Spesifikasjonene for toppkortene i AMDs kommende Radeon 300-serie har lekket på nett.
Rykte
Spesifikasjonene for toppkortene i AMDs kommende Radeon 300-serie har lekket på nett.

Nesten alt har lekket foran AMDs store skjermkort-avsløring

Neste ukes planlagte Radeon 300-avsløring kan akkurat ha blitt litt mindre spennende.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

En ny æra for PC-spilling, hevder AMD på sin Twitter-profil under en uke før de skal lansere sin Radeon 300-serie med skjermkort. De fleste detaljene er imidlertid havnet på nett allerede, og om vi kan ta disse for god fisk – noe vi med stor sannsynlighet kan – tør vi påstå at AMD smører godt på i sin påstand.

Med unntak av en ny brikke, kalt Fiji, stammer brorparten av 300-seriens skjermkort fra den eldre 200-serien som først så dagens lys i september 2013. Alt AMD ser ut til å ha justert litt på er frekvensene og minnemengden – som er doblet i et utvalg modeller.

Også ytelsen har lekket

Det er ikke bare spesifikasjonene for toppkortene som har kommet på avveie for «de røde». En rekke utenlandske sider, blant annet Videocardz, har allerede publisert testresultater av det som med stor sannsynlighet er selskapets nye toppkort, Radeon «Fury X» som er basert på den nye Fiji-brikken. I tillegg foreligger informasjon om ytelsen til Radeon R9 390X og R9 390 som av navnet skal være arvtakerne til dagens R9 290X og R9 290.

Av Videocardz ytelsesgraf kan vi se at toppkortet Radeon Fury X sniker seg like forbi ytelsen til Nvidias nylanserte GeForce GTX 980 Ti. De to konkurrerende skjermkortene ligger så nær hverandre når det kommer til ytelse at en bare kan spekulere i hva slags informasjon de to selskapene har hatt på hverandre.

Sammen med Fury X, som kan komme i én variant med vannkjøling og én variant med luftkjøling, skal AMD etter sigende lansere det noe nedskalerte skjermkortet Fury som også er basert på Fiji-brikken. Disse potensielt tre kortene er de interessante i den nye 300-serien ettersom vi her finner AMDs nye HBM minne. Det er nok disse kortene med HBM-minne AMD sikter til når de påstår at en ny æra for PC-spilling er i anmarsj, for ved å kvitte seg med GDDR5-minne, som har vært benyttet til nå, kan selskapet levere mer energieffektive kort med bedre ytelse.

Bruker revolusjonerende minneteknologi

GDDR5-minne krever nemlig langt høyere strømtilførsel enn HBM-minne, som yter svært mye bedre på samme arbeidsfrekvenser. Dermed kan AMD la HBM-minnet jobbe på en svært lav frekvens og likevel oppnå god ytelse. GDDR5 har på mange måter nådd sin «peak» hvor potensialet i minneteknologien nå er tatt ut og en økning aav arbeidsfrekvens ikke gir en linerær ytelsesforbedring. Med HBM-minne skal også begrensende faktorer i minnebussen være historie, og selve minnebrikkene tar opp mye mindre plass på kretskortet. Det kan på sikt føre til AMD-skjermkort med mye mer minne enn i dag, selv på budsjettkort som ofte har et mindre fotavtrykk enn entusiastkortene. Toppkortene i 300-serien, Fury X og Fury skal kun ha 4 GB av denne nye minnetypen, noe som sannsynligvis kommer av at det er svært dyrt å produsere enda.

I stedet for å bare spare energien som fjerningen av GDDR5-minnet gir, øker AMD heller hvor mye strøm som sendes til selve prosessorkjernen. Slik skal selskapet oppnå høyere ytelse med tilsvarende eller lavere strømforbruk enn i tidligre generasjoner. Som vi ser av spesifikasjonstabellen ovenfor, og av ytelsesgrafen til Videocardz, virker det som AMD oppnår mye av det de ønsker med både lavere oppgitt TDP og noe høyere ytelse fra 200-serien til 300-serien.

AMD tenner kanonene til neste år

I tillegg til skjermkortene som allerede er nevnt antas det at AMD vil lansere Radeon R9 380, R7 370 og R7 360. Som med de kraftigere kortene i 300-serien skal også disse kortene i hovedsak ha mottatt mindre justeringer på kjernefrekvens og minne fra kortene i 200-serien. Hos noen av kortene skal minnemengden være økt, men typen skal fortsatt være GDDR5.

AMD vil med det vente til 2016 med å lansere Radeon-kort med nye kjerner og arketektur. Da er det ventet at selskapet vil gå over fra 28-nanometers tilvirkingsprosess og helt ned til 14 nanometer. Det vil gi rom for langt høyere ytelse og bedre energieffektivitet. I 2016 er det ventet at alle kortene i Radeon-serien vil få den nye HBM-minnetypen og forbedringene dette innebærer.

Samtidig som informasjonen virker å være svært troverdig og solid, skal det understrekes at AMD selv verken har kommentert eller bekreftet spesifikasjoner eller ytelse for noen av skjermkortene i 300-serien. Helt sikre på ytelsen blir vi derfor ikke før vi har fått testet kortene selv, noe vi selvsagt snart håper å få gjøre. 

AMD er ventet å lansere Radeon 300-serien under et arrangement på årets E3-messe, mer presist den 16 juni ifølge Videocardz.

Snart får vi nok svar på om de nye radeon-kortene kan brukes til spilling i 4K:
Vi har allerede gitt testbenken vår noen 4K-spill å tygge på »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen