SAMLETEST: De beste smartmobilene 2013

Samletest De beste smartmobilene 2013

(Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Dette er årets smarteste mobiltelefoner

Nå selges det nesten bare smartmobiler. Men noen er smartere enn andre.

Hvem er smartest av sjakkgeniet Magnus Carlsen og pop-dronningen Madonna? Svaret er ikke så opplagt som du kanskje skulle tro. Det er naturlig å tenke at Carlsen er den smarteste sjakkspilleren av de to, mens Madonna har vist seg å være en smartere forretningskvinne enn førsteinntrykket skulle tilsi. Hun er kanskje smartere en Carlsen på flere områder? Det hele avhenger av hva du legger i begrepet smart.

På samme måte er det med smartmobilene fra Sony, Samsung, Apple, Nokia og de andre mobilprodusentene. I samarbeid med TV2 Hjelper deg har vi sett på de smarteste av smartmobilene, og på hva som skiller dem fra hverandre.

Modellen vi har konsentrert oss om er toppmobiler på hver sin måte. Til slutt tar vi også på oss den vanskelige jobben det er å vurdere epler og pærer mot hverandre.

Beste iOS-mobil: Apple iPhone 5S

Apple iPhone 5S.
Apple iPhone 5S.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det er unektelig litt søkt å snakke om beste iOS-mobil. Det er bare Apple som lager slike, og fra 2007 og frem til i år har det bare kommet én ny modell i året. Den har selvsagt vært bedre enn modellen fra året før.

I høst kom det for første gang to modeller fra Apple, iPhone 5S og 5C. Begge er nye, men de fleste anser iPhone 5S som den nye iPhone, mens 5C er en videreføring av fjorårsmodellen iPhone 5 i  simplere materialer.

Toppmodellen er med andre ord iPhone 5S, med iPhone 5C på en ubestridt andreplass. Den gamle iPhone 5 produseres ikke lenger, og dermed blir iOS-listen svært kort.

Styrker og svakheter ved iOS

iPhone 5S er den smarteste mobilen på markedet når det gjelder enkelhet i bruk. Men at den er enkel i bruk, betyr ikke at den mangler avanserte funksjoner. iPhone 5S kan gjøre det samme som alle andre mobiler, selv om Apple gjør enkelte ting på sin egen måte. Du kan dele filer, men ikke ved hjelp av de samme teknologiene som konkurrentene bruker - NFC og Bluetooth.

I stedet kan du bruke AirDrop, dele via skytjenester, sosiale nettverk, eller som e-post. Men du kan ikke dele hvilke filer du måtte ønske. Her har iPhone noen begrensninger.

Vinner på design

iPhone har også den smarteste designen for den som ikke vil ha en stor mobiltelefon, eller som foretrekker glass og metall fremfor plast. iPhone har et svært godt økosystemet for smartmobiler, forutsatt at du liker å utspille ditt mobile liv innenfor de trygge rammene av iOS. Stabiliteten er god, utvalget av tilbehør er enormt, og med en iTunes-konto har du tilgang på alle tjenester du måtte trenge.

Ettersom iPhone er så knyttet til iTunes, og Apple har en forretningsfilosofi som mange oppfatter som en grådighetskultur, må du som iPhone-eier måtte leve med at noen ikke kan la være å påpeke det de mener er feil og mangler ved iOS-produktene. Men sannheten er at ingen er mer fornøyd med mobilen sin enn den som har en iPhone. Det har uavhengige undersøkelser vist gjentatte ganger.

Les også: Apple iPhone 5S er en unik mobiltelefon

Den beste Windows-mobilen: Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020 har best kamera av modellene i denne sammenlikningen.
Nokia Lumia 1020 har best kamera av modellene i denne sammenlikningen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Om det er få iOS-mobiler å velge mellom, så er ikke situasjonen stort bedre om du leter etter en mobil med Windows Phone 8. Strengt tatt er det ikke så mange som leter etter Windows-mobiler heller, men også Windows er for noen best på de områdene som betyr mye for dem.

Styrker og svakheter ved Microsoft Windows Phone 8

Manglende interesse for operativsystemet har fått de fleste produsenter til å droppe Windows Phone. De få telefonen som selges er det Nokia som står bak. Det er ikke så rart. Nokia ansatte en tidligere Microsoft-direktør som ny toppsjef, inngikk samarbeidsavtale med Microsoft, stupte i popularitet, og ble kjøpt opp av nettopp Microsoft. Men både Samsung og HTC har laget Windows-mobiler før, og kan komme til å gjøre det igjen. Sony har gitt beskjed om at de er ferdige med Windows. ZTE og HUawei vil antakelig også produsere Windows-mobiler igjen, om markedet for slike tar seg opp.

Windows Phone 8 har mer til felles med iOS enn de fleste iPhone-eiere liker å tenke på. I likhet med iOS-mobilene, vil alle mobiler med Windows se mer eller mindre like ut - i alle fall når det gjelder menyene. Som iOS er Windows et totalitært operativsystem, med høy fokus på sikkerhet. Igjen betyr det at du er avskåret fra å gjøre enkelte ting, som å installere tredjepartsprogrammer som ikke er godkjent av Microsoft, eller få tilgang til operativsystemets filstruktur.

Nå kommer også Windows-modeller i flere størrelser, og da er det bare Apple som fremdeles insistrerer på at én skjermstørrelse (4 tommer) er riktig for alle.

Vinner på kamera

Nokia har også gitt toppmodellen Lumia 1020 det som antakelig er det beste kameraet som finnes på en vanlig mobiltelefon, med en oppløsning på 41 megapiksler og avansert bildebehandling.

Windows Phone har et enkelt grensesnitt, smarte "tiles" på startskjermen, og et særlig fokus på sikkerhet ved bruk sammen med bedriftssystemer.

Den største svakheten ved Windows Phone er mangelen på applikasjoner. Antallet apper øker jevnt og trutt, men fremdeles mangler noen av de mest populære iOS og Android-appene på Windows Phone-plattformen.

Les også: Test av Nokia Lumia 1020 - den aller beste kameramobilen

De beste Android-mobilene: Sony Xperia Z1 og Samsung Galaxy Note 3

Sony Xperia Z1 har et godt kamera og god skjerm. I tillegg er den vanntett.
Sony Xperia Z1 har et godt kamera og god skjerm. I tillegg er den vanntett.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
Samsung Galaxy Note 3 har egenskaper ingen andre mobiler kan vise maken til. Men for noen blir den alt for stor.
Samsung Galaxy Note 3 har egenskaper ingen mobiler kan vise maken til. Men for noen blir den alt for stor.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Mens utvalget av iOS- og Windows-mobiler gjør det enkelt å rangere i disse klassene, er situasjonen i Android-klassen helt motsatt. Med unntak av Nokia (nå Microsoft) og Apple, har alle de store mobilprodusentene brede porteføljer av smartmobiler med Android. Hvorfor vi har valgt nettopp Xperia Z1 og Galaxy Note 3 som de to modellene med Android, kan du lese mer om på de følgende sidene.

Les også: Samsung Galaxy S5 kan være avslørt

Styrker og svakheter ved Android

Det enorme utvalget av modeller i alle prisklasser, og med til dels svært ulik maskinvare, er både en styrke og en svakhet for Android. Samme hvilket behov du har, er sjansen stor for at du finner en Android-mobil som kan dekke det.

Samtidig gjør de mange kombinasjonene av skjermoppløsning, format og maskinvare, at ikke alle apper kjører like godt på alle Android-mobiler.

De fleste som produserer mobiltelefoner med Android synes lite opptatt av å ta vare på deg etter at du har kjøpt mobiltelefonen. Det er derfor ikke sikkert at du noen gang vil kunne oppdatere telefonen din til nyere versjoner av Android - i alle fall ikke om du har valgt en rimelig modell.

For flaggskipene er situasjonen gjerne annerledes. Men også her kan det ta til dels lang tid å få nye oppdateringer tilpasset de forskjellige produsentenes designprofil og brukergrensesnitt.

Vinner på fleksibilitet

Har du en Android-mobil står du friere til å gjøre egne tilpasninger. Du kan bytte ut hele operativsystemet om du vil. I tillegg kan du legge inn den programvaren du selv ønsker, enten den er skrevet av en entusiast med hobbyrom i garasjen, eller en kriminell svindler som er ute etter å ta kontroll over mobilen din.

Les også: Test av Sony Xperia Z1 - Dette er markedets beste mobiltelefon

Les også: Test av Samsung Galaxy Note 3 - Denne mobilen kan "alt"

 

Bli med til neste side og se hvilke ti smartmobiler vi mener er de absolutt smarteste

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen