik Røseid, Tek.no)
Focus Drone er en svær drone, og egner seg best ute. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Hubsan X4 HD er en snerten tass. Den er også den dyreste i testen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Flere av droneprodusentene insisterer på at man skal lade dronene slik – gjennom en datamaskin. Men det er ikke noe problem å lade dem i vegguttaket heller. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Dette var et stadig tilbakevendende problem: hvor skal man lagre dronene når man har dem med seg rundt? Som oftest blir det bare til at man pakker dem ned igjen i boksen sin, noe som tar unødvendig plass og er upraktisk. (Bilde: Erik Røseid, Tek.no)
Tar du av skallet på Mini Drone, finner du et veldig enkelt skjelett under. Hva med å 3D-printe egne skall? (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Åpne kretser rett mot bakken er sjelden en god idé. Batteriet ligger riktig nok imellom, men her kunne UDI godt ha kostet på seg et deksel. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Skjermen på kontrolleren til UDI Mini Drone er blant de bedre. Her vises blant annet ytelsen i prosent, noe som gjør det svært lett å fininnstille farten. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Beskyttelsesringen til Nano Quadcopter gir svært god beskyttelse av dronen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Dette er innholdet i pakken til 2Fast2Fun Color Quad XS. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Dette er innholdet i pakken til Zoopa Q Zepto 55 (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Dette er innholdet i pakken til Hábrók Nano Quadcopter. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Dette er innholdet i pakken til UDI Mini Drone. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Dette er innholdet i pakken til Hubsan X4 HD. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Dette er innholdet i pakken til Focus Droneq (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
UDI Mini Drone kommer med en forgrener som lar deg lade to batterier samtidig. Smart! (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Slike batterier benyttes i de tre største dronene. Vi har ett ekstrabatteri, noe som er svært kjekt. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Denne batteriløsningen liker vi ikke. Det er fryktelig knotete å presse kontakten ned i det lille hullet, og ledningene på batteriet vil sannsynligvis ta skade av det til slutt. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Her er det alternative dekselet til UDI Mini Drone, med originaldekselet i bakgrunnen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Dette lille lyset er alt vi har å orientere oss etter når vi flyr Mini Drone. Det er for dårlig. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Å plassere minnekortet stikkende ut av dronens underside var ikke et sjakktrekk. Det lærte untertegnede på den harde måten. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Du kan sette en beskyttelsesring utenpå Hubsan X4 HD hvis du vil. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Foran på Hubsan X4 HD sitter det et bittelite kamera som filmer i 720p-oppløsning. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Du bruker en u-nøkkel for å flikke av de små propellene. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Slik skal ledningene stappes inn etter batteriet. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Skjermdump fra X4 HDs videoopptak. Bildekvaliteten er så som så, men det merkes ikke så godt når det er video. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Focus Drone er ikke så vanskelig å kontrollere, men den blir veldig lett tatt av vinden på grunn av den relativt lave vekten. (Bilde: Erik Røseid, Tek.no)
Ved hjelp av denne knappen starter du kameraet på Focus Drone. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Fire ganske kraftige lysdioder har sitt hjem under Focus Drone. Det gjør seg godt ute om kvelden. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Ladeinngang og av/på-knapp. Zoopa Q Zepto 55 følger for øvrig samme ladestandard. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Color Quad XS er liten. Veldig liten. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Denne lille kapselen er den vesle dronens hjem. Smart! (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Color Quad XS lades via denne lille, grønne chipen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Kontrolleren til Zoopa Q Zepto 55 ser rett og slett tøff ut. Den er også testens beste i bruk. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
I tillegg til de nærmest obligatoriske lysdiodene på hver arm, har Zoopa Q Zepto 55 en liten, grønn diode foran. Det hjelper på orienteringen, og gjør også dronen hakket raffere. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Den bittelille kontrolleren er det kanskje største ankepunktet til Hábrók Nano Quadcopter. Den er direkte vond å holde i. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Beskyttelsesringen til Nano Quadcopter gir svært god beskyttelse av dronen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen