Så mye billigere er Mac Pro-toppmodellen enn en tilsvarende Windows-PC
(Bilde: Apple)

Så mye billigere er Mac Pro-toppmodellen enn en tilsvarende Windows-PC

Apples nye kraftplugg er visst ganske så «rimelig».

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Da det ble klart at den nyeste utgaven av Apples stasjonære toppmodell Mac Pro ville koste over 25 000 kroner her til lands, var det antakelig en del som sperret øynene opp for den tilsynelatende høye prisen på maskinen.

Det var imidlertid den billigste utgaven av maskinen. Extremetech viser nå til en undersøkelse utført av Futurelooks som indikerer at topputgaven av den nye Mac Pro-modellen slettes ikke er dyr sammenlignet med en tilsvarende Windows-PC, snarere tvert imot.

Vesentlig rimeligere

Det Futurelooks gjorde var å skaffe seg en grundig oversikt over nåværende amerikanske priser på samtlige av komponentene i Mac Pro, for deretter å beregne hva en selvbygger måtte ha betalt for en lignende Windows-modell.

Nettstedet tok altså i denne undersøkelsen for seg Mac Pro-utgaven med den aller heftigste konfigurasjonen, som blant annet innebærer 12-kjerners prosessor. I USA koster denne hele 9600 dollar, eller litt i underkant av 60 000 norske kroner.

Etter å ha undersøkt prisene på komponentene kom Futurelooks frem til at man måtte ha betalt cirka 11 500 dollar, eller over 70 000 kroner, for de samme delene om man skulle kjøpt dem hver for seg og bygd PC-en selv. En tilsvarende Windows-PC ville med andre ha vært 10 000 kroner dyrere enn Mac-en, gitt at prisene er korrekte.

Mer usikkert for basismodellen

Sammenligningen blir riktignok ikke 100 prosent presis, da Mac-en har noen proprietære komponenter som man ikke kan kjøpe fra PC-butikker, slik som spesialdesignet hovedkort. Likevel er det liten tvil om at prisforskjellen er betydelig.

Futurelooks forsøkte også å bygge en Windows-PC som lignet på basisutgaven av Mac Pro, som i USA koster 3000 dollar, men her ble konklusjonen noe mer uklar siden de valgte en del dyrere og bedre komponenter.

Nettstedet endte opp med en sum på cirka 4000 dollar, men da brukte de blant annet to grafikkort av typen AMD Firepro W7000 med 4 GB videominne hver, i stedet for FirePro D300-kortene med 2 GB som man finner i Mac-en.

Gå til Futurelooks for flere detaljer om hvilke komponenter som ble brukt i de to utgavene.

Prismessig er det ingenting som slår denne Mac Pro-en:
Spesialutgave ble solgt for 6 millioner kroner »

(Kilde: Futurelooks, via Extremetech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen