Spesifikasjoner, ytelsesgrafer og bilder av Nvidias neste flaggskip har allerede blitt lekket. (Bilder: Chiphell)
Spesifikasjoner, ytelsesgrafer og bilder av Nvidias neste flaggskip har allerede blitt lekket. (Bilder: Chiphell)

Så mye vil «Kepler» koste

Pris og spesifikasjoner på Nvidias neste skjermkort har blitt lekket.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Haugevis av rykter rundt Nvidias neste skjermkort florerer på nettet om dagen. Nå, bare et par dager før den angivelige lanseringsdagen, er det ikke mye informasjon som gjenstår.

«Alt» er lekket

Det ser ut som det er Kina som sliter mest med å holde produktene til Nvidia hemmelige, og haugevis av informasjon har nå blitt lekket ut på nettet. Nvidias inntog i 28 nanometer-generasjonen ser ut til å bli ledet an av skjermkortet Geforce GTX 680, som har rimelig saftige spesifikasjoner.

På kinesiske PConline har det blitt publisert en tabell som beskriver flaggskipet i hver minste detalj. Skjermkortet bygger på GK104-kretsen med 1536 CUDA-kjerner, 256-bits minnebus og 2 GB GDDR5-minne.

Verdens raskeste

At Nvidia konkurrer så busta fyker med AMD er ingen hemmelighet, og med GTX 680 ser de ut til å ville overgå motstanderen på flere punkter. AMD leder i dag kjernefrekvens-kampen med AMD Radeon HD 7770, med en kjernefrekvens på 1000 MHz. Nvidias kommende GTX 680 vil ha 1006 MHz å kose seg med i standardmodus, og 1058 MHz i et såkalt "Boost"-modus, ifølge de kinesiske sidene.

Samtidlig blir minnefrekvensen økt til hele 6,0 GHz, enda en ny rekord i klassen. På grunn av den relativt smale minnebussen på 256-bit beholdes imidlertid båndbredden på omtrent 192 GB/s - like mye som Geforce GTX 580.

Den kinesiske nettsiden avslutter med å notere at skjermkortet får strøm via to 6-pins PCIe-kontakter, og at kortet har to DVI-utganger, én HDMI-utgang og én Displayport 1.2-utgang.

Nvidia GTX 680 kommer godt ut på tester. (NGF)
Nvidia GTX 680 kommer godt ut på tester. (NGF)

I tillegg til spesifikasjonene fra Kina, har en graf som angivelig er lekket direkte fra pressematerialet til Nvidia blitt diskutert i fillebiter på nettstedet NGF. Her ser man Nvidias nye skjermkort knuse tidligere skjermkort, og det ligger i snitt mellom 10 og 45 prosent over den nåværende kongen, Radeon HD 7970. Det ser ut til å være spesielt merkbart på Battlefield 3, hvor GTX 680 har mer enn fire ganger så bra kantutjevning.

Priser også lekket

Så hva vil dette beistet koste? Nvidia har såklart holdt munnen tett, men både en nederlandsk og en amerikansk nettbutikk har vært litt raske på avtrekkeren, og røpet prisen på det kommende kortet.

Ifølge tyske ComputerBase skal skjermkortet ha dukket opp på den nederlandske butikken Factoryprices for en pris på 510,58 €, uten skatt. I Norge utgjør det en pris på omtrent 4800 inkludert moms.

På andre siden av Atlanteren har prisen også blitt lekket. På nettstedet Bottom Line Telecommunications har prisen for et Asus Geforce GTX 680-kort blitt satt til 567 dollar, noe som tilsvarer omtrent 4080 kroner inkludert moms. Dette er lavere enn prisen som er lekket i Nederland, men priser i USA og Canada er ofte mye lavere enn her i Europa. Dermed er det større sannsynlighet for at vi ser en pris her i Norge som tilsvarer den i Nederland.

Ifølge ryktene vil Nvidias skjermkort bli sluppet den 22. mars, altså førstkommende torsdag.

(Kilder: Computer Base, Chiphell, NGF, Sweclockers)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen