(Bilde: Jon Ross / Flickr)

Så lang tid tar det før harddisken din dør

Når kan du regne med at den må kaste inn håndkleet?

Nettskyselskapet BackBlaze har gjennomført en studie på 25 000 harddisker de har stående i sine lokaler. Målet var å finne ut hvor lang levetid en harddisk har i gjennomsnitt, og her har selskapet hatt nok av materiale å ta av i løpet av årene.

Etter fire års undersøkelser, har BackBlaze kommet fram til en rekke funn som vil være nyttige for de fleste datainteresserte av oss. Hvor lenge varer en harddisk som kjører konstant, men med ujevn belastning?

Seigere enn vi tror

Foto: Blackblaze

Ifølge funnene går hver fjerde harddisk i stykker etter fire år, mens hver 20. harddisk kaster inn håndkleet i løpet av det første halvannet året. Dette kommer hovedsakelig av en produksjonsfeil ved harddisken, og levetiden skal i utgangspunktet vare mye lenger.

Etter tre år begynner stadig flere harddisker å oppleve feil, men et stort flertall holder fremdeles koken. Hele 90 prosent kjører fremdeles uten større problemer etter tre år, mens tallet reduseres til 78,2 prosent etter fire år.

BackBlazes statistikk går ikke lenger enn fire år foreløpig, men deres beregninger viser at over halvparten av harddiskene vil overleve mer enn seks år.

Trenger ikke datasenter-disker

Alle diskene er konsumentmodeller, ikke produkter som spesiallaget for datasentre. Backblaze skriver i blogginlegget at denne undersøkelsen viser at de ikke har behov for dedikerte datasenter-harddisker. Om 50 prosent av enhtene fortsatt lever etter seks år, mener Backblaze at vanlige konsumentdisker er gode nok. 

Samtidig leveres de fleste harddisker med en 5-årig garantiperiode, så alle enhetene som ryker innen den tid kan veksles inn.

Norske Jottacloud har også valgt å satse på helt vanlige konsumentdisker, nettopp fordi selskapet mener de gjør en god nok jobb. 

Temperatur er viktig

Graf som viser andelen harddisker som tok kvelden hvert år etter de ble satt i drift.
Graf som viser andelen harddisker som tok kvelden hvert år etter de ble satt i drift.Foto: Google

Mens Backblaze utelukkende har sett på levetiden til harddiskene, gjorde Google en lignende undersøkelse for fem år siden der de trakk inn flere parametere. Søkegiganten kikket nærmere på 100 000 harddisker som stod i forskjellige datasentre med forskjellige arbeidsoppgaver. Alle diskene var konsumentmodeller, og i tillegg til å studere når diskene tok kvelden, så også Google på hvordan de hadde arbeidet de siste ni månedene av sine liv.

Sammenhengen mellom temperatur og andel harddisker som tar kvelden.
Sammenhengen mellom temperatur og andel harddisker som tar kvelden.Foto: Google

Googles store undersøkelse viste at få harddisker tok kvelden før det hadde gått étt år, men etter to år hadde 8 prosent av diskene tatt kvelden. Det tredje året gikk 9 prosent i stykker, etterfulgt av 6 og 7,5 prosent det fjerde og femte året.

Ut fra studien er det også spennende å se hvordan temperaturen til harddisken de siste ni månedene sammenfaller med hvor lenge den levde. Det viste seg at harddisker som holdt en temperatur mellom 37°C og 41°C havarerte sjeldnere enn både varmere og kaldere enheter.

De to undersøkelsene viser samlet sett at det er viktig å holde temperaturen til diskene på et nivå som hverken er for kaldt eller varmt, og det er først etter tre års drift at sannsynligheten for diskhavari øker betraktelig. 

Slik lagrer NRK 3,3 millioner gigabyte video:
Robotarmer og spesialservere måtte i sving når NRK skulle digitalisere hele arkivet »

(Kilder: BackBlaze via Computerworld DK, Google)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen