Så mye bidrar Spotify til å redusere piratkopieringen
(Bilde: Denys Prykhodov/Shuttrstock.com)

Så mye bidrar Spotify til å redusere piratkopieringen

Nå finnes det endelig solid forskning som avdekker Spotifys effekt på den ulovlige delingen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det er en kjent sak at musikkstrømmetjenester som Spotify har bidratt til en markant nedgang i den ulovlige musikkopieringen, noe som ikke minst også gjelder Norge. Som TorrentFreak melder finnes det imidlertid nå håndfast forskning på Spotifys effekt på piratkopieringen.

Den ferske forskningsrapporten ble publisert av ingen ringere enn Europakommisjonen, nærmere bestemt forskningsavdelingen Joint Research Centre

Stor innvirkning på piratkopieringen

I rapporten undersøkte forskerne nedlastingstallene fra 8000 ulike artister på torrentsider over en periode på to år, og sammenlignet disse med strømmedata fra Spotifys ukentlige topp 50-liste.

Foto: endermasali/Shutterstock.com

Det de kom frem til var at for hver 47ende gang en låt som ble strømmet via Spotify gikk den ulovlige nedlastingen ned med én. På bakgrunn av dette konkluderte forskerne med at Spotify beviselig hadde en stor effekt på den ulovlige nedlastingen.

Samtidig er det verdt å merke seg at dette likevel ikke har noen stor, positivt effekt på inntjeningen til musikkindustrien. Grunnen til det er at strømmingen også rammer det lovlige, digitale salget av låter, i en slik grad at den økonomiske nettoeffekten blir tilnærmet «nøytral», ifølge forskerne.

Veies så vidt opp

Forskerne kom frem til at det lovlige, digitale salget, som altså foregår via tjenester som iTunes, gikk ned med én for hver 137ende gang en låt ble strømmet.

Med tanke på at den gjennomsnittlige inntekten fra det digitale salget av låter ligger på 0,82 dollar, mens den gjennomsnittlige inntekten fra strømming ligger på 0,007 dollar, betyr dette at det reduserte låtsalget bare så vidt veies opp for av strømmingen. 

Flere detaljer omkring forskningen og metodikken kan du lese i selve forskningsrapporten.

Spotify har nå fått en seriøs utfordrer: Apple Music haler allerede kraftig innpå etter kort tid »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen