Test

Så nær, men dog så fjern

Testresultater

Sony Ericsson G900

Positive ting Bedre brukergrensesnitt, WiFi, FM-radio, 5 MP kamera, bra batterikapasitet
Negative ting Trege menyer, mangler Edge og super-3G, telefonen henger seg opp, ikke blits.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 3
Design
Design score : 3

Testresultater

Sony Ericsson G900

Positive ting Bedre brukergrensesnitt, WiFi, FM-radio, 5 MP kamera, bra batterikapasitet
Negative ting Trege menyer, mangler Edge og super-3G, telefonen henger seg opp, ikke blits.
Totalinntrykk
Totalinntrykk score : 4
Prisklasse
Prisklasse score : 3
Menynavigering
Menynavigering score : 5
Brukervennlighet
Brukervennlighet score : 3
Design
Design score : 3
Den ser til forveksling ut som en standardmobil fra Sony Ericsson – en av de mange rektangulære og litt kjedelige mobilene med en rund navigasjonstast og 12 ordinære alfanumeriske taster. Men G900 er ikke som de andre Sony Ericssonmobilene.

Smarting
G900 har trykkfølsom skjerm, 5 megapiksler kamera og innbygget WLAN. I tillegg har den altså operativsystemet Symbian, med plattformen UIQ 3. Det er løsningen Sony Ericsson har brukt på sine smartmobiler de siste årene.

Sony Ericsson har lært av historien, og på G900 er det gjort en rekke forbedringer i menyene. I hovedsak dreier det seg om å gi et bedre grafisk grensesnitt, med enklere tilgang til de mange avanserte funksjonene.


Ved å bytte fra listevisning til rutevisning blir det enklere å betjene mobilen med fingertrykk på skjermen

Fingerstyring
Vi setter pris på arbeidet som er gjort. Den viktigste forbedringen er overgangen til fingerstore ikoner som gjør det mulig å navigere med fingrene. Spesialpennen for skjermbruk er der fremdeles, men du kan utføre de fleste operasjoner uten denne. En forutsetning for at du skal kunne bruke fingrene også i undermenyer er at du velger rutevisning, og ikke listevisning av menyene, slik Sony Ericsson har satt som standard.

Rullehjulet vi har sett på tidligere UIQ-modeller nå borte, og vi må medgi at vi savner det. Selv om det er blitt enklere å navigere på skjermen, så mangler det fremdeles mulighet for såkalte strøk. Du kan med andre ord ikke bla raskt i menyer eller lister ved å sende fingeren opp eller ned i skjermbildet.

På høyre side av telefonen er det kommet en knapp som øyeblikkelig låser eller åpner tastaturet og den trykkfølsomme skjermen.

Paneler
I hvilemodus vises fem ikoner. Berører du ett av dem dukker det opp et panel med flere valg på skjermen. Her kan du legge til flere paneler, og på den måten få rask tilgang til favorittprogrammene. Du kan også bruke et slikt panel for å få rask tilgang til bildene du har tatt. Men å bla i bilder går ikke fort.

Paneler som gir rask tilgang til innhold, ny nettleser og en egen Post-it-funksjon er blant godbitene i G900

Programvaren i mobiltelefonen levner ingen tvil om at dette er et produkt som skal favne bredt. Her er en Office-pakke med mulighet for å redigere Word- eller Excel-dokumenter. Telefonen synkroniseres trådløst med Windows Exchange Server, og i tillegg finner du WLAN, RSS-leser, nettleser fra Opera (8.65, ikke den nye 9.5), spill, musikkspiller, FM-radio, lydopptaker og en ny notatfunksjon der du kan plassere noe som minner om Post-it-lapper på skjermen. Ved å sette en alarm på notatene dukker de opp når du vil at de skal dukke opp.

Kameradelen er god. G900 har en innbygget bildestabilisator, blits og autofokus. Du kan også gjøre videoopptak i ulike kvaliteter, uten at vi kan si at videokameraet er særlig imponerende.

Ustabil
Men selv om funksjonene er mange og flere kan legges til, så har telefonen også et par sider vi ikke er like begeistret for. Den mest alvorlige er at operativsystemet ikke er stabilt. Ved flere anledninger har vi opplevd at telefonen slår seg av, angivelig for å bedre ytelsen. Det er mildt sagt irriterende. Ved ett tilfelle valgte telefonen å gjøre en omstart med det samme alarmen kimte.
Dermed var det ikke mulig å skru av alarmen på vanlig måte.

Etterpå ville skjermlyset heller ikke slukke, og vi måtte ut med batteriet og foreta ny oppstart for å få telefonen tilbake i normal tilstand. Vi har også en rekke ganger opplevd at telefonen låser seg helt.

Dette kan skyldes at vi har en testmobil med tidlig programvare, men så mange problemer som vi har hatt med vår G900 er ikke normalt, selv ved nylanseringer. Forhåpentlig vil en oppdatering snart gjøre mobilen mer stabil.

Ikke lynkjapp
En annen svakhet ved G900 er at den har 3G, men mangler støtte for rask GPRS (Edge) og de nye ekstra raske 3G-nettene (HSDPA).

Muligheten for å tilpasse telefonen etter eget ønske er imidlertid god. Enten du vil bytte farger, legge opp menyene annerledes eller føye til programmer – her er alternativene mange.

Alt i alt er G900 et bra forsøk på å revitalisere UIQ, men spørsmålet er om det er godt nok for et stadig mer kresent publikum.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen