SAMLETEST: Adata XPG Gammix S11, Samsung 970 Evo og WD Black NVMe

Samletest Adata XPG Gammix S11, Samsung 970 Evo og WD Black NVMe

(Foto: Vegar Jansen, Tek.no)

Uansett hvilken du velger av disse tre SSD-ene har du gjort et godt valg

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det var ikke helt uten visse forventninger vi gikk i gang med testene av våre tre nye SSD-er.

Samtlige har altså en oppgitt leseytelse på over 3000 megabyte i sekundet, og selv om kandidaten fra Adata ikke var helt på høyde med de andre når det kom til skriving, forventet vi likevel at den skulle sparke greit fra seg.

For å ha noe å sammenligne SSD-ene med har vi også tatt for oss resultatene fra tidligere tester.

Både Samsung 960 Pro og 960 Evo måtte være med for å representere forrige generasjon fra den kanten.

Vi tok også med WDs tidligere toppmodell WD Black PCIe SSD.

For å illustrere avstanden til vanlige SATA-disker tok vi også med den relativt ferske «budsjettkongen» Samsung 860 Evo. Det blir altså mye Samsung i dette feltet, men så er de jo også markedsledende på mange måter.

Testresultater

Som sin forgjenger benytter Samsung 970 Evo seg av Samsungs egen NVMe-driver, som i anledningen har kommet ut i versjon 3.0. De to andre SSD-ene ble testet med Windows' standarddriver.

Vi begynner som vanlig med testprogrammet ATTO, hvor vi får en pekepinn på maksimal overføringsytelse. Her ser vi at alle de tre nykommerne kan skilte med lesehastigheter på over 3000 megabyte i sekundet. For skriving er forskjellene større, da XPG Gammix S11 også henger etter Samsungs gamle 960-serie.

Anvil's Storage Utilities gjør flere målinger og serverer en totalsum basert på lesing og skriving av forskjellige typer og størrelser data. I denne testen kommer Adatas kandidat best ut i leseøvelsen, men havner igjen litt bakpå når det kommer til skriveoperasjonene.

Totalt sett er det Samsung 970 Evo og den nye WD Black gjør det best, da med en poengsum som også sender dem foran 960 Pro.

Skulle du ønske å vite detaljerte resultater inkludert IOPS og responstider, kan du lese dette fra det aktuelle skjermbildet fra Anvil-testen: Adata XPG Gammix S11, Samsung 970 Evo, WD Black NVMe.

CrystalDiskMark er også et program som kjører litt forskjellige tester. Vi har valgt å dele resultatene, og starter da med de sekvensielle operasjonene.

Dette programmet tester som standard med en kødybde («queue depth») på både 1 og 32. En kødybde på 1 tilsvarer normal, lett bruk, der diskkontrolleren kun har ett «oppdrag», som da er å lese eller skrive en bestemt fil.

Med en kødybde på 32 får kontrolleren 32 oppdrag på en gang. Selv om den da vanligvis kun kan gjøre én ting om gangen, vil den ha muligheten til optimalisere rekkefølgen den skal lese eller skrive filene, og kan på den måten oppnå høyere hastigheter.

Også her utmerker Samsung 970 Evo og WD Black NVMe seg. Adatas SSD legger seg dog foran når vi snakker om lesing med en blokkstørrelse på én megabyte («Seq»). Men under lesing og skriving av 128 KB med kødybde på 32 («Seq Q32T1») er det altså Samsung og Western Digital som gjør det best.

Tilfeldig (random) lesing og skriving av små filer, her i størrelsesorden 4 KB, er en øvelse hvor de fleste harddisker virkelig sliter. SSD-ene gjør det langt bedre på dette punktet, men normalt sett må vi se langt etter noe tilsvarende topphastigheten.

Her har vi også kjørt et testløp med kødybde på 32 og 8 samtidige tråder (Q32T8) – noe som etter sigende skal sørge for full belastning i 4K-testene. Det er også her at de nye SSD-ene virkelig skinner.

Med færre tråder eller kortere køer er det interessant nok den gamle 960-serien som er noen hakk sterkere.

Et poeng å ta med seg her er at arbeidsbelastningen for en SSD i et «vanlig» hjemmedatamiljø sjelden går dypere enn tre-fire – tung købelastning er noe vi snarere pleier å se i servere og/eller arbeidsstasjoner.

I denne forholdsvis primitive, men krevende testen lager vi en kopi av en mappe med ti ISO-filer på til sammen 30,9 GB. Dette skjer internt på disken som testes, og vil si disse 30,9 gigabytene skal leses fra og skrives til testobjektet samtidig. Her får vi 50/50 prosent lesing og skriving, og det er en operasjon som vi naturligvis vil ha unna så fort som mulig.

Her gjør alle de tre nykommerne en meget god jobb. Hvorvidt den «gamle» 960-serien ville gjort det bedre med den nye NVMe-driveren vet vi dessverre ikke da vi ikke har disse SSD-ene for hånden.

PCMark 8

PCMark 8s Storage Test følger et lese- og skrivemønster som er typisk for kjøring av et par spill, kontorprogrammer fra Microsoft og kreative programmer fra Adobe. Således kan vi også få et inntrykk av hva slags forskjeller vi kan forvente under kjøring av «vanlige» applikasjoner.

Resultatene er oppgitt i sekunder, og lavere resultat er bedre. Altså, jo kjappere SSD, jo fortere blir den ferdig med jobben. Mer om PCMark 8 og Storage-testen finner du via FutureMarks hjemmesider.

Testen har mye lesing og skriving av små filer (4K-ytelse), så det er ikke så merkelig at 960-modellene ligger godt framme i feltet på disse testene. Men det er svært lite som skiller her – i de fleste tilfellene er det snakk om tideler av et sekund over minutters arbeid. Det er ikke noe du vil kunne merke.

Er målet å øke den generelle PC-ytelsen under slikt som spill eller jobbing med vanlige programmer, trenger du altså ikke blakke deg på en dyr SSD. En vanlig SATA-modell vil kunne gjøre en god nok jobb med dette.

Båndbredden blir visstnok kalkulert ut av hvor mange byte som blir lest og skrevet delt på hvor mye tid kontrolleren har minst én oppgave i køen. Med andre ord vil båndbredderesultatet bli høyere når disken er mer effektiv med å få unna lese-/skriveoppgaver som køer seg opp.

Her er det Pro-SSD-en fra Samsung som utmerker seg, mens Evo-modellene og den nye WD Black ligger tett sammen i neste klynge. XPG Gammix S11 havner litt etter disse igjen.

Den totale poengsummen er beregnet ut av resultatet av de enkelte testene. Her ser vi igjen at det egentlig ikke er den store forskjellen mellom disse SSD-ene under vanlig, praktisk PC-bruk.

Teknologibegreper – ordliste

Vi avslutter med å forklare noen aktuelle forkortelser.

SATA: Serial ATA er både en teknologisk grensesnittstandard og en fysisk standard med egen kontakt og strømplugg. De siste femten årene har harddisker og optiske drev til vanlige PC-er i hovedsak benyttet seg av SATA til å kommunisere med hovedkortet.

SATA-hastigheten økte frem til omtrent 2010, og har stått stille siden. Gjeldende standard er SATA 6 Gbit/s eller SATA III.

PCIe: PCI Express (PCIe) er den samme databusstandarden som brukes mellom grafikkortet ditt og hovedkortet. Moderne PCIe har langt mer båndbredde å gå på enn SATA 6 Gbit/s, og er en av grunnene til at dette grensesnittet har overtatt for de raskere SSD-ene.

M.2: En fysisk standard for interne tilleggskort. Standarden tillater kort med forskjellig størrelse, både i lengde, bredde og til dels høyde. SSD-er i M.2-formatet er normalt sett i størrelsen 2280 eller 2260, som betyr en bredde på 22 millimeter og en lengde på henholdsvis 80 og 60 millimeter – men de kan også være kortere eller lengre.

En 2280 M.2-SSD er like bred, langt tynnere og litt lenger enn en vanlig pakke tyggis. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Uansett er det utvilsomt 2280 som er aller mest populært, og det betyr at disse «SSD-pinnene» ikke er mye større enn en pakke tyggegummi. Og da snakker vi om en veldig tynn pakke.

En M.2-SSD kan benytte seg av enten PCIe- eller SATA-grensesnittet.

NVMe: Mye av eksisterende diskteknologi med drivere og spesifikasjoner kommer fra «gamle dager», da snurredisker og SATA var normen. NVMe eller NVM Express (bokstavene NVM kommer fra Non-Volatile Memory) er enkelt og greit en diskspesifikasjon lagd spesielt for SSD-er koblet til over PCI Express.

Det er verdt å merke seg at NVMe må støttes av datamaskinens BIOS/UEFI dersom den skal starte opp fra en slik disk. De fleste nyere PC-er har dette, men det finnes også eldre hovedkort som mangler slik støtte. Da må SSD-en normalt sett brukes som sekundærdisk.

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen