Så mye koster TV på hytta
Teknofil

Så mye koster TV på hytta

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Med det analoge bakkenettet på vei ut av drift, fremdriver det seg en hard kamp om TV-brukerne. Med det nye digitale bakkenettet tilgjengelig over store deler av Norge, finnes det flere løsninger for å gi deg påskekrimmen den neste uken.

Av teknologier som er tilgjenglig, er enten parabol fra Canal Digital eller Viasat, samt bakkenettløsning fra RiksTV, de mest brukte. Tilbudene er mange, både for deg som kun benytter hytta en gang i blant, og til deg som oppholder deg der store deler av året.

Teknofil.no har tatt en nærmere titt på priser, og vil gi deg en oversikt over noen av dine alternativer. Prisene vi oppgir et totalkostnaden på et år, både hjemme- og på hytta. Prisene forandrer seg til stadighet, men her refererer vi til de som gjelder fra 3. april 2009. Vi har tatt utgangspunkt i den enkleste pakken de forskjellige leverandørene leverer. Eventuelle ekstra kostnader som gebyrer og frakt er ikke tatt med i prisene.

Billigste løsning
Den billigste løsningen for å få inn digital-TV på hytta, er å ta med deg dekoderen du har hjemme. Den eneste forutsetningen er at du allerede har en antenne, være seg en paraboltallerken eller en UHF-antenne for RiksTV på hytta fra før.

Dette fungerer med begge parabolleverandørene Canal Digital og Viasat, samt RiksTVs bakkenettløsning. Du vil automatisk få den kanalpakken du abonnerer på hjemme, og når ferien er unnagjort er det bare å ta den med hjem igjen.

Nokså bllig
Om du ikke er interessert i å ta med hele dekoderen med ledninger og alt tilbehør, kan du ta med kanalkortet ditt på hytta. Det forutsetter at du kjøper inn- eller har en parabol/bakkenett-dekoder på hytta fra før. Du må imidlertid ta visse forhåndsregler.

• Har du Viasat må du ringe kundeservice og varsle om at du har flyttet programkortet fra en dekoder til en annen. Du må nemlig omregistrere programkortet til den dekoderen som er i bruk. Husk å melde fra om dekoderbytte når du tar det med deg hjemover igjen også.

• Som Canal Digital-kunde trenger du som oftest ikke å melde fra dersom du setter programkortet i en annen dekoder. Dersom programkortet er registrert til en dekoder, kan du imidlertid ikke bruke dette på en annen dekoder.

• Har du en dekoder fra RiksTV for det digitale bakkenettet kan du motta NRK-kanalene uten behov for programkort. Med et programkort kan du også få inn TV 2 uten kostnad ut 2009. Hvis du abonnerer på Rikspakken til RiksTV kan du fritt flytte dette kortet mellom inntil fire forskjellige dekodere. Når du tar med deg programkortet hjemme i fra må du huske å ringe RiksTV for å oppgi dekoder- og programkortnummeret slik at du får bilde.Tvillingabonnement

Alle de nevnte aktørene tilbyr deg i dag et tvillingabonnement dersom du allerede er eksisterende kunde med parabol- eller bakkenettløsning hjemme.

• Hvis du er Viasat-kunde hjemme, kan du tegne et Tvilling-abonnement på hytta di. Du slipper unna med 995 kroner for et komplett parabolanlegg og mottaker, forutsatt at du binder deg til tjenesten i ett år. Du vil da få tilgang til de samme kanalene som du har hjemme. Etter det første året vil kostnaden for å ha dette tvillingabonnementet være 1.068 kroner per år.

• Med Canal Digital kan du benytte deg av et såkalt AlleRom-abonnement. Prisen på denne pakken hvis du for eksempel har Norgespakken hjemme, og ønsker denne også på hytta, koster det 1.068 kroner inkludert parabolmottaker og abonnement. Prisen etter første år er 588 kroner per år.

• Har du Rikspakken fra RiksTV hjemme, kan du kjøpe et abonnement nummer to til kraftig rabatterte priser. Du får hele 70 prosent avlslag på kanalpakken – inklusive kortavgift. Med denne rabatten vil ett år med Rikspakken inkludert en mottaker koste deg 1.468 kroner på hytta. En god utendørsantenne koster rundt 500 kroner, og en dekoder koster omtrent det samme med ett års binding. Påfølgende år vil dette koste deg 696 kroner per år.

Full pris
Er du en av de som ikke er kunde hos verken Viasat, Canal Digital eller RiksTV hjemme i stua, og ikke har mulighet for å benytte deg av et ”tvillingtilbud”, er et abonnement til fullpris en løsning.

• Vanlig pris påViasat Folkepakke inkludert valgfri dokumentar- eller barnepakke og fri standard installasjon, koster 2.686 kroner det første året. I prisen er det inkludert innmeldingsgebyr, kortavgifter og frakt. Etter første år koster Folkepakken 2.346 kroner per år.

• Vanlig pris på Canal Digitals Norgespakke koster 2266 kroner første året, uten montering. Etter første år vil Norgespakken koste deg 1867 kroner.

• Vanlig pris på RiksTVs Rikspakken – inkludert mottaker og abonnementkostnader er 3.387 kroner det første året. I tillegg må du eventuelt kjøpe en UHF-antenne. Prisen på pakken fra og med år to er 3.186 kroner.Månedsabonnement

Hvis du benytter hytta di lite i løpet av et år, kan en løsning være månedsabonnement. Flere velger å kun ta inn NRK og TV 2 via bakkenettet, men det finnes løsinger om du ønsker flere kanaler i en gitt periode.

• Viasat tilbyr noe de kaller ViasatHytte, som inkluderer selve parabolen med mottaker og abonnement i tre måneder for totalt 1.495 kroner. Når de tre første månedene har passert kan du gjenåpne og bestille månedsabonnement når det passer deg. Du ringer inn til Viasat når du skal ha den åpnet igjen, som koster 150 kroner i tilegg til en månedspris på 129 kroner.

• Canal Digital har ingen form for månedsabonnement. Men du hvis du for eksempel abonnerer på Family-pakken, kan du fryse dette abonnementet opptil seks måneder i året. Kostnaden for å fryse abonnementet i seks måneder er 399 kroner.

• Hos RiksTV kan du bestille deg Månedskort, som forutsetter at du har dekoder og programkort. Da kan du få alle kanalene i Rikspakken for 300 kroner per måned.

Montering:
For å montere en parabol- eller bakkenettløsning, kan du enten velge å gjøre det selv eller få fagfolk til å gjøre det for deg. De forskjellige leverandørene tilbyr gratis montering på enkelte pakkeløsninger.

• Viasat tilbyr fri montering dersom du for eksempel kjøper Folkepakken. Om du kjøper deg en ViasatHytte-pakke vil montering koste deg 1500 kroner, men her kan du også velge å kontakte en lokal installatør der du skal ha montert parabolen, for å forhøre deg om pris.

• Canal Digital tilbyr blant annet fri montering om du kjøper Family- eller Entertainepakken med ett års binding. Vil du ha Folkepakken hjemme kommer monteringen fra Canal Digital deg på 990 kroner, og 1200 kroner på hytta. Her kan du også velge å forhøre deg med lokale installatører.

• RiksTV tilbyr også montering via A NOVO. Prisene på de forskjellige alternativene finner du her. Lokale installatører kan også kontaktes vedrørende montering av bakkenettløsninger.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen