SAMLETEST: Actionkameraer

Samletest Actionkameraer

(Bilde: Kristoffer Møllevik)

Er GoPro fortsatt kongen på haugen?

Vi har funnet noen utfordrere.

GoPro Hero4 Black

GoPro Hero4 Black er firmaets flaggskip. Kameraet leveres med én flat og én kurvet festeplate med hurtigspenner og vanntett beskyttelseshus med to bakplater. Det er i utgangspunktet en nokså fattig tilbehørspakke, og prisen stiger raskt etter hvert som du kjøper originalt ekstrautstyr. Det fine med GoPro er at du finner omtrent alt av ekstrautstyr du kan tenke deg, og enda litt til. Det orginale tilbehøret koster en del, men kvaliteten på det møter i stor grad prisen. Nå er ikke alt GoPro driver med akkurat rakettforskning, og mye av tilbehøret kan de fingernemme blant oss lage egne versjoner av ved hjelp av gaffateip og diverse løsøre fra butikker som Clas Ohlson, og på den måten komme langt med grunnpakken.

GoPro Hero4 Black.
GoPro Hero4 Black. Foto: Kristoffer Møllevik

Selv om GoPro Hero4 Black er det kameraet med definitivt flest funksjoner, er det også det kameraet i testen som vi synes er enklest å bruke. For å spare plass og gjøre kameraet så lite og lett som mulig (gjetter vi) har det bare tre knapper, og hvis du vil ha en skjerm som viser det du filmer må du kjøpe den separat (Silver Edition leveres med innebygd skjerm, men med lavere bildefrekvens). Kameraet har en liten, enkel skjerm foran som viser hvilket modus kameraet står i, og som du også kan bruke til å endre på innstillingene.

GoPro Hero4 Black.
120 fps i Full HD. Foto: Kristoffer Møllevik

Til å begynne med er det litt keitete å navigere i menyene med bare to knapper, der «record» er «ok» og «mode» er «neste», særlig når man begynner å rote med hvilken som er hva. Før du vet ordet av det har du satt datoen til 1956 og field-of-view til «narrow». Man blir raskt nok vant til det, men ikke forvent at du kan be kompisen din om å endre bildehastigheten for deg hvis han ikke har brukt det før.

GoPro Hero 4 imponerer med høye bildefrekvenser, og kan ta opp til 120 bilder i sekundet i full HD, og 240 bilder i sekundet på 720p.

Kameraet kommer som sagt ikke med skjerm som viser det du filmer, den må du kjøpe separat. Med en pris på rundt 1000 kroner er den relativt dyr, så hvis du har smarttelefon kan du like greit bruke GoPro-appen, som er gratis. Appen gir deg en direkteoverføring av bildet fra kameraet, og en veldig fin og oversiktlig tilgang til alle kamerainnstillingene. Så lenge kameraet har WiFi påslått, kan du også bruke appen til å slå kameraet av og på. Dette kan være en kjekk funksjon, men det gjør også at batteriet tømmes i løpet av noen timer hvis du ikke slår av WiFi-en før du slår av kameraet.

En veldig fin ting med GoPro Hero4 Black er Protune, et fancy navn på en funksjon som egentlig bare gir deg tilgang på noen ekstra innstillinger som er aktuelle for de som vil ha mer kontroll over bildet. Her kan du for eksempel sette en øvre ISO-grense for å redusere bildestøy, eller låse hvitbalansen.

Laveste pris: 4149,–

AEE MagiCam S70 First Descent by Terje Haakonsen

AEE MagiCam S70 First Decent by Terje Haakonsen.
AEE MagiCam S70 First Decent by Terje Haakonsen. Foto: Kristoffer Møllevik
AEE MagiCam S70 First Decent by Terje Haakonsen.
Kameraet lyser grønt når det er i opptak. WTF? Foto: Kristoffer Møllevik

AEE MagiCam S70 First Decent by Terje Haakonsen er Terje Håkonsens signaturkamera, noe som skulle tilsi at det er som skapt for skibakken. Kameraet leveres med avtakbar skjerm, undervannshus som er vanntett ned til hele 100 meter og bevegelsessensor (G-senor) som skal starte og stoppe opptaket automatisk. Festesystemet er av samme type som på GoPro, men dimensjonene er slik at de ikke er kompatible.

Sett forfra er kameraet ryddig, med fire brytere i tillegg til opptaksknappen: Av/på, G-sensor, spot-meter og WiFi. Dette fungerer kjempefint så lenge kameraet ikke er i det vanntette huset, men når kameraet er i det vanntette huset har du ikke engang tilgang til av/på-knappen. I stedet kan du starte kameraet med å trykke ned de to knappene på oversiden samtidig. Dette oppleves keitete, og vi tror det kunne vært bedre løst.

AEE MagiCam S70 First Decent by Terje Haakonsen.
Hvorfor heter ikke bare menyvalget «PAL/NTSC»? Foto: Kristoffer Møllevik

Kameraet er det minst brukervennlige i testen. Du får ikke tilgang på noen menyvalg uten enten den eksterne skjermen eller telefonappen. Menyen på kameraet er uoversiktlig og vanskelig å forstå, og norsk er ikke et språkvalg, noe vi synes er litt merkelig for et kamera som er signaturmodellen til en nordmann. Enkelte innstillinger er intuitive nok, andre er helt i det blå, og noen er vanskelige å finne. For eksempel ligger valget mellom PAL og NTSC (europeisk og amerikansk videostandard) under«TV output format». Hvorfor heter ikke bare menyvalget «PAL/NTSC»?

G-sensoren, som på AEEs hjemmesider blir presentert som en funksjon som starter og stopper opptak når den registrerer akselerasjon, er bare en bevegelsessensor. Tanken på at kameraet stopper opptaket i skiheisen, og starter av seg selv i det du setter utfor bakken er god, men det er ikke slik det fungerer. Når kameraet registrerer bevegelse (og det er ikke mye bevegelse som skal til) starter opptaket, og stopper først etter å ha vært ubevegelig i hele 3 minutter. Hvis du har kameraet montert på en hjelm eller et annet sted på kroppen, vil denne funksjonen være helt meningsløs.

Ja, jeg skjønner «no support preview», gi meg heller noe nyttig informasjon.
Ja, jeg skjønner «no support preview», gi meg heller noe nyttig informasjon. Foto: Skjermdump fra appen

Og så var det telefonapplikasjonen da... Vi måtte prøve flere ganger for å få bilde fra kameraet til telefonen, selv om vi fikk til å koble dem sammen via WiFi. Hvorfor det ikke fungerte de gangene det ikke fungerte er ikke godt å si, vi fikk ingen feilmeldinger som ga oss noe å jobbe med. Plutselig fungerte det bare.

Via telefonappen har du tilgang til de fleste kamerainnstillingene, og det er mye lettere å navigere her enn inne på kameraet. Et stort minus er dog at bildet på appen er svært lite i forhold til resten av skjermen, og hvis du gjør opptak i full HD (1080, 50p) avbrytes bildestrømmen, og du får ikke sett det du filmer. Dette gjør nytteverdien i telefonappen heller liten.

Laveste pris: 1290,–

På neste side ser vi på de andre kameraene i testen»

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen