Dette mobilbildet har du nok allerede sett.
Dette mobilbildet har du nok allerede sett. (Bilde: Technology.com)

Så mektig er kameratelefonen

Vi drister oss til å påstå at du har fått med deg at et fly krasjlandet i Hudson River i New York i går kveld. Hvis ikke kan du lese saken hos enten VG, Dagbladet, Aftenposten eller et hvilket som helst annet nyhetsnettsted.

Det var imidlertid verken AP eller Reuters som var først ute med å dokumentere ulykken. Allerede få minutter etter krasjlandingen, mens passasjerene fremdeles stod på flyvingene, var det første bildet på plass på nettstedet Twitter. Bildet var lastet direkte opp av en av redningsmennene, Janis Krums, via mobiltelefon.

Til tross for at telefonen, en Apple Iphone, langt i fra har den beste bildekvaliteten du kan få fra en mobiltelefon i dag, var bildet mer enn interessant nok til at det ble snappet opp av nettsteder over hele verden. Her i Norge kunne vi både lese om og se bilder av det havarerte flyet før passasjerene var på land, noe som tok en knapp time.

Det mest kjente eksempelet på hvor mektig en kameratelefon er i mediesammenheng, er kanskje tsunamikatastrofen fra romjulen i 2004. Tre kvarter før de første bildene fra nyhetsbyråene begynte å tikke inn, hadde VG-nett et MMS-bilde ute på nett.

Utsnitt fra bt.no.
Utsnitt fra bt.no.

Småsaker blir toppsaker

At mobilen gjør at du både kan lese om og se bilder av viktige hendelser langt raskere enn tidligere er det altså ikke noen tvil om. I tillegg er det ikke mangel på saker som sannsynligvis aldri ville blitt skrevet om dersom det ikke var for at mannen i gata har kameratelefon.

Heller ikke her er det vanskelig å finne eksempler. Bergensavisen kunne i går vise frem verdens verste bilist, mens Bergens Tidende kontret med en like intelligent mopedist. Toppsaken på dagbladet.no viser i skrivende øyeblikk bildene som får arbeidstilsynet til å grøsse. Sakene vekker oppsikt på grunn av bildene. Hadde det ikke eksistert bilder spørs det om hendelsene hadde blitt viet så mye som en notis.

Om det er positivt eller negativt at du når som helst kan bli avbildet i en hvilken som helst situasjon, får være opp til den enkelte å mene noe om. Vi har en mistanke om at en viss mopedist heller mot den negative siden. Del gjerne meningene dine i diskusjonsforumet vårt.

(Kilder: VG, Dagbladet, Aftenposten, Bergensavisen, Bergens Tidende, Technology)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen