Noen kompaktkameraer er bedre enn andre, og vi skal finne det beste blant de beste.

Samletest Kompaktkameraer

Noen kompaktkameraer er bedre enn andre, og vi skal finne det beste blant de beste. (Bilde: Kristoffer Møllevik)

Vi har funnet det aller beste kompaktkameraet du kan kjøpe

Alle er gode, men hvilket er best?

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Oppsummering og konklusjon

Det er fordeler og ulemper med det meste her i livet, og digitalkameraer er tydeligvis ikke noe unntak. Samtlige av modellene i denne testen er gode kameraer på hver sine måter, men ingen gir oss alle funksjonene vi ønsker oss i én pakke. La oss gå kjapt gjennom dem.

Vi kan jo begynne med å avsløre at hverken Canon G9 X eller - G5 X stikker av med seieren, og det er særlig på grunn av den nesten ubrukelige skuddtakten i RAW-format. Derfor anbefaler vi dem kun til fotografer som enten helt bestemt ikke har lyst å sette seg inn i RAW-prosessering og bare vil bruke JPEG, eller som har veldig god tid under fotograferingen og kan leve med en svært dårlig skuddtakt i RAW-format. Det er mye bildekvalitet å hente på å bruke RAW-format, og hadde vi brukt 8000 kroner på Canon G5 X ville vi jo gjerne hatt så gode bilder som mulig for de pengene – og da er det RAW som gjelder.

Men hvis du likevel vil lese mer om dem, finner du testen av G5 X her: 
Endelig et Canon-kompakt med skikkelig søker »

Og Canon G9 X kan du lese om her: 
Kanskje den beste bildekvaliteten du kan putte i bukselomma »

Panasonic LX100 er ikke noe dårlig valg, men vi savner en fleksibel berøringsskjerm og USB-lading. Foto: Kristoffer Møllevik

Panasonic Lumix LX100 når heller ikke helt opp. Optikken og ISO-egenskapene er ikke nevneverdig bedre enn for eksempel Sony RX100 IV og Canon G5 X/G7 X Mark II. Det eneste virkelige trekkplasteret må være at det har gode videoegenskaper, samt en bildebrikke som gir noe lavere dybdeskarphet enn testens mindre kameraer, noe som igjen gir videoene fra dette et litt proffere preg. Men uten fleksibel skjerm, berøringsskjerm eller spesielt god videostabilisering setter det større krav til deg som fotograf. Til en pris på omtrent 6200 kroner er det likevel såpass mye billigere enn for eksempel Fujifilms X100T, at det kan være verdt å se nærmere på det hvis du kan klare deg uten en fleksibel berøringsskjerm.

Hørtes det interessant ut? Du kan ta en nærmere titt på LX100 i denne testen»

Best i test

Sony RX100 IV er etter vår mening det beste kompaktkameraet på markedet; men er det kanskje litt bedre enn nødvendig? Foto: Kristoffer Møllevik

Sony RX100 IV er en hestelengde foran konkurrentene på de fleste punkter. Det er veldig kompakt, om enn ikke like bukselommevennlig som Canon G9 X, men med en lyssterk optikk som klarer seg svært godt på de fleste brennvidder og blenderåpninger. Det har en skuddtakt som er et lite hakk råere enn LX100 IV og Canon G7 X, veldig gode videomuligheter for full HD, åpner for forsiktig 4K-filming, og morsomme (om enn ikke så nyttige) sakte-film moduser. Med den innebygde sprett-opp-søkeren får vi på mange måter det beste fra alle modellene i én pakke, i tillegg til at USB-ladingen gjør det til et veldig fint kamera å ta med på reiser. Vi har dog to ting å utsette på det: Ingen berøringsskjerm og høy pris.

Til en pris på nesten 11 000 kroner koster det nok mye mer enn de fleste av oss er villige til å betale for et kompaktkamera, selv om det er det beste.

Hvis du vil lese mer finner du testen av RX100 IV her: Fortsatt på topp, men veldig dyr »

Mest for pengene

Canon G7 X Mark II har tilnærmet like god bildekvalitet som testvinneren, og vil nok dekke dekke de flestes behov til en mye lavere pris. Foto: Kristoffer Møllevik

Og det er nok der Canon G7 X Mark II kommer inn. Vi får ikke den snertne sprett-opp søkeren, ikke 4K, ikke saktefilm, ikke de samme avanserte betjeningsmulighetene og ikke muligheten for å komme opp i en skuddtakt på 16 fps i jpg. Men vi får en bildebrikke og en optikk som er tilnærmet like god, men med litt lengre tele. Vi får gode videomuligheter for «vanlig» Full-HD, som jo er det de fleste trenger, med svært god bildestabilisering og en berøringsskjerm som gjør det enkelt å endre fokuspunkt. Og vi får en betjening som vil fungere veldig fint for de aller fleste, og en skuddtakt i RAW som bare ligger såvidt bak testvinneren.

Men selv om vi liker G7 X Mark II, bør vi nevne at RX100 III fortsatt er å finne i markedet til omtrent samme pris, så det kan være verdt å sjekke det ut hvis søkeren er viktig for deg.

Du kan lese mer om Canon G7 X Mark II her: 
G7 X Mark II er et av de beste kjøpene du kan gjøre i entusiastkompaktmarkedet »

RX100 III kan du lese mer om her »

Best bildekvalitet

Den beste bildekvaliteten får du med X100T, men da må du leve med at kameraet mangler zoom. Foto: Kristoffer Møllevik

Men dersom det er et rent stillbilde-kamera du er på leting etter, burde du helt klart se nærmere på Fujifilm X100T. Igjen føler vi oss litt handikappet av mangelen på en fleksibel berøringsskjerm, men det pene retrodesignet, den klassiske betjeningen med dedikerte hjul for lukker og blender, samt den gode søkeren gjør mye for å veie opp for det. Mangelen på zoom vil nok skremme bort mange, men når du lærer deg å jobbe med denne begrensningen vil du oppdage at den får deg til å ta bilder på en måte du ellers ikke ville gjort. 

Og selv om betjeningen av kameraet kan se litt gammeldags utenpå, har Fujifilm gitt oss svært gode muligheter til å tilpasse de andre knappene, slik at det er ikke noe problem å sette det opp slik du vil ha det selv. Prismessig befinner kameraet seg nok på feil side av 10 000, men X100T har bildebrikken og optikken til å forsvare det; bare sjekk ISO-resultatene på forrige side.

Det er også svært mye fotoglede i et kamera som X100T; det kan du lese mer om i denne testen »

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen