SAMLETEST: Bærbare PC-er til studenter

Samletest Bærbare PC-er til studenter

(Bilde: Andrea Bruer/Tek.no)

Du får en utrolig god bærbar PC for under 7000 kroner – vi har testet fem av dem

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Asus Zenbook UX430UA

Asus Zenbook UX430UA har et upåfallende og relativt gjennomsnittlig design. Maskinens underdel er utformet i mørk, matt gråblå aluminiumslegering. Lokket er utformet i hardplast.  

Vi er ikke helt overbevist over hvor solid lokket er: Skjermen gir liten motstand når man griper rundt den, og den virker litt vel fleksibel. Man bør med andre ord ikke være så alt for hardhendt med lokket og skjermen.

Asus ZenBook UX430UA

Skjerm:  14 tommer, 1920 x 1080, antirefleks
Prosessor: Intel® Core™ i3-7100U prosessor/ 2,4 GHz 
Grafikk:  Intel® HD Graphics 620 
Lagring:  128 GB SSD
Minne: 4 GB
Tilkoblingsmuligheter: Fingeravtrykksleser, 1 x USB 2.0, 1 x USB 3.0, 1 X USB-C, micro-HDMI, minnekortleser (SD-kort).
Vekt:  1,3 kg
Operativsystem:  Windows 10
Pris:  6490,-

Asus ZenBook UX430UA er ellers den aller letteste maskinen i testen, og veier cirka 1,25 kilo. Det gjør den enkel å bære rundt, og er egentlig ganske imponerende med tanke på at den har 14 tommers skjerm. 

Overflaten på tastene på tastaturet er svært matt. Dette gir et godt og stødig grep når man skriver. Noen kan kanskje oppleve den veldig matte teksturen som litt forstyrrende om det er uvant, men dette er nok noe man fort kan venne seg til. Tastene er også dype og svært komfortable å trykke ned.

Asus har ellers ikke gjort noen krumspring med tanke på tastaturlayout, og vi finner en Enter-tast i normal størrelse, piltaster uten noe annet rundt seg – som også fungerer som blant annet Page Up og Page Down om man holder inne Function-tasten.

Tre av maskinene har ganske lik design, mens HPs to maskiner skiller seg ut – på hver sin måte. Foto: Andrea Bruer/Tek.no

Pekeplaten på denne Zenbooken er imponerende: Den oppleves svært glatt og god å bevege fingrene over, og den er også presis. På samme måte som HP Envy 13 beveger den seg såvidt når man trykker ned lett på den.

Fingeravtrykk vises godt på chassiset til Asus ZenBook. Foto: Andrea Bruer/Tek.no

Når man trykker hardere ned, avgis en ganske høylytt klikkelyd som vi vil gjette kan bli ganske irriterende for folk rundt en i lengden. Du finner også en fingeravtrykksleser pekeplaten – et originalt designvalg.

Høyttalere, batteritid og skjerm

Harman/Kardon-høyttalerne gir en fyldig og fin lyd til laptop å være.

Batteritiden er også bra, med 10 timer og 3 minutter i vår batteritest. Vi har kjørt en video (Big Buck Bunny) i loop, og altså ikke brukt maskinen aktivt på andre måter samtidig – så ha dette i bakhodet når resultatet skal overføres til faktisk bruk.

Om du vil oppnå såpass god batteritid med flere programmer kjørende, anbefaler vi at du setter på strømsparingsmodus og ikke tar i for hardt med skjermlysstyrken.

Asus ZenBook UX430UA har god sRGB-fargegjengivelse. Foto: Andrea Bruer/Tek.no

Den matte skjermen er også lyssterk. Med sine 341 nits, 50 nits over HP Envy 13,  havner den på en overlegen førsteplass. 

Skjermen er ellers både god og nøyaktig. Den har 98 prosent nøyaktighet sammenlignet med sRGB-standarden og 77 prosent Adobe RGB-gjengivelse.

Ytelse – grafikk og prosessor

Denne Zenbooken yter mellom middels godt til godt i spillytelses- og grafikktester. I vår syntetiske spillytelsestest 3DMark havner den på topp.

Prosessoren gjør det derimot godt i testene vi kaster på den, og den havner på andreplass både i Cinebench- og Handbrake-testing.

 

 

ZenBook UX430UA har Asus' kjente vifteformede metalldesign på lokket. Foto: Andrea Bruer/Tek.no

Der Asusen faller litt gjennom, er på skriveytelse fra SSD-disken. Leseytelsen er som forventet fra en SATA-basert SSD, mens skriveytelsen er direkte svak sammenliknet med konkurrentene.  

Konklusjon

Til relativt enkel hverdagsbruk syns vi maskinen fungerer godt. Den lave vekten, det komfortable tastaturet og den lyssterke og matte skjermen teller positivt.

Vi synes dog at kombinasjonen av viftestøyen og byggekvaliteten sett i sammenheng med den nåværende prisen trekker litt ned, og vi nøler litt med å gå til det skritt å anbefale den varmt. Vi vil likevel presisere at dette er fremdeles en maskin vi anser som god.

Hvis du er avhengig av litt kjappere diskhastighet, bedre byggekvalitet og null viftestøy, anbefaler vi at du heller vurderer å legge på en 500-lapp og se til HP Envy 13 eller Acer Swift SF314, hvor også byggekvaliteten er litt bedre.

På neste side ser vi på Lenovo Ideapad 320S

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen