Så farlig er det å bruke mobilen i bilen
Teknofil
(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Så farlig er det å bruke mobilen i bilen

En SMS bak rattet stjeler 23 sekunder av oppmerksomheten din, viser ny undersøkelse.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En ny undersøkelse foretatt av Virginia Tech Transportation Institute viser at mobilbruk bak rattet dobler sjansene for en bilulykke.

De videoovervåket 204 bilister gjennom en måned, og registrerte atferden til sjåfører som sendte meldinger, ringte eller surfet på Internett bak rattet. Undersøkelsen viste at sjåførene i gjennomsnitt tok øynene vekk fra veien i 23 sekunder, noe som tilsvarer en doblet risiko for ulykker.

– Undersøkelser viser at du er like uoppmerksom som en person med 0,8 i promille om du tekster mens du kjører bil, sier direktør Jan Johansen i Trygg Trafikk til TU.no.

Handsfree frikjent?

Forskerne fra Virginia Tech kom frem til at snakking i telefon via handsfree ikke gjorde negativt utslag på kjøreferdighetene.

Derimot var det hele tre ganger så høy ulykkesrisiko den tiden testpersonene brukte på å lete opp telefonnumre, og i det øyeblikket de strakk seg etter telefonen. I undersøkelsen understreket forskerne derfor at sjåførene utførte handlinger med økt risiko, selv når de brukte handsfree-løsninger eller hadde telefonen fastmontert.

For at mobilbruk i bil skal være helt risikofritt, må du tilsynelatende ha mulighet til å betjene telefonen din utelukkende via stemmekommandoer.

I Norge risikerer du en bot på 1300 kroner hvis du ikke følger disse reglene:

Nye og strengere regler for bruk av mobil i bil trer i kraft

(Kilder: Virginia Tech Transportation Institute, TU.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen