Så mange nettpirater er det i verden

Ny undersøkelse har talt dem alle opp.

Det amerikanske media- og underholdningsselskapet NBC Universal bestilte en undersøkelse rundt global piratvirksomhet – altså den typen piratvirksomhet som innebærer deling av opphavsrettsbeskyttet materiale. Nå foreligger resultatene fra NetNames' «Piracy Analysis team», og det er ikke direkte lystig lesning for de høye herrer i NBC Universal.

Tallene forteller at det i januar i år var 432 millioner Internettbrukere som lastet ned eller delte materiale ulovlig. Flere forskjellige teknologier blir brukt, men de to klart største er ikke overraskende BitTorrent og direkte nedlasting fra skylagringstjenester.

Rapporten konkluderer ikke bare med at piratene er vanskelige å stoppe, men at virksomheten stadig øker i antall brukere og i bruk av båndbredde.

Mye trafikk og mange pirater

Basert på data fra Cisco, har NetNames regnet ut at piratvirksomheten bare i Europa, Nord-Amerika og Asia genererer rett i underkant av ti tusen petabyte i måneden. I disse regionene tilsvarer dette 23,8 prosent, eller nesten en fjerdedel av all Internettrafikk. Av samtlige Internettbrukere i de de samme regionene, var det også en fjerdedel – eller nærmere bestemt 25,9 prosent – som gikk etter opphavsrettsbeskyttet materiale. Dette ble målt i januar 2013.

Piratvirksomhet i januar 2013.
Piratvirksomhet i januar 2013.

BitTorrent pekes ut til å være den store trafikkdriveren. Teknologien har riktignok noe færre brukere enn det er folk som laster ned direkte, men med BitTorrent går jo trafikken i begge retninger.

Det finnes få, om noen i det hele tatt, lignende undersøkelser på antallet nettpirater og det totale volumet fra andre parter av bransjen. EU utførte imidlertid nylig en stortstilt undersøkelse rundt effekten av piratkopiering, og konklusjonen var soleklar:

– Det kommer kanskje som en overraskelse, men vi har ikke funnet noen bevis på at digitalt musikksalg lider under piratkopiering. Selv om det er viktige forskjeller mellom enkelte land, viser våre funn tvert imot at det kan være en liten komplimentæreffekt mellom disse to forbrukskanalene, heter det i studien.

Endring i bruk

NetNames-rapporten drar fram det at nedlasting fra skytjenester har gått ned med åtte prosent fra november 2011 til januar 2013, noe som tillegges nedleggelsen av Megaupload – noe som også visstnok økte salget av film.

Men dette har ikke vært noen varig seier, ettersom bruken av videostrømming og BitTorrent har økt med henholdsvis 22 og 27 prosent i den samme perioden.

Advokatammunisjon

Ifølge rapporten er altså omtrent en fjerdedel av Internett ren piratvirksomhet, både med tanke på trafikken og selve brukerne. Det er altså ingen lett oppgave antipiratene har foran seg.

Men nå har de da i det minste fått en flunkende ny rapport med mange tall de kan slå lovgivende makter over hodet med.

BitTorrent kan faktisk være kjekke saker:
BiTorrent Sync – slik tar du i bruk den nye Torrent-teknologien (Ekstra) >>>

(Kilde: TorrentFreak)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen