Slik blir framtidens Safari

Safari i Mountain Lion

Slik blir framtidens Safari

Låner mange nye funksjoner fra iPhone og iPad.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Helt siden februar har Apples neste operativsystem, Mountain Lion, vært tilgjengelig for utviklere. Siden den gang har vi fokusert mye på de større funksjonene som har blitt implementert i operativsystemet, slik som en overordnet integrering med iCloud og støtte for Airplay uten noen ekstraprogrammer.

Denne gangen vil vi fokusere på et av programmene Apple har lagt ned mye arbeid i, nemlig Safari. I Mountain Lion blir nettleseren et viktig knutepunkt for en rekke funksjoner, og låner mange små triks fra iOS-versjonene av Safari. Her snakker vi både iCloud-integrering, Notification-støtte, økt sikkerhet og en haug av småknapper lånt fra Apples andre i-enheter – rett og slett alt det Mountain Lion står for, kokt ned til ett program.

Ting blir litt mer oversiktlige med Reader.
Ting blir litt mer oversiktlige med Reader.

Reader og iCloud-integrering

La oss begynne med iCloud-integreringen i nettleseren. Vi har allerede skrevet en kort introduksjon til iCloud-integreringen i Safari, hvor vi nevnte en ny funksjon kalt "iCloud-faner".

I vår Mountain Lion Safari er knappen tilstedeværende, men kan fortsatt ikke by på så veldig mye nyttig funksjonalitet. Dette er antageligvis fordi tjenesten fortsatt ikke er implementert i resten av Apples dingser, og Safari har dermed ingenting å dele fanene sine med.

Ideen er likevel interessant, og så fort den blir implementert over hele linja vil du kunne få tilgang til faner som er åpnet på for eksempel iPhonen din, direkte i Safari på datamaskinen din. Vil du ha lignende funksjon allerede i dag kan du prøve ut for eksempel Opera eller Chrome til mobilen og datamaskinen, som kan dele faner på tvers av plattformer.

En annen funksjon som benytter seg av samme prinsipp er den nye "Reader"-knappen som har dukket opp i Safari. Denne knappen er ikke ny for deg som bruker nettleseren på en iPad eller iPhone, men først nå har den tatt turen til OS X-versjonen av Safari. Reader lar deg enkelt trykke på en knapp for å få opp en mer lesevennlig versjon av det du vil lese, som for eksempel en artikkel. Lenker, menyer, reklamer og andre forstyrrende elementer forsvinner, og det blir lettere å fokusere på det du faktisk vil lese. Hvis du har dårlig tid og ikke har tid til å lese artikkelen, kan du legge den til leselisten din.

Det er her iCloud kommer inn. Ettersom funksjonen allerede er implementert på nettleserne på iPhone og iPad, kan du legge en nettside eller artikkel til leselisten din fra hvilken enhet du vil, og få de opp på samtlige Safari-versjoner kort tid etterpå. Dette gjør det lekende lett å begynne å lese en artikkel på jobben, lagre den til leselisten din, og fortsette å lese den på bussen på nettbrettet eller telefonen din.

Varslinger

Foreløpig er det ingen nettsider som sender varslinger.
Foreløpig er det ingen nettsider som sender varslinger.

En annen ny funksjon Safari kan by på er Notifications, eller varslinger på norsk. Dette er nok en funksjon Mountain Lion har lånt fra Apples mobile operativsystem iOS. Varslingssenteret i Mountain Lion dukker opp på høyresiden av skrivebordet, og forteller deg om for eksempel oppdateringer du kan laste ned eller ny e-post og nye meldinger som har kommet inn.

Så fort Mountain Lion er klar for lansering vil nettsider også kunne legge inn støtte for varslinger på nettsiden sin, slik at du kan få opp varslinger i varslingssenteret ditt, hvis noe skulle skje på nettsiden. Apple spesifiserer også at dette kun kan skje hvis nettsiden er oppe i nettleseren.

Dele-knapp

Som om det ikke var nok å låne varslingene og Reader-knappen fra iOS-brødrene sine, har Safari i Mountain Lion også lånt deleknappen vi kjenner fra iPhone- og iPad-applikasjonene til Apple. Trykker man på denne får man opp fem valg. Det første valget er å legge nettsiden til leselisten, som vi nettopp skrev om. I tillegg har bokmerkeknappen blitt flyttet hit, samt tre delingsvalg: E-post, melding og Twitter.

Her kan du enkelt dele nettsiden du titter på, og trykker du for eksempel på Twitter-knappen kan du tweete om nettsiden du befinner deg på. Facebook glimrer med sitt fravær, noe som antageligvis skylder en krangel mellom Apple og Facebook, som går tilbake til da to selskapene diskuterte et musikksamarbeid. Facebook endte opp med å gå for Spotify-integrering fremfor Apples Ping, og siden den tid er det bare Twitter som har vært integrert i Apples operativsystemer. Ganske irriterende for oss sluttbrukere.

For å se hva som har skjedd på "innsiden" av Safari, kan du gå videre til side 2.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen