Tips
(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Så enkelt får du 4G på en ulåst Lumia 920

Nokia åpner senest i slutten av januar, men du kan åpne for lynraskt bredbånd med enkle grep selv.

Legg til en firkant til, og telefonen går inn i en skjult meny på egen hånd.
Legg til en firkant til, og telefonen går inn i en skjult meny på egen hånd.
Bla deg ned til menyvalget "LTE".
Bla deg ned til menyvalget "LTE".
Her har vi jukset litt - så telefonen vår er allerede på LTE. Fra denne skjermen trykker du på de tre små prikkene nederst til høyre.
Her har vi jukset litt - så telefonen vår er allerede på LTE. Fra denne skjermen trykker du på de tre små prikkene nederst til høyre.
Velg settings for å komme inn i valgmenyen for LTE.
Velg settings for å komme inn i valgmenyen for LTE.
Inne i menyen bytter du fra 3G til Automatic. Du må også aktivere "Toggle ENS"-valget, før du skrur av telefonen og starter den på nytt.
Inne i menyen bytter du fra 3G til Automatic. Du må også aktivere "Toggle ENS"-valget, før du skrur av telefonen og starter den på nytt.

Da Telenor åpnet for mobiltelefoner i sitt 4G-nett ble vi overrasket over at Nokia hadde valgt å skru av 4G i toppmodellen sin. Dersom du kjøper Lumia 920 sammen med et Telenor-abonnement får du 4G-støtte, men de som har kjøpt den ulåst får ikke velge 4G eller LTE, som teknologien egentlig heter, i menyen.

Nokia har lovet en oppdatering for å åpne for 4G i telefonene sine, men sa i utgangspunktet at oppdateringen ikke ville komme før NetCom åpnet sitt 4G-nett. Kort tid etter at vi nøstet i saken lovte Nokia at en oppdateringen vil komme senest i slutten av januar. For de mest ivrige kan det også være lang ventetid.

Les også: Du kan måtte vente to måneder før denne får 4G

På eget ansvar

La oss aller først komme med en liten advarsel – å åpne for 4G i Lumia 920 er ikke vanskelig å gjøre, men du må inn i en skjult meny som først og fremst brukes av teknikere. Det er ikke sikkert at telefonen fungerer som den skal etter at du har kommet ut av menyen. I noen tilfeller har liknende "snarveier" på andre modeller ført til at telefoner ikke lar seg sette tilbake på en enkel måte, og at du må betale for reparasjonen.

Dette er altså en løsning som først og fremst er for de aller mest ivrige, og alle endringer som gjøres i denne typen menyer gjøres på eget ansvar.

Når det er sagt har den samme menyen blitt brukt med hell for å skru av 4G-støtten i de amerikanske modellene av Lumia 900. På noen av de amerikanske Lumia-modellene er det nemlig ikke mulig å velge bort 4G i selve telefonmenyen.

Slik gjør du

Fra ringemenyen til telefonen taster du det vi har satt mellom klammene; [##3282#]. Du behøver ikke å trykke noe mer, eller velge å ringe ut etterpå. Telefonen går selv inn i en meny med navnet "Field Test".

I denne menyen må du bla nedover til punktet som heter LTE og deretter trykke på det. Trykk så på de tre prikkene nederst i høyre hjørne av skjermen, før du velger Settings.

I denne menyen kan du velge Network Type. På vår telefon var dette låst til 3G, og vi aktiverte 4G ved å velge Automatic i listen. Deretter må valget "Toggle ENS" skrus på – før du må restarte telefonen. Restarten må du sette i gang selv, siden den siste knappen ikke gjør det automatisk. Hvis du bare går ut av menyen vil ikke valgene dine bli husket.

Les også: Telenor åpner 4G for mobiltelefoner

Bytter mellom teknologiene slik den skal

Etter at valget er gjort, og telefonen omstartet, går Lumia 920 gradvis gjennom nettverksteknologiene igjen før indikatoren lander på 4G, og blir værende der.

Vi merker oss at vårt testprodukt har én ting til felles med Samsungs 4G-telefon, Galaxy S III 4G. Lumia 920 holder seg nemlig fast på 4G-dekning så lenge som den kan, og er litt treg til å bytte ned til 3G og EDGE hvis 4G-dekningen blir helt borte. Akkurat som i Samsungs telefon fungerer det imidlertid greit her også – noen sekunder etter at dekningen er borte har telefonen koblet seg opp igjen på 2G eller 3G i stedet.

Telefonsamtaler fungerer fint

En annen ting vi var usikre på om ville virke var telefonsamtaler. 4G-telefoner i Telenors nett, skal nemlig koble automatisk ned fra 4G når noen ringer inn.

Da vi forsøkte å ringe inn til telefonen mottok den samtalen uten problemer. Den brukte litt tid på å vise at den hadde koblet ned til 3G, men ut over det hadde vi ingen problemer med å bruke telefonen normalt.

Alt i alt er vår erfaring at en ulåst Lumia 920 virker helt uten problemer med 4G aktivert. Men her kan det for eksempel være små forskjeller i programvaren på de ulike telefonene, så denne endringen bør fortsatt betraktes som et sjansespill – selv om det ser ut til at risikoen kanskje ikke er så stor.

Hastighetene

Det fins ikke så mye god programvare for å teste internetthastigheter på Windows Phone 8-telefoner ennå, men i de ulike som fins, kom vi opp i mellom 30 og 60 megabit per sekund i nedlasting. Opplasting stoppet på mellom 20 og 30 megabit per sekund.

Forsinkelsen, også kjent som ping, er forholdsvis lav. På en vanlig 3G-tilkobling er det vanlig med godt over 100 millisekunder i ventetid, før beskjeder til nettet har kommet frem og blitt bekreftet. På Lumia 920 med 4G ligger denne forsinkelsen nede i rundt 50 millisekunder.

Les også: Nå kommer 4G-telefonene

Er valget bare skjult?

Alt i alt ser det ut til at 4G fungerer akkurat som det skal på Lumia 920 – også uten Nokias lovede oppdatering. Det kan nesten virke som om oppdateringen bare er til for å aktivere 4G i selve telefonmenyen.

Del gjerne dine erfaringer i forumtråden under, hvis du aktiverer 4G på en ulåst Lumia 920.

En ulåst Lumia 920 viser 4G-dekning.
Vi tok turen ned til Stortinget T-banestasjon for å se om telefonen byttet ned til 2G, slik den skal. Det gjorde den.
Innlasting av sider går akkurat så tregt som det skal over Edge. Alt i skjønneste orden, med andre ord.
Appen my Speed Test ga varierende resultater, men med denne kom vi ikke over 30 Mbps.
Enda et forsøk med my Speed Test-appen.
Vi fikk varierende hastigheter da vi delte 4G-linjen til en annen telefon. Uansett fikk vi raskere tilkobling enn vi fikk med 3G på samme sted.
En av målingene vi tok på selve telefonen viser i overkant av 76 Mbps.
Nettverksinformasjon fra appen Free Speed Test for Windows Phone.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen