HTC One er allerede forsinket – og kan bli ytterligere forsinket på grunn av rettsbruduljene med Nokia.
HTC One er allerede forsinket – og kan bli ytterligere forsinket på grunn av rettsbruduljene med Nokia. (Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Salgsforbud mot viktig del av HTC One

... men den nordiske lanseringen går som planlagt.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Oppdatert: Nå er det klargjort ytterligere hva saken gjelder. Engadget melder at de spesielle mikrofonene er utviklet av Nokia og ST Microelectronics sammen, og sistnevnte produserer mikrofonene for Nokias telefoner.

ST Microelectronics skal ha trodd at avtalen om eksklusivitet kun hadde en varighet på seks måneder. I realiteten har avtalen en varighet på hele tolv måneder. Rettsavgjørelsen skal ikke påvirke salget av eksisterende telefoner, men kan bety ytterligere forsinkelser i produksjonen av flaggskipet.

Fra HTC får vi opplyst at den nordiske lanseringen går som planlagt, og at de aller første kundene vil få telefonen i slutten av denne uken.

Opprinnelig sak:

HTCs toppmodell One er allerede forsinket. Den skulle vært i salg i mars, og mot slutten av april antyder ryktene at det er komponentene til det spesielle kameraet som er vanskelig å få tak i nok av. Nå har HTC støtt på enda et problem. En av komponentene i telefonen tilhører sannsynligvis Nokia, og en nederlandsk domstol har nå lagt ned forbud mot salg av delen.

HTC One har nemlig doble mikrofoner for lydopptak. Inni mikrofonbrikken sitter det to membraner – det ene av dem er svært følsomt og plukker opp lave lydnivåer. Den følsomme membranen tåler imidlertid ikke høye lyder særlig godt, og overlater de mer bråkete oppdragene til membran nummer to, som er laget for å motstå svært høyt lydtrykk.

Les også: Test av Sony Xperia Z

Bråkemikrofoner

Under lanseringen omtalte mikrofonene som HDR-mikrofoner, og de skulle være en del av Boom Sound-konseptet som også innebærer kraftigere utvendige høyttalere, og Beats by Dre-merkelappen. Den automatiske vekslingen skal tillate filming med god lyd på bråkete konsertarenaer. Nå er blir det i stedet en bråkete runde i rettsalen.

Nokia har nemlig hatt mikrofoner som skal gjøre omtrent det samme en stund. Finnene kaller teknologien for "High Amplitude Audio Capture". Nå skal det ha vist seg at det ikke bare er bruksområdet som likner. Hele komponenten er tilsynelatende identisk.

Slik ser de avanserte mikrofonene i Nokias Lumia-serie og HTCs nye toppmodell ut.
Slik ser de avanserte mikrofonene i Nokias Lumia-serie og HTCs nye toppmodell ut.Foto: Engadget.com

Identisk del

Det skal være ST Microelectronics som leverer delen, som i utgangspunktet er utviklet av Nokia. Delen ser så godt som lik ut i de to telefonene, inkludert et identisk delenummer trykket på metalldekselet. Den er imidlertid er utviklet av Nokia for bruk i Lumia-serien.

Nokia og HTC ligger for tiden i en langvarig rettsstrid om patenter. Nokia mener selskapet bryter med hele 40 av deres patenter, og nå er det altså ikke snakk om bare patenter lenger, men også en konkret, spesialdesignet og fiks ferdig del.

– Oppfunnet av Nokia

I sin påstand for retten fremholder Nokia at "... mikrofonen ble oppfunnet av og produsert eksklusivt for Nokia."

Nå blir altså ST Electronics nødt til å stoppe salget av delen til HTC. En del som etter alt å dømme produseres på eklskusivt oppdrag for Nokia.

HTC på sin side har uttalt at de nå vurderer hvordan avgjørelsen påvirker deres drift, og at de vil utforsøke alternative løsninger så fort som mulig.

Les også: Førsteinntrykk av Samsung Galaxy S4

Nokias toppmodell, Lumia 920, er en av telefonene som har forbedret mikrofon.
Nokias toppmodell, Lumia 920, er en av telefonene som har forbedret mikrofon.Foto: Nokia

Forsinkelser?

Nettavisen The Guardian melder at produsenten, ST Microelectronics, kan måtte betale 50 000 euro per mikrofon de selger til andre enn Nokia. Maksimalt kan selskapet måtte betale 1 million euro for overtrampet.

Utviklingen fremover blir svært spennende. HTC har laget en av årets beste mobiltelefoner i HTC One – en telefon som burde kjempet med toppmodellene fra Apple, Samsung og Sony. Å endre fysisk design på en telefon er normalt noe som kan ta lang tid – spesielt hvis det allerede er produsert svært mange eksemplarer av den.

Dersom ryktene om mangel på kamerakomponenter stemmer, kan det muligens være hell i uhell for HTC og ST Microelectronics.

ST Electronics er kanskje aller mest kjent her i Norden for samarbeidet sitt med Ericsson. Brikkeprodusenten ST Ericsson står bak systembrikkene i NovaThor-serien, men de to selskapene er i disse dager i ferd med å skille lag.

Vi har kontaktet HTC for å finne ut hva dette betyr for leveringssituasjonen av One i Norden. Vi avventer svar og oppdaterer artikkelen så fort vi vet mer.

Les også: Testen av HTC One

(Kilder: htc.com, wmpoweruser.com, androidcentral.com, engadget.com, wpcentral.com, guardian.co.uk)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen