SAMLETEST: Bærbare PC-er til studenter

Samletest Bærbare PC-er til studenter

(Bilde: Andrea Bruer/Tek.no)

Du får en utrolig god bærbar PC for under 7000 kroner – vi har testet fem av dem

HP 14

HP 14 skiller seg ut fra de andre maskinene i testen med sitt kritthvite chassis i hardplast. Den koster også nesten halvparten av de dyreste maskinene i testen, så litt mer primitivt design er definitivt å forvente. 

Lokket har et rillet mønster på seg, og utformingen på både lokk og chassis er solid – til hardplast å være.

Chassiset gir dog litt etter når man trykker på det på forskjellige steder, så man bør kanskje passe ekstra godt på å ikke la denne falle på bakken fra så mange meter opp i luften.

HP 14-bp091no

Skjerm: 14 tommer, 1920 x 1080, antirefleks
Prosessor: Intel® Core i3 7100U / 2,4 GHz
Grafikk: Intel® HD Graphics 620
Lagring: 256 GB SSD
Minne: 6 GB
Tilkoblingsmuligheter: 2 x USB 3.0, 1 x USB-C 3.0, HDMI, minnekortspor (SD; SDHC; SDXC), 1 x RJ45 (Ethernet-port), lyd inn/ut
Vekt: 1,46 kg
Operativsystem: Windows 10
Pris: 3695,-

HP 14 er 2,39 cm tykk, og den tykkeste maskinen i samletesten. Den veier imidlertid ikke mer enn 1,46 kg, og oppleves som lett og håndterlig.

Den svakt skrånende designen gjør dog – som med de andre maskinene i testen – at den likevel virker slank og velbalansert.

Det dype hvite tastaturet er komfortabelt nok å skrive på, men er utvilsomt det mest støyende i testen.

Pekeplaten er også merkbart utført i plast, og i matt utførelse. Dette gir et godt, presist grep samtidig som at fingeren glir fint over pekeplaten. Det er også ikke nevneverdig støy når man trykker ned pekeplaten.

Vi opplever at denne pekeplaten er blant de mest presise i samletesten. Unntaket er flerfingrede aktiviteter som å forstørre en nettside, hvor vi merker litt vel mye friksjon. 

Pekeplaten og tastaturet er gode i bruk, men tastaturet støyer litt vel mye for vår smak. Foto: Andrea Bruer/Tek.no

Høyttalere, batteritid og skjerm

Det er godt med volum i høyttalerne og ikke så verst med fylde, men det er stort sett likevel litt for metallisk lyd.  

HP 14 kom ut som taperen av vår batteritest med 5 timer og 46 minutter, og det er kanskje her den lave prisen viser seg mest tydelig. Dette er ikke nok til en arbeidsdag. Du bør med andre ord alltid ha med deg laderen og være i nærheten av et strømuttak i løpet av dagen om du er avhengig av god batteritid. 

HP 14 gir en relativt dårlig fargegjengivelse. Foto: Andrea Bruer/Tek.no

Skjermen er matt, og lysstyrken er midt på treet.

Enda litt under midt på treet er fargegjengivelsen: 62 prosent korrekt gjengivelse av sRGB-farger og 46 av Adobe RGB er det svakeste resultatet i vår test.

Ytelse – grafikk og prosessor

I grafikkt- og ytelsestestene våre yter HP 14 middels godt, og omtrent på linje med sitt langt mer eksklusive søsken HP Envy 13.

Viftestøyen er merkbar både under tester og vanlig bruk, i form av en merkbar hvinende og høyfrekvent suselyd, noe som i hvert fall undertegnede opplever som ganske distraherende og frustrerende.

Om du uansett har tenkt å bruke hodetelefoner eller ha på musikk kan viften lett overdøves, men om du er avhengig av komplett stillhet ville vi rådet deg til å sjekke ut en av de andre maskinene vi har testet, som alle var tilnærmet helt stillegående – med unntak av Zenbook-en.

 

HP 14 er et greit budsjettvalg for deg som ikke plages av lav batteritid og en del vifte- og tastaturstøy. Foto: Andrea Bruer/Tek.no

Konklusjon

Vi tok med denne HP-en i testen fordi den har blitt kåret til beste PC-tilbud, og vi ville se hvordan den sto seg mot opptil dobbelt så dyre maskiner. 

Og med våre tester har vi sett at ytelsen faktisk er på linje med de dyrere maskinene i testen. Det store unntaket er den dårlige batteritiden, som vi mener er veldig viktig – særlig om du er student eller ellers mye på farten.

Men om du ikke lar deg plage av støy fra vifte og tastatur (eller ikke bryr deg om at andre plages av det), og ikke er avhengig av presis fargegjengivelse og har mulighet til å koble maskinen til strøm i løpet av dagen, er dette en helt grei maskin til hverdagsbruk – særlig med tanke på at prosessor- og grafikkytelsen er omtrent like god som de med høyere prislapp.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen