Så enkelt gjør du ID-tyveri
Teknofil

Så enkelt gjør du ID-tyveri

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Selskapet Eniro som står bak tjenesten gulesider.no og telefonkatalogen.no valgte i helgen å publisere fødselsdato på alle nordmenn registrert i deres system. Det var ikke alle like glade for.

Unormal pågang hos Datatilsynet
Selskapet Eniro valgte i helgen å legge ut fødselsdato på aller personer registrert i deres system. Dette betyr at du nå i tillegg til navn, adresse og telefonnummer får opp fødselsdato når du søker opp en person. Dette er blitt lagt inn automatisk på alle personer, og informasjonen er hentet ut fra folkeregisteret. Datatilsynet har i løpet av formiddagen i dag mottatt en rekke hendvendelser angående den nye funksjonen.

- Vi har hitill i dag fått inn en 50 til 100 henvendelser angående denne saken. Dette er ganske uvanlig at det kommer såpass mange henvendelser på så kort tid. Det folk lurer på er hvordan det kan være lovlig å publisere disse opplysningene, forteller informasjonsdirektør hos Datatilsynet Ove Skåra til Teknofil.


Eniro på sin side har sitt på det tørre. Ifølge personopplysningsloven er det tillatt å publisere fødselsdato om en utelater fødselsår. På samme måte er det lov å publisere fødselsår om en ikke har med dato. Likevel er det flere som føler at Eniro har tråkket over en grense ved å legge ut disse opplysningene. På tjenesten Twitter har diskusjonen rast i morgentimene, og det har allerede blitt opprettet en egen tag kalt #enirofail angående saken. Selv om Eniro har sitt på det tørre forstår Skåra godt at mange føler det ubehagelig når disse opplysningene legges ut.

- Jeg forstår at folk reagerer selv om dette ikke er ulovlig. Det er viktig å rette denne irritasjonen videre til Eniro, så får de vurdere om det blir for mye, påpeker Skåra.

Han understreker at selv om dette er lovlig, så er det ikke noe Datatilsynet applauderer. De mener det er viktig å forstå at disse opplysningene fort kan misbrukes om de settes sammen med andre opplysninger som ligger ute på nett. For eksempel kan du fort hente fødselsår fra skattelistene. Kombinert med opplysningene Eniro nå har lagt ut kan du da kjapt finne både navn, adresse, telefonnummer, fødselsdato og -år og ikke minst inntekt på enkeltpersoner i Norge. Slike opplysninger kan misbrukes av folk med uærlige hensikter.

Lett å hacke tjenesten
For eksempel har flere påpekt at det nå er uproblematisk å opprette konto i andres navn nettopp hos telefonkatalogen.no. For å opprette konto her trenger du navn, fødselsdato og et telefonnummer. Undertegnede kunne uproblematisk, ved å hente inn opplysninger fra telefonkatalogen.no og skattelistene, opprette konto i en kollegas navn. Via denne fikk jeg full kontroll over hans profil hos telefonkatalogen.no. Her kunne jeg endre opplysninger og krysse av for om en vil ha tilsendt telefonkatalogen eller ikke. På samme måte kan en også lett få kontroll over også ukjente personers profiler.

Samtidig er det nettopp en slik registrering som må til for å fjerne oppføringen av fødselsdato. Datatilsynet stiller seg skeptiske til måten Eniro har gjennomført dette på.

- Det er gjerne folk som ikke syns noe om kringkastning av personopplysninger fra før av som gjerne vil reservere seg mot dette. Det er gjerne slik at disse heller ikke nødvendigvis vil registrere seg med egen profil hos Eniro hvor de må gi fra seg e-postadresse og opprette passord. Eniro bør være imøtekommende for folk som tar kontakt direkte per telefon eller mail for å fjerne opplysningene, påpeker Skåra.


Han er kritisk til hvor enkelt det her er å endre andre personers opplysninger i tjenesten.

Fulgte publikums ønske
Både nettsidene for registrering og Eniros telefontjeneste har opplevd tekniske problemer i dag. Heller ikke informasjonsseksjonen hos Eniro har vært tilgjengelig for kommentar. Mange stiller seg spørsmål ved hvorfor Eniro har valgt å publisere disse opplysningene. I en pressemelding opplyser Eniro at dette kom som et ønske fra publikum selv.

– I tillegg til basisinformasjon som navn, adresse og telefonnummer, finner du nå også fødselsdato på telefonkatalogen.no. Vi har fått mange henvendelser med ønske om dette fra brukerne. Det er innspill vi nå tar til følge, sier portalsjef for tjenesten, Tore Andre Godager i en pressemelding med tittelen "Hurra for deg".

Høyst sannslynlig er det få som nå roper hurra hos Eniro etter de tilbakemeldingene på tjenesten som så langt har kommet.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen