Samarbeider om mobil-TV

De norske kringkastingsgigantene NRK og TV2 går sammen med svenske MTG (Modern Times Group) for å opprette et selskap som skal satse på mobil-TV i Norge. Selskapet får navnet Norges Mobil-TV.

Den nye gruppen skal kaste seg inn i frekvenskampen nå som TV-sendingene i Norge heldigitaliseres og de analoge sendingene etterlater seg ledige sendefrekvenser. Norges Mobil-TV vil at deler av dagens analoge frekvensspekter skal reserveres for mobil-TV.

Selskapet skal også jobbe med å finne ut hvordan mobil-TV best kan fungere med tanke på innhold og tjenester.

Satser på DMB

Den nye alliansen skal satse på mobil-TV-standarden DMB foran DVB-H som har blitt mer vanlig i Europa. Det er NRK som først og fremst har hatt fingeren på DMB-teknologien, mens for eksempel EU og Telenor anbefaler DVB-H.

Årsaken er ifølge NRK at DMB passer bedre til Norges topografi, samtidig som nettet som trengs allerede står klart. Dagens digitale radionett trenger nemlig bare mindre oppgraderinger for å kunne kringkaste mobil-TV med DMB-teknologien, og dekker allerede 70 prosent av befolkningen.

Mobil-TV innen to år

Norges Mobil-TV skal starte prøvesendinger med stor rekkevidde allerede i løpet av de neste to årene. Prøvesendingene skal skje i Oslo-området, og skal by på mobil-TV for 1,4 millioner nordmenn.

Allerede i dag er det riktignok mulig å se på mobil-TV på mobilen, og det skjer gjennom 3G- og super-3G-nettene. Men foreløpig har ikke mobil-TV vært spesielt populært i Norge. Gunnar Garfors, utviklingssjef for mobil i NRK, har tidligere uttalt at det er for vanskelig i bruk og for ustabilt.

– TV over 3G-nettet fungerer greit, men dekningen er ikke optimal noe som gjør at bildet kan hakke. Videre er ikke brukervennligheten god nok. Det kreves rett og slett for mange klikk for å se på TV, sa Garfors til Amobil i april.

(Kilder: Kampanje.com)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen