Test

Så raskt går super-3G

Surf på 1-2-3

Netcoms nye modem krever ingen forkunnskaper (Foto: Silje Gomnæs)
Netcoms nye modem krever ingen forkunnskaper (Foto: Silje Gomnæs)

I forrige uke lanserte Netcom som første operatør HSDPA i Norge. Selskapet har lovet en mangedobling av hastigheten du får i et vanlig 3G-nett.

HSDPA-nettet er allerede åpent for alle som ønsker å bruke det. Men foreløpig er det snakk om en pilotutgave av nettet, og det dekker kun Oslo-bydelene Torshov, Sagene, Bjølsen, Ullevål, St. Hanshaugen og Nydalen.

For å bruke nettet trenger du en mobiltelefon med HSDPA eller et nyere datakort. Netcom selger også et eget USB-modem som du kan bruke for å få den bærbare PC-en din på nett

Plugg og surf
Modemet er svært enkelt å bruke, og plugges bare rett inn i USB-porten din. Modemet fungerer også som en lagringsenhet, og inneholder all informasjon og drivere maskinen din trenger for å samarbeide med modemet. Det eneste du behøver å gjøre, er å plugge i modemet og vente til det har installert seg selv.

Modemet fungerer også til Mac-brukere. Her må du imidlertid installere et gratis tredjepartsprogram, som du finner på nettsidene til Netcom. Etter at programvaren er installert, behøver du ikke gjøre noe annet enn å plugge i modemet når du vil surfe.

I følge Netcoms tekniske sjef, Arne Igesund, er det foreløpig usikkert når Netcom vil kunne levere modem som inneholder drivere til både Mac og PC.

Fra du plugger i modemet og til du kan begynne å surfe, går det cirka halvannet minutt. Dette gjelder både for Mac- og PC-brukere.

Super-3G er virkelig supert
For å teste hastigheten i mobilnettet brukte vi testprogrammet TPTest. Resultatene er veldig gode. Som du kan se av grafene nedenfor, er HSDPA et kvantesprang fremover for mobilnettet.

Under testingen oppnådde vi en gjennomsnittlig nedlastingshastighet på 1,3 Mbps. Også opplastning går lynkjapt, vi målte hastigheten til 349 Kbps - raskere enn 3G!

Vi testet også svartiden (ping) på nettene. Svartiden er den tiden det tar før en tjener på internett svarer på en dataforespørsel. Jo lavere svartiden er, jo raskere får du svar. Overraskende nok skåret vanlig 3G best, med en svartid helt nede i 12 millisekunder. HSDPA er imidlertid ikke mye dårligere, og har en gjennomsnittlig svartid på 30 millisekunder.

Det kan være verdt å merke seg at Netcoms HSDPA-nett foreløpig kun er et pilotnett. Resultatene i det ferdige nettet kan derfor variere fra de vi har fått her.

Raske nettsider
HSDPA-teknologien gir ikke bare et godt utslag under hastighetsmålinger. Du merker like mye at du er over på et nytt mobilnett i praktisk bruk.

Når du surfer spretter alle nettsider opp like fort som når du surfer via en vanlig bredbåndslinje. Besøker du sider med mye grafikk, som for eksempel VG.no, må du riktignok vente noen skunder ekstra før alle bildene er ferdig lastet. Ventetiden er likevel ingenting sammenliknet med ventetiden du opplever når du surfer via 3G.

Det er heller ikke noe å problem å se på videoklipp i sanntid. På nettstedet YouTube ble filmsnuttene lastet ned så fort at venting var utelukket. Klippene hakket heller ikke, verken i lyd eller bilde. Til sammenlikning er det veldig problematisk å se på video i sanntid med 3G. Her blir det bådde hakking og venting til den store gullmedalje.

Kutt nettkablene

HSDPA er den første mobilteknologien som duger til spilling (Illustrasjon: Marius Valle)
HSDPA er den første mobilteknologien som duger til spilling (Illustrasjon: Marius Valle)

Et mobilnett du kan spille med
Vi prøvde også å spille online-spillet Quake 4. Alle landskapene du spiller i ligger på maskinen din, mens all interaktivitet med andre spillere, som samtale og kamper, foregår via nettet. For at du skal få en god spillopplevelse er du derfor helt avhengig av en nettlinje med kjapp respons.

Da vi prøvde å spille med 3G var det mye hakking, noe som gjorde det praktisk talt umulig å spille.

Men med HSDPA var opplevelsen derimot en annen. Her var det ingen forsinkelser å spore. Alle bevegelser fløt like godt som ved lokal spilling.

Det ser altså ut som om HSDPA-nettet er i stand til å gi en jevn datastrøm som gjør at du kan spille over nett uten problemer.

HSDPA til resten av Norge
Som sagt er det kun enkelte deler av Oslo som får prøve super-3G i dag. Mot sommeren vil imidlertid flere bydeler av Oslo, deriblant sentrum, få HSDPA-dekning.

Les mer om hvor du kan få Netcoms HSDPA >>

Innen juni skal Netcom ha dekket de sentrale områdene av Oslo. Landets fire største byer skal også være dekket. Denne dekningen skal også inkludere byenes flyplasser.

I løpet av året skal Netcom gi 22 prosent av landet HSDPA-dekning.

Selv om Telenor foreløpig ikke har lansert HSDPA til sine kunder, har operatøren lenge drevet med pilottesting. De vil imidlertid ikke avsløre mer enn av "HSDPA kommer snart".

Les mer om Telenors HSDPA-planer >>

Les test av Nokias HSDPA-flaggskip, N95 >>

Les flere nyheter om HSDPA >>

(Kilder: Netcom)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen