Saksøker over kopisperrer

Mens kampen om kopisperrer i Norge begynner å tilspisse seg, har flere andre europeiske land tatt et par skritt videre. Den franske forbrukegruppen UFC-Que Choisir trekker nå plateselskapet EMI for retten fordi de fremstiller produktene sine som noe de ikke er - altså noe i nærheten av svindel. Saken har allerede kommet seg forbi første rettsinstans - og en forhørsdommer har åpnet en formell undersøkelse av påstandene.

Også fnac - frankrikes svar på Narvesen - er utpekt i rettsaken, siden de distribuerer EMI sine "kopieringssikre" CD-plater.

Lovfestet rett til kopi
Ifølge Forbes dreier rettsaken seg om "feilrepresentering av varenes egenskaper", ettersom CD-plater med EMI sine sperrer på ikke lar seg avspille i mange CD-spillere, og kan heller ikke kopieres til harddisker eller MP3-spillere. Muligheten til å lage private kopier av musikk er en lovfestet rettighet i Frankrike, og det spørs altså om ikke kopisperrene bryter denne loven.

Dersom fnac og EMI skulle tape, kan de bli tvunget til å trekke alle CD-platene med kopisperre fra det franske markedet - og må betale en bot på omtrent 1,5 millioner kroner. Antakelig vil det være lite sammenlignet med hva de taper i anseelse og risikerer av rettssaker i andre land.

UFC-Que Choisir har også saksøkt Warner Music for bruk av kopisperrer, også denne gangen som et resultat av en klage fra enkelte forbrukere.

Underskriftskampanje i Norge
I Norge har privatpersonen Henning Klokkeråsen samlet oppimot seks tusen underskrifter mot kopisperrer, og også Forbrukerombudet har begynt en undersøkelse av lovligheten i slike kopisperrer. (Vi meldte tidligere at EFN sto bak aksjonen, men dette er feil.)

Tidligere har også belgiske forbrukergrupper gått til sak mot plateselskaper som bruker kopisperrer.

(Kilder: Forbes, Forbrukere mot kopisperre, Forbrukerombudet, Ars technica)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen