RYKTE: Slik blir oppfølgeren til ekstremprosessoren Broadwell-E
Rykte
(Bilde: Colourbox)

Slik blir oppfølgeren til ekstremprosessoren Broadwell-E

Opptil ti kjerner for Skylake-X.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det har gått over et halvt år siden Intel slapp sin virkelige ekstremprosessor: «Broadwell-E» Core i7-6950X – et tikjernet beist med både heftig ytelse og prislapp.

Men selv en prosessor av dette kaliberet vil bare være best i et gitt tidsrom, og som typisk er har det ikke tatt lang tid før det spekuleres i hva som kommer etter. Og det som kommer etter er naturligvis Skylake-E, men produktnavnet ser ut å få en X i stedet for E.

Altså: Skylake-X. Men denne vil etter alt å dømme ikke komme alene. Kaby Lake-X vil trolig slippes samtidig, skal vi tro Digitimes, som mener at dette vil skje på neste års Gamescom. Dette går av stabelen mot slutten av august neste år.

Holder seg på ti kjerner

Mens hoppet fra Haswell-E til Broadwell-E fikk oss fra 22 til 14 nanometers prosess og fra maks åtte til ti fysiske prosessorkjerner, holder Skylake-X seg stort sett på samme nivå. Her sier ryktene prosessorutgaver på 6,8 og 10 kjerner, med 13,75 MB maks cache – som er en merkelig mengde vi ikke helt skjønner oss på.

Kaby Lake-X blir dog et ganske annet dyr som – i hvert fall i første omgang – i større grad vil slekte på den «normale» Kaby Lake-S som vil slippes på CES rett over nyttår.

Kaby Lake-X vil i likhet med den vanlige Kaby Lake-S ha fire kjerner og 8 MB cache, men høyere TDP, en ny sokkel i LGA2066 og kreve brikkesettet X299. Den samme sokkelen og brikkesettet vil benyttes til Skylake-X, og således vil Kaby Lake-X muligens bli et springbrett som får flere over på Intels ekstremplattform.

Prosessorbonanza

Det er mye skriblerier rundt prosessorer om dagen, med Kaby Lake for stasjonære PC-er snart forestående og AMDs Zen-arkitektur luskende i buskene.

Hvorvidt AMDs nye Ryzen-prosessor er så god som AMD vil ha det til gjenstår å se, men at vi allerede kjenner til en overklokkbar Kaby Lake Core i3 forteller vel om en viss spenning i leirene.

Ryktene om Skylake-X og Kaby Lake-X minner oss uansett på at Intel har flere bein å stå på, og at vi kan gå et interessant prosessorår i 2017.

Ikke minst kan det bli billigere:
AMDs nye prosessor kan føre til priskrig >>>

(Kilde: FudZilla)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen