Neste år ryktes Intel øke antallet prosessorkjerner og tråder videre.
Rykte
Neste år ryktes Intel øke antallet prosessorkjerner og tråder videre. (Bilde: Intel)

9. generasjon Coffee Lake-S får flere kjerner og flere tråder

Kappløpet om prosessorkjerner fortsetter neste år.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De siste dagene har lekkasjer fra taiwanske hovedkortprodusenter strømmet ut av fabrikkene, kanskje raskere enn komponentene selv. Vel ute på verdensveven har dette gitt oss mulig ny informasjon om Intels 9. generasjon Coffee Lake-S-prosessorer som ventes i løpet av andre halvår 2018.

Viktigst er det at lekkasjene viser at Intel fortsetter å øke antall prosessorkjerner videre, fra dagens seks til inntil åtte kjerner for sine «mainstream»-prosessorer.

Flere kjerner i toppen og flere tråder for alle

Dermed ser det ut til at vi går fra en periode med hele syv etterfølgende generasjoner med prosessorer basert på fire kjerner, til prosessorer med åtte kjerner bare i løpet av to generasjoner. Som kjent lanserte Intel sin 8. generasjon Kaby Lake Refresh-serie så sent som i september, og dette var den første fra selskapet med sekskjernede medlemmer. 

Du kan bruke eksisterende hovedkort med brikkesett fra 300-serien sammen med 9. generasjon Core i-prosessorer.
Du kan bruke eksisterende hovedkort med brikkesett fra 300-serien sammen med 9. generasjon Core i-prosessorer. Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Ifølge kildene taiwanske HKPC har snakket med vil toppmodellen i 9. generasjon-serien være Core i9-9700K med åtte kjerner og 16 tråder. Angivelig skal i5-prosessorene by på seks kjerner, som i dag, men få HyperThreading, slik at antall tråder dobles til 12. 9. generasjon i3-prosessorer skal få samme behandling, slik at deres fire kjerner får følge av åtte tråder. 

Prosessorene skal by på mer L3-cache og være kompatible med hovedkort med brikkesett fra dagens 300-serie. Det er også ventet hovedkort med et nytt Z390-brikkesett.

Møter konkurranse i «Ryzen 2»

AMD er allerede klare med Ryzen 2 når Intel kommer på banen med sin 9. generasjon Core i-serie.
AMD er allerede klare med Ryzen 2 når Intel kommer på banen med sin 9. generasjon Core i-serie. Bilde: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Det er usikkert hvordan de nye prosessorene skal produseres, men det antas at Intel vil benytte seg av en oppdatert 14nm++-prosess fremfor en krymping til 10-nm. Innen de nye 9. generasjon Core-prosessorene når butikkhyllene vil etter alle solemerker AMD for lengst være klare med sin andre Ryzen-generasjon som går under kodenavnet Pinnacle Ridge.

Pinnacle Ridge vil bygge videre på dagens Ryzen-arkitektur, men by på økt ytelse og effektivitet blant annet takket være en ny 12-nm-produksjonsprosess i forhold til dagens, som foregår på 14-nm.

Asus bekrefter: Coffee Lake måtte ikke ha nytt brikkesett:
– Intels valg å droppe bakoverkompatibilitet »

(Kilde: HKPC via WccfTech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen