Saksøker AT&T etter Iphone-kjøp

I Norge står en gjennomsnittlig Iphone-bruker for tre ganger mer datatrafikk enn en som har Nokia N95, og 30 ganger mer enn det totale gjennomsnittet for alle Netcom-abonnenter i landet. Denne utviklingen går igjen i alle land Iphone er lansert, og har ført til problemer for Iphone-kunder i USA.

William Gillis fra San Diego har nå levert et 18-siders søksmål mot AT&T, som selger Iphone i Amerika. Bakgrunnen er at han føler seg lurt av villedende markedsføring, og at han sitter igjen med langt lavere surfehastigheter enn han forventet.

Sprenger kapasiteten

Gillis mener AT&T med vitende og vilje har solgt langt flere Iphone-eksemplarer enn nettverket deres kan håndtere, samtidig som de har garantert kundene solide internetthastigheter i 3G-nettet gjennom reklamene sine.

Operatørenes basestasjoner er tilkoblet internett via en fastlinje. Båndbredden på denne linjen fordeles til alle som kobler seg opp mot internett via basestasjonen, slik at det er en øvre grense for hvor mange som kan surfe samtidig før hastigheten forverres. Gillis bor mest sannsynlig i et område der antall surfere overstiger den øvre grensen for hva basestasjonen kan håndtere.

Foreløpig ikke problemer i Norge

Dekningssjef i Netcom, Anne Solveig Olstad, forteller at også nettet i Norge kan bli overbelastet dersom flere brukere enn forventet tar surfer via mobilen i samme område.

– Vi ser at det er en stor økning i bruk av mobilt internett, ikke bare på grunn av Iphone, men også blant Connect-kunder, forteller Olstad til Amobil.

Hun opplyser om at Netcom oppgraderer linjene inn til basestasjonene fortløpende der trafikkfyllingen er høyest. Særlig på Østlandet har operatøren opplevd at basestasjonene har blitt presset opp mot grensen.

– Vanskelig å forutse

– De fleste steder har vi mye å gå på, men det er vanskelig å forutse hvor det kommer raske økninger i antall mobilsurfere. I forrige uke harket enkelte basestasjoner i Oslo litt, så i den perioden kan nok folk ha opplevd tregere hastigheter.

Netcom hadde for to uker siden en måling av nettet sitt, og fikk gode resultater. Hun understreker imidlertid at det aldri går an å helgardere seg mot overbelasting av nettet.

– Særlig hvis det plutselig dukker opp en liten gjeng ekstreme brukere på småsteder der kapasiteten er mindre enn i byene, vil det nok merkes på hastighetene. Du merker det på nettet når en gruppe Netcom-ansatte er ute på tur, for å si det sånn, sier Olstad.

(Kilde: Apple Insider)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen