Så mye koster det å lage iPad Mini

Apple tjener etter sigende bra med penger på sine nye nettbrett.

Apple lanserte iPad Mini og den fjerde generasjonen iPad fredag 2. november. Til tross for at avdukingen av nettbrettene ble møtt med lunkne kritikker, føk over tre millioner små og store nettbrett fra hyllene over helgen.

Selv om det er modellen som ikke kan kobles til det mobile 3G-nettverket, var det iPad Mini som var mest interessant for forbrukerne, opplyser Apple i en pressemelding.

- Vi satt ny lanseringshelgrekord, og er praktisk talt utsolgt for iPad Mini. Vi jobber nå for å imøtekomme etterspørselen, sier applesjef Tim Cook i en kommentar.

Drøy tusenlapp

Ipad Mini har en 7,9 tommers skjerm og en noe tregere prosessor enn sin storebror på 9,7 tommer. Mini-en kan best sammenliknes med maskinvaren i den andre generasjonen iPad.

Det gjør den likevel ikke til det billigste alternativet på markedet. Her i Norge må forbrukerne punge ut mellom 2600,-, 3300,- og 4000,- for henholdsvis 16, 32 og 64 gigabyte med lagringsplass.

Da tjener Apple godt med penger, om vi skal tro markedsanalytikerne i (tidligere) iSuppli. Nå er selskapet overtatt av IHS, men fortsetter sine kjente «teardowns» hvor de skrur fra hverandre produkter og forsøker å finne ut hvor mye de koster å produsere.

I USA koster 16 GB-modellen av iPad Mini 329 dollar, 1894 kroner. Ifølge IHS koster det Apple 188 dollar å få den produsert. Det vil si 1082 kroner.

Lagringsplass er på langt nært så dyrt som Apple gir inntrykk av, og profitten øker betraktelig for de større modellene, skriver Wall Street Journal-bloggen All Things D. Nærmere bestemt 570 kroner for 32 GB-modellen og 933 kroner for 64 GB-modellen.

Det er med andre ord et solid gap mellom hva det koster å lage en iPad Mini, og hva forbrukere må betale for den.

Ikke alt tas med i regnestykket

En utgift som midlertid ikke kommer med i betraktingen her, er ressursene Apple legger ned i research og utviklingen av enhetene. I tillegg skal Apple distribuere brettene til butikker rundt om i verden, men tatt i betraktning sluttprisen på produktene, er det rimelig å anta at Apple tjener godt med penger.

Og at forbrukerne betaler en hel del ekstra for hype og design ...

Analytiker Andrew Rassweiler i IHS opplyser at teknologi knyttet til skjermene (som leveres av LG Display og AU Optronics) utgjør over 40 prosent av produksjonskostnaden. Det kommer av nyutviklet teknologi kalt GF2. I dag er det relativt dyrt å utnytte den nye teknologien, men ettersom produsentene strømlinjeformer produksjonsprosessen vil også prisen gå ned - og profitten opp.

Til tross for Apple og Samsung stadig møtes i retten, er det fremdeles Samsung som produserer Apples A5-prosessor, men ifølge All Things D ser det ut til at der Apple har et valg, har de skiftet ut Samsung som leverandør av komponenter.

Les også: Test av 4. generasjons iPad

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen