Deemly skal samle poengscoren din fra flere ulike tjenester til én samlet «nettscore».
Deemly skal samle poengscoren din fra flere ulike tjenester til én samlet «nettscore». (Bilde: Deemly)

Ryktet ditt på nett samlet under ett...

Deemly vil samle alle poengene dine fra ulike tjenester på ett sted.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den nye, danskutviklede tjenesten Deemly er en slags metatjeneste som samler data og rangeringer av dine tilbakemeldinger og omtaler av steder og tjenester på ett og samme sted. Nå sikter Deemly seg inn på det norske markedet, ifølge grunnlegger og administrerende direktør Sara Green Brodersen. 

Delingstjenester av ymse slag er i vinden som aldri før, enten det dreier seg om byttebørs, hotellanmeldeleser, taxi-tjenester som Über og muligheten for å rangere og gi poeng etter hvor fornøyd du er med tjenesten du har benyttet deg av. 

Hvorvidt du får tilslag enten du vil låne, dele, selge eller kjøpe, avhenger i mange tilfeller av hvor høy troverdighet motparten opplever at du har. 

Nettryktet ditt sier noe om troverdighet

Enkelt forklart: Har du et godt rykte med massevis av stjerner og hederlig omtale på Finn.no, er sannsynligheten stor for at du oppfattes som en ryddig og redelig person det er trygt å gjøre business med. 

Poenget er at om du skal benytte en ny tjeneste for første gang, kan nettryktet ditt være utslagsgivende for om du får gjennomført en handel, leid deg inn hos Airbnb eller leid en bil av en privatperson. Det er i alle fall utgangspunktet for ideen om å lage Deemly, fremgår det av en pressemelding vi har fått tilsendt.

I pressemeldingen nevner Deemly store aktører som Airbnb og eBay, men etter hva Tek forstår har selskapet så langt ingen avtaler med disse tjenestene. 

Grunnlegger og administrerende direktør i Deemly, Sara Green Brodersen.
Grunnlegger og administrerende direktør i Deemly, Sara Green Brodersen. Foto: Deemly

– Deemly samler alle rangeringer og anmeldelser av steder og tjenester du har gjort på delingsøkonomiske plattformer og sosiale nettverk, slik at folk kan  danne seg et bilde av hvor troverdig du er i dine samhandlinger med andre på nett, forklarer Sara Green Brodersen i Deemly til Tek.no. 

– Vi er igang med å teste integrasjoner med ulike plattformer, der noen har opp mot to millioner brukere, og flere mindre tjenester som nettopp er lansert. Vi har intensjonsavtaler med for eksempel Lær Noget Nyt, Spaceflex, Ourhub, Sharepool i Danmark, San Francisco-baserte Loconomics og Homestars i Canada, og mange flere er på vei, sier Brodersen. 

Forholder seg til gjeldende personvernlovgivning

– Hvordan forholder Deemly seg til personvern og lagring av personopplysninger, som er underlagt strenge regler fra blant annet det danske Datatilsynet? 

– Brukerne skal selv opprette en profil, så vi "scraper" ikke data om personer. Vi lagrer bare de mest nødvendige opplysninger som trengs for å forbedre brukeropplevelsen. Vi skriver avtaler med alle plattformene vi samarbeider med, som omfatter databehandling og lagring av personopplysninger. Kort sagt, vi forholder oss til gjeldende regler for persondatalovgivningen, forsikrer Brodersen.

– Folk skal selv få bestemme om de vil ha en profil hos oss eller ikke. På nettstedet Peeple kunne alle anmelde alle, noe som er på grensen til nettmobbing, og det vil vi ikke ha noe av, sier hun.

– Hvordan vil folk som har gitt en anmeldelse på for eksempel eBay, reagere på at deres kommentarer lagres og publiseres på et 3. parts nettsted som Deemly?

– For øyeblikket konsentrerer vi oss om "numeriske ratings", altså 5 stjerner, 3 smileys osv., og disse blir sammenfattet til en score som vises på 3. parts nettsteder. Man vil for eksempel kunne se at "Anna har en score på 89, basert på fire anmeldeleser hun har gitt på to plattformer".  

– Vi vet at brukerne opplever større tillit til hverandre når de får se sammenfattede "scores", og dermed stiger også troverdigheten og aktiviteten på de forskjellige tjenestene, utdyper Brodersen.  

Deemly ble opprettet for et år siden, og ble lansert i betaversjon for bare noen uker siden. 

– Etter planen går vi ut av beta og lanserer Deemly 1.0 i oktober i år, sier Brodersen. 

Dele-økonomi har ikke bare solskinnshistorier: 
Leidge ut huset via AirBnb – kom hjem til en «narkotika indusert orgie» 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen