Så mange nettsteder kommuniserer gratis-appene med på hemmelig vis
(Bilde: Bloomua/Shutterstock.com)

Så mange nettsteder kommuniserer gratis-appene med på hemmelig vis

Mange av dem er også tvilsomme, avslører ny forskning.

I mylderet av mobilapper er det som kjent mange som er reklamefinansierte og gratis. Slike apper kobler seg gjerne opp mot diverse nettsider, ofte utenfor brukerens viten og kontroll. Nå har forskere avslørt at antallet nettsider som gratisapper kommuniserer med faktisk er svært høyt, og at en stor andel ikke er av det stuerene slaget.

Som det MIT-tilknyttede magasinet Technology Review melder er det en gruppe franske forskere som står bak undersøkelsen, som for ordens skyld kun gjelder Android-applikasjoner. Resultatene fra undersøkelsen ble publisert i en egen rapport.

Testet 5000 apper

Forskerne lastet ned 5000 gratisapplikasjoner fra samtlige av de 25 kategoriene i Google Play-butikken. Disse applikasjonene ble kjørt på en mobiltelefon av typen Samsung S3 som var koblet til en server som registrerte alle nettadressene appene forsøkte å koble seg opp mot.

Mange Google Play-apper kobler seg opp mot sporingsnettsteder.
Mange Google Play-apper kobler seg opp mot sporingsnettsteder. Foto: RoSonic/Shutterstock.com

Forskerne kom frem til at appene opprettet forbindelser med hele 250 000 nettadresser til sammen, som var fordelt på rundt 2000 toppnivådomener. Adressene ble sjekket opp mot flere databaser med nettadresser som er assosiert med reklame og sporing av brukere.

Det viste seg at 66 prosent av applikasjonene som forskerne hadde lastet ned koblet seg opp mot reklamerelaterte nettadresser. Andelen som koblet seg opp mot sporingsrelaterte nettadresser var en del mindre, og lå på cirka 27 prosent.

Mange tvilsomme adresser

Forskerne mener dette tallet likevel er høyt, særlig med tanke på at dette er en praksis som oppfattes som negativt av brukere, og at denne sporingen som regel skjer helt i det skjulte. Forskerne fant dessuten ut at 16 prosent av disse appene koblet seg opp hele 100 eller flere nettadresser assosiert med sporing av brukere. 

Blant nettadressene som gratisappene koblet seg opp befant det seg også en ikke helt ubetydelig andel tvilsomme adresser. Basert på den såkalte Webutation-tjenesten kom forskerne frem til at 2,5 prosent av domenene var kategorisert som «mistenkelige», og 2,9 prosent var kategorisert som regelrett «ondsinnede».

Som alltid med slike undersøkelser spørs det selvsagt hvor representativt utvalget er, men forskerne selv mener utvalget gir et godt bilde av helheten. Google Play-butikken har cirka 1,2 millioner applikasjoner til sammen. For alle detaljene rundt undersøkelsen kan du sjekke ut selve forskningsdokumentet.

Android-apper kan nå også kjøres på Windows-telefoner: Her demonstrerer Microsoft den nye løsningen »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen