Alle disse dronene kan vise det de filmer i sanntid – men hvem gjør det best?

Samletest Droner med FPV-funksjonalitet

Alle disse dronene kan vise det de filmer i sanntid – men hvem gjør det best? (Bilde: Torstein norum Bugge, Tek.no)

Disse billige dronene lar deg se det du filmer i sanntid

...men det er kun én av dem som leverer video med kvalitet.

Fire droner, men svært varierende kvalitet

Etter flere uker med nesten daglig testing av FPV-droner nærmer vi oss altså en konklusjon på denne samletesten. Hovedfokuset i testen har vært på hvilken drone som gir deg mest og best funksjonalitet for pengene, med et forbehold om at FPV-funksjonaliteten faktisk må fungere som tiltenkt. Det er nemlig mye penger å spare på å velge en drone uten FPV, så hvis en FPV-drone først har dårlig FPV-funksjonalitet så går vinningen på en måte litt opp i spinningen.

Eller med andre ord: selv om en drone utmerker seg på de aller fleste områder, så kan vi ikke anbefale den om selve kjernefunksjonaliteten svikter.

Dette gjelder for eksempel både Syma X5SW og CX-30W til en viss grad, fordi såvel oppløsningen som overføringshastigheten er for dårlig til å gi et detaljert og godt bilde. Flyr du for langt unna, så blir forsinkelsen dessuten på opptil flere sekunder, og bildefrekvensen elendig. Det er rett og slett ikke godt nok, selv om prisen er lav.

Disse stillbildene tok vi med kameraene på de forskjellige dronene. Som i videoene er det også her én drone som peker seg ut: Nine Eagles Galaxy Visitor 6 Pro. Hubsan X4 Plus FPV skuffer litt med tanke på prisen, fordi kameraet aldri leverer skikkelig skarpt bildemateriale. Både farger, detaljer og kontraster har en tendens til å flyte ut. Bilde fra Syma-dronen er fullstendig ubrukelig, mens CX-30W leverer sånn nogenlunde overlevelig kvalitet.
Disse stillbildene tok vi med kameraene på de forskjellige dronene. Som i videoene er det også her én drone som peker seg ut: Nine Eagles Galaxy Visitor 6 Pro. Hubsan X4 Plus FPV skuffer litt med tanke på prisen, fordi kameraet aldri leverer skikkelig skarpt bildemateriale. Både farger, detaljer og kontraster har en tendens til å flyte ut. Bilde fra Syma-dronen er fullstendig ubrukelig, mens CX-30W leverer sånn nogenlunde overlevelig kvalitet. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Resultatet kan du selv se over i sammenligningsbildet. Det burde ikke være noe problem å se hva vi mener med at Galaxy Visitor 6 Pro har overlegen bildekvalitet. Alle bildene er valgt ut fra totalt fem bilder tatt med samme drone fra det samme ståstedet, og representerer det beste vi greide å få til.

Hadde det ikke vært for den håpløst lave oppløsningen og det ukurante formatet (som synes om du zoomer inn) så kunne faktisk CX-30W-dronene halt i land en andreplass her. Legg merke til at stillbildeformatet ikke nødvendigvis samsvarer med videoformatet.

Før vi går videre med selve konklusjonen og vår anbefaling, så kan du jo ta deg tid til å titte på videoen som viser de fire dronene i aksjon, samt også bildemateriale fra alle sammen. Videoen ble publisert i en smakebitsak parallelt med denne saken, som du finner her.

Galaxy Visitor 6 Pro og X4 Plus FPV – En todelt anbefaling

Det har vært vanskelig å kåre en vinner i denne testen, mest av alt på grunn av det enorme prisspennet. Det blir urettferdig å sammenligne en drone til 899 kroner med én til over 2 000 kroner, men etter en helhetlig vurdering har vi kommet fram til en todelt løsning. Både Hubsan X4 Plus FPV og Nine Eagles Galaxy Visitor 6 Pro fortjener en anbefaling, men på forskjellig grunnlag. 

Hubsans lille tass er god på det aller, aller meste – bortsett fra bildekvalitet i ettertid. Det trekker ned, men samtidig er FPV-funksjonaliteten såpass bra at dersom du kun er ute etter FPV-moro og ikke opptak for senere bruk, så er det definitivt å anbefale. På den annen side er det også en dyr drone, og du kan få X4 Plus uten FPV for ganske nøyaktig 1 000 kroner mindre. Om du velger å kjøpe X4 Plus FPV betaler du dermed i dyre dommer for nettopp kun denne funksjonaliteten, så det blir en vurderingssak. Kameraet som sådan er nemlig likt.

Galaxy Visitor 6 Pro har desidert best bildekvalitet av de fire dronene, mens Hubsan X4 Plus FPV er bedre å fly og er billigere.
Galaxy Visitor 6 Pro har desidert best bildekvalitet av de fire dronene, mens Hubsan X4 Plus FPV er bedre å fly og er billigere. Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no

Nine Eagles' større drone er også god på de fleste områder, og stråler på bildekvalitet sammenlignet med konkurrentene. FPV-funksjonen er også veldig bra, og mobilfestet er blant de bedre vi har sett. Her får du både film du har glede av i nuet, men også som du uten skam kan hente ut og plage hele slekta med om du skulle ønske det. At motorene ikke er blant de kraftigste trekker litt ned, men ikke så mye. Det er nemlig tilstrekkelig. Det er egentlig noe som er gjennomgående ved Galaxy Visitor 6 Pro – der mange andre faller totalt igjennom på ett eller flere områder, så gjør denne dronen alt enten bra eller tilstrekkelig godt.

Med det sagt, så er bildekvaliteten fra de aller fleste mobilkameraer langt bedre enn det du får her, men så kan heller ikke mobiltelefoner flys rundt med. Begge dronene leverer imidlertid varene på FPV-området, og begge får plusspoeng for relativt lang rekkevidde på 150 meter.

Alt i alt anbefaler vi Galaxy Visitor 6 Pro til deg som vil ha en god allround-drone med velfungerende FPV og mulighet for opptak, og X4 Plus FPV om du heller vil ha en drone utelukkende for FPV-opplevelsen og aerodynamiske sprell. Vi synes imidlertid begge to er litt dyre, så om FPV ikke er så viktig for deg burde du kanskje heller se på droner av denne typen.

Vær obs på defekte Galaxy Visitor-enheter

Vi har også en annen gledelig nyhet: Galaxy Visitor 6 Pro er en relativt lett drone å reparere. Ofte er det slik at delene og spesielt kontaktene i slike små droner er smeltet eller loddet sammen. I Nine Eagles' drone er elektronikken derimot koblet sammen med enkle standardkontakter, og de alle øvrige deler skrudd fast med vanlige stjerneskruer. 

Her kommer også den ikke så gledelige nyheten: vi fikk førstehåndserfaring med akkurat dette , fordi vi fikk levert to defekte enheter på rad av denne dronen.

Ødelagt motor? På Galaxy Visitor 6 Pro kan du lett fikse det selv!
Ødelagt motor? På Galaxy Visitor 6 Pro kan du lett fikse det selv! Foto: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

Takket være enkel konstruksjon og litt reparatørerfaring fikk vi imidlertid reparert den ene dronen med delene fra den andre, og problemet var løst. Allikevel virket det rart at begge enhetene skulle være defekte rett ut av esken, og vi spurte derfor Coolstuff om saken. Ifølge talsperson Crister Magnusson fra leverandøren Kyosho så har de hatt noen andre tilfeller av disse feilene:

– Vi har hatt et par tilfeller der dronen ikke har fungert som den skal med hensyn til styring, og også noen der motorene ikke har fungert. Skal vi se på det totale antallet leverte maskiner, så tror vi nok at det kan være 1 prosent som har hatt kontrollproblemer, og ca. 2-3 prosent som har hatt defekt motor. Min følelse er nok at dere har hatt ekstremt uflaks i dette tilfellet [...], men det viktigste er at leverandøren eller butikken løser problemet om det intreffer.

For øvrig var Coolstuff veldig samarbeidsvillige, og raske med å både behandle klagen og erstatte enheten. Dermed skulle det ikke være noen fare om du faktisk skulle ende opp med en defekt enhet.

Fikk du ikke med deg den forrige samletesten vår?
Test: For under 500 kroner kan du få en kameradrone »

Cheerson CX-30W og Hábrók Plus CX-30W er i praksis samme drone – rent utenom farger, logoer og innpakning. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Likhetene er ganske tydelige selv om man ikke ser så godt etter. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Cheerson CX-30W til venstre, Hábrók Plus CX-30W til høyre. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
CX-30W har relativt ok flyveegenskaper. Her vist med Cheerson-versjon, som er gul og har en «X» på toppen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Hábrók Plus CX-30W er blå og har et pilmønster på toppen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
De to CX-30W-dronene er som to speilbilder av hverandre, og deler dermed de samme ulempene. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Antennen på Hábrók-dronen fikk vi aldri til å sitte skikkelig, ettersom festet var ødelagt fra fabrikk. De små, røde gummiputene har også en lei tendens til å falle av. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Billig, lett og ganske skjør plast preger konstruksjonen av de to dronene. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
CX-30W-dronene egner seg dårlig til å ta med på skitur – de tåler ikke kulde, og du kan knapt puste på dem før de ikke greier å lette. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
De små beskyttelsesringene gir ironisk nok ikke så veldig god beskyttelse, og knekker og bøyes lett. Her kunne man med fordel gått for en omsluttende ring istedenfor. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Batteriet er standard tilkobling, noe som er svært positivt. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Det som ikke er så positivt, er batteriluken. Ikke bare er den tynn og skjør, men det er også svært vanskelig å pakke batteriet slik at du i det hele tatt kan lukke luken. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Syma X5SW er en relativt stor drone, men vekten er ikke så høy. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Symas drone egner seg godt ute, for motorene er relativt kraftige. Dermed skal det en god del vind til før du mister kontrollen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Beina må skrus fast. Dersom ett av dem brekker, så kan man ganske enkelt skifte det ut med et annet. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Oversiden er glatt og ren, men har noen kule logoer og annet stæsj. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
På baksiden finner vi bakluka, der batteriet gjemmer seg. Under ses kameraet og mottakeren. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Slik er batteriet koblet til Syma X5SW. At dette er et standardbatteri synes vi er positivt. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Ved siden av tilkoblingspunktet til kameraet (som for øvrig kan løsnes) sitter av/på-knappen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Beskyttelsesringene til Syma X5SW er solid festet med to plugger og én skrue. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Propellene og motorene virker solid konstruert. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Det er relativt kraftige lysdioder under dronen, som gjør det lett å se den i skumringen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Kontrollen har litt «billig bling»-følelse, men duger til jobben. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Mobilfestet som følger med kontrollen til Syma X5SW er helt suverent – enklere og sikrere blir det ikke! (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Kameraet i Syma X5SW er ingenting å snakke hjem om. Det leverer rett og slett helt eksepsjonelt dårlig bildekvalitet. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Hubsan X4 Plus er en liten og lekker sak. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Kameraet som sitter i Hubsan X4 Plus FPV ser ut til å være av samme slag som i den forrige generasjonen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Siden vi testet forrige generasjon X4 (uten FPV) har utseendet forbedret seg betraktelig. Flygeegenskapene er mer eller mindre like, men nå er også en høydemåler på plass. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Minnekortplassen har siden forrige generasjon X4 fått en ny og MYE smartere plassering, der minnekortet ikke lenger stikker en halv centimeter ut av selve dronen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Vi liker at X4 Plus FPV kan lades med en standard Micro-USB-kabel. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
...men det vi ikke liker, er at batteriet er proprietært og litt vanskelig å få ut. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Av/på-knappen sitter på undersiden, og må holdes inne i 3-4 sekunder for at dronen skal skrus på skikkelig. Da skrus også de fargerike lydsiodene på én etter én. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Skjermen på kontrolleren til Hubsan X4 Plus FPV er lesbar i sollys, men undertegnedes mobil trivdes til sammenligning langt bedre i vintersola. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Innsynsvinkelen på skjermen til kontrolleren er ikke spesielt imponerende. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Nine Eagles Galaxy Visitor 6 Pro er en ganske tøff drone, synes vi. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Nine Eagles Galaxy Visitor 6 Pro gjør det meste bra, og har mye funksjonalitet. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Kameraet på Galaxy Visitor 6 Pro er avtagbart, og kun festet med en skumgummipolstring til selve kroppen. Dette demper også den destruktive kraften i harde landingen på skjør kameraelektronikk. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Batteriet har en egen lomme på baksiden av dronen, og er relativt stort. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Galaxy Visitor 6 Pro har en relativt slank profil, men stor overflate og lav vekt kommer med en pris: den klarer seg dårlig i vind. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Oversiden og designet generelt er ganske rafft, sammenlignet med alle de andre dronene i testen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Minnekortplassen på kameraet er kjekt plassert, og klikkes på plass med en låsemekanisme. Dette er noe vi savner i andre slike droner, der minnekortene rett og slett kan finne på å falle ut. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Propellsystemet er godt sammenskrudd, men motorene er ikke så sterke. Her sees også tannhjulet som driver selve propellen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Sammen med kontrolleren følger det med et relativt kraftig telefonfeste. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Telefonfestet leveres dessuten med en solskjermer. Dette øker leseligheten av skjermen ute betraktelig, og er noe Nine Eagles skal ha kudos for! (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Dette følger med i CX-30W-pakken. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Dette følger med i Syma X5SW-pakken. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Dette følger med i Hubsan X4 Plus FPV-pakken. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Dette følger med i CX-30W-pakken. Det fulgte også med fire AA-batterier til kontrolleren.n (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Galaxy Visitor 6 Pro har desidert best bildekvalitet av de fire dronene, med Hubsan X4 Plus FPV på en grei andreplass. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Dronene oppførte seg relativt pent på vinterføre, men blir det for kaldt eller vindfullt får samtlige – ikke uventet – problemer. (Bilde: Torstein Noarum Bugge, Tek.no)
Ingen av de fem dronene trives særlig godt i vinterkulda, og noen nektet rett og slett å starte når det ble for kaldt. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Alle dronene på rekke og rad. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Syma X5SW er betydelig større enn de andre dronene i testen. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
(Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Disse stillbildene tok vi med kameraene på de forskjellige dronene. Som i videoene er det også her én drone som peker seg ut: Nine Eagles Galaxy Visitor 6 Pro. Hubsan X4 Plus FPV skuffer litt med tanke på prisen, fordi kameraet aldri leverer skikkelig skarpt bildemateriale. Både farger, detaljer og kontraster har en tendens til å flyte ut. Bilde fra Syma-dronen er fullstendig ubrukelig, mens CX-30W leverer sånn nogenlunde overlevelig kvalitet. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje)
CX-30W tar helt ok bilder, uten at det er spesielt imponerende. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Dette var det beste ut av fem stillbilder i motlys fra Syma X5SW. Vi føler oss ganske sikre i vår sak når vi sier at dette overhodet ikke kan brukes til noe i etterkant. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Hubsan X4 Plus FPV klarer seg ganske bra med tanke på lys og skygger, men sliter med uskarpt bilde og utflytende detaljer. Bildeformatet er også litt håpløst. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Bildekvaliteten fra Nine Eagles Galaxy Visitor 6 Pro er rett og slett imponerende, sammenlignet med de andre dronene i testen. Her er også en skikkelig vidvinkel på plass (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Designet på CX-30W-appen er ikke noe å snakke hjem om. Det er dessuten masse valg som tilsynelatende ikke gjør særlig forskjell. (Bilde: Skjermdump/Tek.no, montasje)
Syma X5SW leveres med en pen, oversiktlig, enkel og intuitiv app. (Bilde: Skjermdump/Tek.no, montasje)
Nine Eagles-appen er relativt pen og intuitiv. Øverst ser du hvordan det ser ut når man kobler til dronen. (Bilde: Skjermdump/montasje, Tek.no)
Ødelagt motor? På Galaxy Visitor 6 Pro kan du lett fikse det selv! (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje)
Vi liker at X4 Plus FPV kan lades med en standard Micro-USB-kabel. Det vi derimot ikke liker så godt, er at batteriet er proprietært og modellspesifikt. Ikke er det spesielt lett å ta ut heller. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje)
Sammen med kontrolleren følger det med et relativt kraftig telefonfeste, som dessuten leveres med en solskjermer. Dette øker leseligheten av skjermen ute betraktelig, og er noe Nine Eagles skal ha kudos for! (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje)
Batteriet er standard tilkobling, noe som er svært positivt. Det som ikke er så positivt, er batteriluken. Ikke bare er den tynn og skjør, men det er også ganske vanskelig å pakke batteriet slik at du i det hele tatt kan lukke luken. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
VENSTRE: Beina må skrus fast. Dersom ett av dem brekker, så kan man ganske enkelt skifte det ut med et annet. HØYRE: Beskyttelsesringene til Syma X5SW er solid festet med to plugger og én skrue. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
VENSTRE: Kameraet på Galaxy Visitor 6 Pro er avtagbart, og kun festet med en skumgummipolstring til selve kroppen. Dette demper også den destruktive kraften i harde landingen på skjør kameraelektronikk. HØYRE: Minnekortplassen på kameraet er kjekt plassert, og klikkes på plass med en låsemekanisme. Dette er noe vi savner i andre slike droner, der minnekortene rett og slett kan finne på å falle ut. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.)
Skjermen på kontrolleren til Hubsan X4 Plus FPV er lesbar i sollys, men undertegnedes mobil trivdes til sammenligning langt bedre i vintersola. Innsynsvinkelen på skjermen er heller ikke spesielt imponerende. (Bilde: Torstein Norum Bugge, Tek.no)
Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen