Kjøkkenmaskinen er den mest solide av kjøkkenapparatene, skal vi tro en undersøkelse fra britiske Which?
Kjøkkenmaskinen er den mest solide av kjøkkenapparatene, skal vi tro en undersøkelse fra britiske Which? (Bilde: David Auby Johansen/Tek.no)

Disse kjøkkenapparatene har kortest levetid

Snittlevetiden for en kjøkkenmaskin er 23 år, skal vi tro en spørreundersøkelse det britiske forbrukermagasinet Which? har gjort blant sine lesere.

Det gjør kjøkkenmaskinen til det kjøkkenapparatet som sannsynligvis vil vare lengst, ifølge de nærmere 7.800 respondentene.

De svarte også at feilene som oppstod var relativt små, så det var ikke nødvendig å bytte ut hele maskinen bare fordi en del måtte skiftes ut. 

Kaffekapselmaskiner har kortest levetid av kjøkkenmaskinene, ifølge Which-leserne. Magasinet oppgir imidlertid ikke hvilke merker som er verst. Foto: Bosch

Kapselmaskinen er verst 

Men hva har kortest levetid? Det er en relativt ny produktgruppe, nemlig kaffekapselmaskinene. Respondentene til Which? svarte at deres kaffekapselmaskin i snitt varte i 4,2 år før det oppsto feil som gjorde at den måtte byttes ut. Det var Dinside som omtalte saken først i Norge. 

Hovedproblemene underveis var lekkasjer, problemer med å få ut kaffen og forkalking. 

Det var altså svakest i undersøkelsen, tett etterfulgt av såkalte airfryere (4,5 år), dampgeneratorer (4,8 år) og vannkokere (5,3 år). 

Foodprosessorer, blendere og mikrobølgeovner etterfulgte på sin side kjøkkenmaskiner på motsatt ende av skalaen. En mikrobølgeovn varte i snitt i 8,9 år, ifølge undersøkelsen. 

Dyrest er ikke nødvendig mest solid 

Which? spurte også leserne om hvilket merke produktene deres kom fra, og noterte til dels store forskjeller mellom de mest og minst pålitelige merkene, uten at de oppgir navn. 

I løpet av seks år hadde for eksempel ikke én eneste av brukerne av blenderne fra det beste merket opplevd feil, mens det svakeste merket nærmet seg en feilrate på 20 prosent.

Nesten tre av ti vannkokere fra det svakeste merket hadde feil etter seks år, og Which? påpeker at dette viser at det ikke alltid er slik at du får det du betaler for. Det svakeste merket var nemlig ett av de dyreste. 

Her er lista over gjennomsnittlig levetid, ifølge Which?.  Spørsmålet de stilte var hvor lenge de beholdt produktet før det ble ødelagt og måtte erstattes: 

 1. Kjøkkenmaskiner - 23,0 år
 2. Foodprosessorer - 12,9 år
 3. Blendere - 9,4 år
 4. Mikrobølgeovner - 8,9 år
 5. Brødbakemaskiner - 7,6 år 
 6. Brødristere - 7,6 år
 7. Avfuktere - 6,8 år
 8. Dampstrykejern - 6,6 år 
 9. Kaffetraktere - 6,5 år
 10. Vannkokere - 5,3 år
 11. Dampgeneratorer - 4,8 år
 12. Airfryere - 4,5 år
 13. Kaffekapselmaskiner - 4,2 år

Husk for øvrig at du i Norge har reklamasjonsrett i fem år på alle produkter som må kunne forventes å vare mer enn to år – såfremt du ikke selv er skyld i feilen. Selgeren har rett til å forsøke å reparere produktet to ganger. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen