Så enkelt kan hackere «kjøpe» seg tilgang til PC-er
(Bilde: Stokkete/Shutterstock.com)

Så enkelt kan hackere «kjøpe» seg tilgang til PC-er

Undersøkelse viser at brukere lett ignorerer trusler for en liten slant penger.

Hacking av datamaskiner og nettverk er så å si umulig å hindre fullstendig, og som vi rapporterte nylig er selv solide sikkerhetstiltak i de aller fleste tilfeller ganske nytteløse når det gjelder å hindre angrep.

Hvor lettlurte PC-brukere er spiller imidlertid også en stor rolle innen datasikkerhet, og nå kan nettstedet WeLiveSecurity (via Business Insider) melde om en ny undersøkelse som gir en pekepinn på hvor enkelt det kan være for hackere å ta over PC-er uten å ty til skjulte angrep.

Overså faresignaler mot lav betaling

Undersøkelsen ble utført av forskeren Nicolas Christin ved Carnegie Mellon University i USA, og tok sikte på å avdekke folks tilbøyelighet til å frivillig installere potensielt farlig programvare på maskinen sin.

Det gjorde han ved å lage et program som han tilbød gjennom Amazons Mechanical Turk-markedsplass. Programmet, som var helt ufarlig, ble markedsført som et program som gjorde det mulig for brukerne å tjene penger ved å kun kjøre det og taste inn ulike koder.

Christin prøvde seg med tre ulike summer; 1 cent, 50 cent og 1 dollar. Forskeren hadde også bygget inn en eksplisitt advarsel om at programvaren kunne være skadelig.

Bare én person fattet mistanke

Til tross for disse relativt svake incentivene ble programmet lastet ned og startet av 22 prosent av dem som så tilbudet på markedsplassen, og det når betalingssummen kun lå på 1 cent. For 50 cent ble programmet lastet ned av 36 prosent, og når summen ble økt til 1 dollar ble det lastet ned og kjørt av hele 43 prosent av dem som så tilbudet.

Til sammen 965 personer skal ha lastet ned programmet, og av disse var det visstnok bare én person som mistenkte at programmet kunne være skadelig, basert på en spørreundersøkelse i etterkant av eksperimentet.

For en hacker hadde dette med andre ord vært en både billig og enkel måte å skaffe seg tilgang til disse menneskenes PC-er på, ved å bruke det som en metode til å spre reell ondsinnet programvare, for eksempel av typen Ransonware.

Det er ikke alle hackere som er kriminelle: Denne berømte hackeren stanset 300 nettangrep for FBI »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen