Test

Sam Sparro - Sam Sparro

Sam Sparro er et aldri så lite stjerneskudd på den amerikanske pophimmelen. Nærmere bestemt svever han i electro/soul/funk-segmentet med radioyndlingen Black And Gold som ledestjerne.

Dansbare gladlåter

Sam Sparro gjør mye riktig, men ikke alt.
Sam Sparro gjør mye riktig, men ikke alt.

Sparros oppvekst i en gospelsyngende familie er tydelig på den selvtitulerte debutplaten. Klassisk "italian house" og britisk soulmusikk har tydeligvis også fått innpass i den unge Sams gutterom. Den veldresserte stemmen får en til å tenke på legendariske blue-eyed soul-utøvere, og med kreativ innblanding av Kraftwerk, Soul II Soul og Sade har Sparro produsert et album som er svært distinkt, dansbart, retrospektivt, referanserikt og moderne.

Av de totalt tolv sporene kan man si at om lag halvparten er særlig gode. Too Many Questions kan minne om Gnarls Barkleys Crazy tilsatt en solid mengde gospelinfluert syttitallsfunk. Nevnte Black And Gold har lånt et og annet fra Goldfrapps Strict Machine. 21st Century Life svinger på godt, gammeldags discovis med klaskende bass og kledelig autoklapping og Recycle It! kunne vært en Justin Timberlake-produksjon, selv om sistnevnte sannsynligvis ville gjort enda litt mer ut av materialet.

Gud og skjønnhet

I tillegg til rumperistende gladlåter som atter en gang viser at discoen er tilbake for fullt i år, skriver Sparro kvasifilosofiske tekster med religiøse og moralske undertoner. Skjønnhetstyranniet og kjendishysteriet får det glatte lag i Earth, Wind & Fire-aktige Hot Mess, og prostitusjon fordømmes i nest siste låt, Sally. En av årets definitive sommerhiter, Black & Gold, er en moderne gospellåt hvor strofen "If vision is the only validation then most of my life isn´t real" oppsummerer budskapet. Timberlake-aktige Recycle It! bidrar med platens aller korteste tekst, trendy miljøvennlig som sådan: "Stop! Think about it! Don´t throw it away. Recycle It!"

Fargerikt og lystig

Summa summarum er debutplaten til 25-åringen fra Los Angeles en nokså lystig affære rent musikalsk, samtidig som tekstene viser at unge mister Sparro grubler på mer enn hvor neste fest befinner seg.

Som den multikunstneren han er, har Sam Sparro selv bidratt til albumdesignet. Mye kan sies om dette, men direkte pent er det iallfall ikke. Fargerike, grafiske mønstre slår hverandre halvt i hjel idet stjerner kolliderer med popart-avbildninger av artisten selv i et univers i sort, lilla, gull, rødt og nær sagt alle regnbuens farger. På tross av at CD-omslaget kan danne bakgrunn for en diskusjon om god og dårlig smak, kan det muligens tolkes som en hyllest til det grelle, men akk, så glade åttitallet, hvor Sparro vokste opp.

Summa summarum er debutplaten til 25-åringen fra Los Angeles en nokså lystig affære rent musikalsk, samtidig som tekstene viser at unge mister Sparro grubler på mer enn hvor neste fest befinner seg. Å si at de lyriske bidragene på platen er litterært gode ville være å strekke det for langt, men likevel er det gledelig at den moderne electro-soul-funken også kan formidle moralsk tankegods.

Konklusjon

Sam Sparro leverer en fin debutplate som trekker smakfulle paralleller mellom disco, soul, funk, gospel og elektronika. Låtene er dansbare, stemmen holder mål og referansene er varierte nok til å kunne tiltrekke seg en mengde tilhengere fra ulike musikalske leirer. Likevel er kun halve platen virkelig god, mens den andre blir litt kjedelig i lengden. Artistens suksess med Black And Gold er fortjent, og hadde resten av platen vært på nivå med singelen ville albumet fått en høyere karakter.

Sam Sparro Sam Sparro   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen