Her har vi samlet noen av de råeste grafikkortene du kan oppdrive, men er kanskje den «kjedelige» utgaven nede til venstre i bildet det smarteste valget?

Samletest GTX 980 Ti – stortest av skjermkort

Her har vi samlet noen av de råeste grafikkortene du kan oppdrive, men er kanskje den «kjedelige» utgaven nede til venstre i bildet det smarteste valget? (Bilde: Kristoffer Møllervik, Tek.no)

Test av GTX 980 Ti-kort: Ingen ytelsesforskjell

Så hva skiller da referansemodellen fra de dyre premiumutgavene?

Da vi testet Nvidias GTX 980 Ti i sommer lot vi oss imponere kraftig over både kortets ytelse i forhold til GTX 980, samt dets akustiske egenskaper og gode temperaturer.

Samtidig er det jo ikke til å unngå å legge merke til berget med tredjepartsutgaver av GTX 980 Ti, hvor altså Nvidia leverer selve skjermbrikken (GM 200) mens andre står for kretskortet, kjøleløsningen og justering av fastvaren. Selvsagt selges disse for en enda mer premium pris enn Nvidias allerede kostbare standardmodell. – Gjerne en tusenlapp mer, minst.

Vi undersøker:

1. Er premiumkortene bedre enn referansedesignet fra Nvidia når det kommer til:

  • Ytelse ut av esken
  • Ytelse ved overklokking
  • Akustikk (Støy)
  • Temperatur

2. Er det signifikante forskjeller mellom premiumkortene?

 

Kraftigere, kjøligere, stillere?

Dette er ikke noe nytt for GTX 980 Ti. Tredjepartsmodeller har vi hatt i mange år, men i forbindelse med at tredjepartsprodusentene for dette allerede svært attraktive grafikkortet mente de kunne overgå Nvidias design, bestemte vi oss for å sjekke hvilken merverdi disse premiummodellene faktisk gir deg over referansedesignet.

Asus, EVGA, Gainward, MSI og Zotac – som alle er blant tredjepartsprodusentene vi har testet premiumkort fra i denne omgang – hevder at deres GTX 980 Ti-varianter er et bedre valg enn Nvidias standardmodell på det ene eller andre viset. Men, bortsett fra «påfugldesign», uttrykk som «0dB gaming», «ultra durable», «ACX», eller «SC+», hva annet enn prisen skiller kortene fra hverandre?

Hva, annet enn prisen, er forskjellig?

I forhold til referansedesignet skilter premiumkortene blant annet med lovnader om redusert støy, lavere temperatur og bedre ytelse.

Hovedingrediensen, som skal gjøre alt dette mulig, er oftest kombinasjonen av en kraftigere kjøleblokk, større vifter og ikke minst flere vifter. Men, er forskjellen mot referansedesignet signifikant, og hva skjer med den eventuelle ytelsesforskjellen opp til fabrikkoverklokkede premiumkort når vi forsøker å nå de samme frekvensene med referansedesignet?

Dessuten, én ting er å finne ut av hvorvidt Nvidias standardmodell er et dårligere eller smartere valg enn noen av premiummodellene, en annen er å finne ut om det er hipp som happ hvilken av disse du går for eller ei.

I denne testen skal vi undersøke begge deler, og mens vi begynner med en introduksjon av deltakerene og hva som gjør dem unike, skal vi måle både den syntetiske og reelle spillytelsen, teste kortenes akustiske eganskaper og ta tempen på dem før vi oppsummerer funnene våre på sistesiden.

Vi har sett nærmere på fem premiumutgaver av GTX 980 Ti, i tillegg til referansedesignet:

 Asus GeForce GTX 980 Ti Strix 

Asus GeForce GTX 980 Ti Strix.
Asus GeForce GTX 980 Ti Strix. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Asus har levert oss det desidert største grafikkortet med sin «Strix»-modell. «Størst» sier deg kanskje ikke så mye, men ta en titt på målene så ser du at det ikke er helt gitt at du får satt det inn i ATX-bygget ditt uten å file litt her og der.

Den drøye størrelsen kommer likevel med det som kan være noen like store fordeler i form av overdimensjonerte kjølerør og kjøleribber som andre kort simpelthen ikke får plass til. 

Selve utførelsen er det ikke noe å si på. Asus følger den trygge fargekombinasjonen med sort og rødt, men til forskjell fra MSIs 980 Ti består her hele skallet av metall og anodisert aluminuim fremfor plast. Selv bladene på de tre viftene er laget av solid metall.

Både størrelsen og materialvalget gjør sitt til at kortet veier litt mer (1,1 kilogram) enn mange av konkurrentene, så det er spesielt viktig å feste kortet i begge sporene bak maskinen.

Ut av boksen, både med tanke på klokkefrekvensens og av de to åtte ganger to strømkontaktene, ser det i det minste på papiret ut til at Strix blir å finne i toppen av ytelseslistene våre, både før og etter overklokking.

Pris: 7400 kroner
Høyeste målte standard klokkefrekvens: 1415 MHz/1800 MHz for GPU/minne.
Høyeste stabile overklokkfrekvens: 1490 MHz/1845 MHz for GPU/minne.
Mål: 30.5 cm x 15,2 cm.

 EVGA GeForce GTX 980 Ti SC+ 

EVGA GeForce GTX 980 Ti SC+.
EVGA GeForce GTX 980 Ti SC+. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

EVGAs «Superclocked+»-modell er ikke blant de fysisk største kortene og det er dermed heller ikke areal nok til å matche Asus' kjøleløsning. EVGA har også beholdt Nvidias standard seks pluss åtte strømpinner. Om dette har noe å si for ytelsen eller overklokkingspotensiale får vi straks vite.

Både rammen og selve viftebladene er laget av plast, og kortets design fremstår som litt kjedelig i forhold til konkurrentenes. Klistremerkene, som holder på å falle av enkelte steder, hever ikke inntrykket. For deg som vil ha et skjermkort som gjør visuelt lite ut av seg i spillriggen kan det i det minste være en fordel med kortets fargepalett bestående av sort og sølv. Kortet har også en sort bakplate, men denen er heldigvis av anodisert aluminium. 

Pris: 7200 kroner
Høyeste målte standard klokkefrekvens: 1305 MHz/1750 MHz for GPU/minne.
Høyeste stabile overklokkfrekvens: 1335 MHz/1780 MHz for GPU/minne.
Mål: 26,6 cm x 11,1 cm.

 Gainward GeForce GTX 980 Ti Phoenix GS 

Gainward GeForce 980 Ti Phoenix GS.
Gainward GeForce 980 Ti Phoenix GS. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Gainwards Phoenix GS har et metallhus i lys orange med sorte detaljer og GS-emblemet i gullskrift. Enten liker du designet, eller så gjør du det ikke. Vi synes på vår side det er nok så smakfullt, men resten av maskinen må naturlig nok stå i stil med det. Byggkvaliteten er uansett veldig god.

De tre viftene er laget av et gjenomsiktig plastmateriale, noe som lar et delikat hvitt lys stråle fra hver av de tre viftene. Bakplaten er enkel, men stilfull, og består av anodisert børstet aluminium. Kortet er ganske smalt, og heller ikke av de aller lengste variantene.

Pris: 7300 kroner
Høyeste målte standard klokkefrekvens: 1305 MHz/1750 MHz for GPU/minne.
Høyeste stabile overklokkfrekvens: 1510 MHz/1785 MHz for GPU/minne.
Mål: 29,2 cm x 11,2 cm.

 MSI GeForce GTX 980 Ti Gamer Twin Frozr 

MSI GeForce GTX 980 Ti Gaming Twin Frozr.
MSI GeForce GTX 980 Ti Gaming Twin Frozr. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

MSI holder fast på sin Twin Frozr-kjøler, noe vi vet de gjør av en god grunn. Den gjør som regel det den skal på en god måte, altså holder kortet kaldt uten å støye. Selve fargevalget, rødt, sort og sølv er de jo ikke akkurat alene om, men det gjør seg uansett i en spillrigg synes vi.

Byggkvaliteten er ikke helt i toppsjiktet. Det er ikke det at vi er redde for at kortet skal falle fra hverandre, men rammen er, i likhet med EVGAs ramme, laget av plast. Vel installert i maskinen er det likevel bare bakplaten du ser, og denne er av anodisert aluminium og har fått påført MSIs drageemblem.

MSIs kort er bredere enn de minste konkurrentene og referansedesignet. Dermed trenger det ikke å bygge like mye i dybden for å fortsatt ha plass til forholdsvis store kjøleribber. De to viftene har en større diameter enn konkurrentenes og virker å utnytte plassen godt. Store vifter kan rotere saktere og flytte like mye luft som mindre, raskere vifter, uten å bråke mer. Vi får se om dette er tilfelle i vår støytest.

Pris: 7500 kroner
Høyeste målte standard klokkefrekvens: 1380 MHz/1775 MHz for GPU/minne.
Høyeste stabile overklokkfrekvens: 1510 MHz/1820 MHz for GPU/minne.
Mål: 27,8 cm x 14 cm

 Zotac GeForce GTX 980 Ti amp! Edition 

Zotac GeForce GTX 980 Ti amp! Edition.
Zotac GeForce GTX 980 Ti amp! Edition. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Zotacs «amp!» er tungt, har tre solide vifter av metall og ser knalltøft ut med sort anodisert aluminium og karbonfiber-look. Hele kortet er vel skrudd sammen.

En bakplate av metall runder av det hele med ordene «Push the limit» tapetsert over den, så gjenstår det bare å se hvorvidt dette er tilfellet, da. 

Pris: 7800 kroner
Høyeste målte standard klokkefrekvens: 1250 MHz/1750 MHz for GPU/minne.
Høyeste stabile overklokkfrekvens: 1480 MHz/1780 MHz for GPU/minne.
Mål: 32,8 cm x 13,3 cm

 Nvidia GeForce GTX 980 Ti 

Nvidias referanseutgave av GeForce GTX 980 Ti.
Nvidias referanseutgave av GeForce GTX 980 Ti. Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Nvidias referansedesign er et av de mer kompakte kortene i 980 Ti-serien. Det har en full metallkonstruksjon og gir et veldig solid inntrykk. Vi liker også pleksiglasset på forsiden som du kan se kjøleribbene gjennom. 

Selv den éne lille viften, som skal kaste all varmen ut av kabinettet, er laget av metall. Vi er spente på å se hvordan denne hamler opp med kjøleløsningene konkurrentene har utstyrt sine kort med, som består av flere vifter som heller sprer varmen inn i kabinettet enn sender den ut av det.

Kortet har ingen bakplate, så andre kort er nok noe mer beskyttet mot bøying av PCB-en inne i maskinen. Vi tror likevel ikke referansedesignet veier så mye at dette blir et reelt problem, verken på kort eller lang sikt.

Pris: 6800 kroner
Høyeste målte standard klokkefrekvens: 1350 MHz/1750 MHz for GPU/minne.
Høyeste stabile overklokkfrekvens: 1460 MHz/1880 MHz for GPU/minne.
Mål: 28 cm x 12,6 cm

Hvilken GTX 980 Ti-modell er best? »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen