(Bilde: Lomography.com)

Samlet inn millioner til gjenoppliving av gammel optikk

Folk blar villig opp for det spesielle Petzval-objektivet.

Tidligere i sommer skrev vi om et folkefinansieringsprosjekt som ønsket å revitalisere det noe spesielle 1800-tallsobjektivet til slovakeren Joseph Petzval.

Nå, med bare en håndfull dager gjenstående av Kickstarter-kampanjen, går det frem at prosjektet har hentet inn 13 ganger summen de opprinnelig ba om.

Millionsum

Det er fotofellesskapet Lomography som står bak planen om å gjenopplive Petzval-objektivet. For å oppnå dette, ønsket de opprinnelig å samle inn 100 000 amerikanske dollar. Det har de nå fått – og vel så det.

Hele 1,3 millioner dollar har prosjektet i skrivende stund samlet inn, drøye 7,7 millioner norske kroner. Over 30 personer har i tillegg spyttet inn 1000 dollar eller mer for å være blant de aller første som får objektivet – gravert med valgfritt navn.

For spesielt interesserte

Et bilde tatt med den første fungerende prototypen av det nye Petzval-objektivet.
Et bilde tatt med den første fungerende prototypen av det nye Petzval-objektivet.Foto: Lomography.com

Petzval-objektivet var opprinnelig konstruert for storformatfotografering, men den nye, oppdaterte versjonen skal være optimalisert for 35 mm format. Dette betyr at objektivet vil kunne brukes på både digitale og analoge kamerahus.

Bruk av objektivet gir en meget spesiell effekt, som gjør det velegnet til portrettfotografering. Der vanlige objektiver er konstruert slik at fokusplanet er rett, har Petzval-objektivet linselementer som skrår fokusplanet slik at bare senter av bildet blir skarpt. I tillegg har objektivet en kraftig vignettering, slik at hjørnene i bildet blir mørkere eksponert enn resten av bildet. 

Etter planen skal de første Petzval-objektivene leveres i februar neste år. Da vil de koste drøye 500 amerikanske dollar, men det er fremdeles en håndfull objektiver tilgjengelig til «spesialpris» om du ønsker å bidra til Kickstarter-prosjektet.

Usikker på hva alt det som står på objektivet ditt betyr? Her er vår guide til Ex Di USM AF-S PZD VR OS og alt det andre »

(Kilde: kickstarter.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen