Test

Sabaton - The Art of War

Sabaton er noe av det grommeste som har blitt spydd ut av den svenske undergrunnen de siste fem årene. Albumet "Primo Victoria" satte gruppen på det internasjonale kartet, og de havnet høyt oppe på listene over hele Europa. Nå har bandet tatt på seg oppgaven med å oversette den 3000 år gamle kinesiske klassikeren "The Art of War" av Sun Tzu fra tekst til musikk. Konseptet er spennende, men holder gjennomføringen mål?

VIl du følge disse gutta inn i krigens hete?
VIl du følge disse gutta inn i krigens hete?

Krigsstemning

"The Art of War" tar ingen snarveier. Sabaton pøser på med raske power metal-rytmer fra første stund. Første spor, 401, angriper lytteren med fart, driv, og en overraskende god og mektig vokal. Mye synth blir brukt, i tillegg til de obligatoriske gitarriffene vrengt ut av en annen verden. Lyden er intet mindre enn ond; lytteren sopes opp og plasseres mitt i en heftig krigssone. Sabaton tolker historiske slag og kamper med en kraft som burde imponere selv den mest garvede kirkebrenner. Headbanging-effekten er særdeles smittende.

Videre utover holder platen et veldig høyt nivå, med gode refreng og imponerende gitarsoloer over alt. Vi får høre god, variert metal med spennende innslag av både piano og synkoperte rytmer. En monoton kvinnestemme begynner hver av sangene med ett sitat fra Sun Tzus bok om kriging og strategier, før episk historiefortelling i musikkform stjeler showet med samme presisjon og hurtighet som en albinodverg på et 1800-talls omreisende sirkus.

Ufrivillig morsom

"The Art of War" er hele 13 spor med betydelig lengde, og dessverre tilfører ikke gruppen noe særlig nytt utover i skiven, og dermed blir det hele relativt kjedelig etterhvert. Etter 5-6 sanger har man liksom hørt det meste, og resten blir akkurat det samme om og om igjen. Selv om musikken er noe variert, blir man rett og slett presentert for den samme kraften og stilen gjennom 13 låter. Albumet ville gitt et helt annet inntrykk om det inkluderte en rolig ballade, men det ser nok ut til at Sabaton hoppet over akkurat det aspektet ved krig, til fordel for mer hodeslenging.

FREEZE!
FREEZE!

Enkelte steder blir den episke stilen dratt helt til cheesy-punktet nås, og musikken blir ufrivillig morsom. Jeg må innrømme jeg dro litt på smilebåndene når et mektig mannskor skrek ut «Oooo, Mother Russiaaa!» av full hals. Om man ikke allerede er innlemmet i power metal-kulturen kan dette bli hard kost for de fleste. Det skal dog sies at sett med de rette øynene er dette et veldig godt gjennomført konseptalbum.

Konklusjon

"The Art of War" er uten tvil kraftige saker. Mange av låtene har nynne-verdige refreng og gode melodier, pakket inn i heftige gitarriff. Dette er dog vanskelige saker å høre fra start til slutt uten å bli lei, men sett isolert er sangene fortsatt noe av det beste innen sjangeren vi har hørt den siste tiden.

Sabaton The Art of War   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen