Illustrasjonsbilde.
Rykte
Illustrasjonsbilde. (Bilde: Shutterstock/Apple/Tek.no, montasje)

iPhone 8 kan få superskjerm

...men på iPhone 7 må vi fortsatt klare oss med LCD, ifølge rykte.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det har lenge svirret rykter rundt hva slags skjerm som blir å finne i Apples neste mobiltelefon, som etter alt å dømme vil bli hetende iPhone 7. Flere kilder har lenge hevdet hardnakket at det vil bli en AMOLED-skjerm, men ifølge BGR må vi fortsatt klare oss med en LCD-skjerm i neste generasjon iPhone. Derimot ser fremtidsutsiktene lyse ut, med flere spennende skjermplaner på trappene for Apple.

Ifølge ryktene, opprinnelig fra Reuters, skal Apple være i sluttfasen av forhandlinger med LG og Samsung om levering av OLED-skjermer. Dette vil imidlertid ikke bli satt ut i livet før i 2018, altså omtrent i tide for lanseringen av det som muligens vil bli hetende iPhone 8. 

I tillegg til dette skal Apple også være i samtaler med det taiwanske selskapet AU Optronics om produksjonen av de kommende AMOLED-skjermene. Ifølge Focus Taiwan ønske Apple å forvandle selskapet til en nærmest ekslusiv leverandør av AMOLED-skjermer til epleselskapets mobiltelefoner. Samtlige av avtalene med både AUO, LG og Samsung skal være verdt flere titalls milliarder dollar, men det forventes at det er sistnevnte selskap som blir hovedleverandør, med de to andre som supplerende sideleverandører.

Kan gi mye bedre skjermkvalitet og batteritid

iPhone 6 og 6S er utstyrt med LCD-skjermer, og trives derfor relativt godt i direkte sollys.
iPhone 6 og 6S er utstyrt med LCD-skjermer, og trives derfor relativt godt i direkte sollys. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det høres kanskje ikke så revolusjonerende ut, men byttet til AMOLED-skjermer kan ha mange fordeler for Apple. Dagens iPhone-mobiler benytter den etterhvert svært velprøvde og «gammeldagse» LCD-teknologien i sine skjermer. Hovedfordelen med LCD-skjermer er at de trives bedre i direkte sollys, og bruker nøyaktig like mye batteri uansett om du viser lyse eller mørke bilder på skjermen. De er også relativt billige å produsere, ettersom teknologien har vært med oss lenge.

Ulempene er imidlertid også ganske mange, og kan kort oppsummeres med:

  • Dårlig kontrast – svart ser grått ut
  • Svake farger – fargene kan oppleves som litt «daffe»
  • Pikslene kan ikke styres individuelt – skjermen er enten helt på, eller helt av
AMOLED-skjermer, så som i Samsung Galaxy S6, byr på klasseledende kontrast og innsynsvinkel. Fargene er også svært gode.
AMOLED-skjermer, så som i Samsung Galaxy S6, byr på klasseledende kontrast og innsynsvinkel. Fargene er også svært gode. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Det er disse ulempene AMOLED på mange måter løser. Her er svart helt, helt kullsvart, fargene formelig gnistrer ut fra skjermen og hvis du for eksempel bare vil se klokka, slipper telefonen å skru på hele telefonen for å vise deg den – da plukker den bare ut de korrekte pikslene, og skrur disse på. Dette har i all hovedsak én stor fordel: at du bruker langt mindre batteri ved å vise mørke bilder eller ved å ha et mørkt tema på telefonens menyer. 

En annen fordel med AMOLED, er at skjermene generelt kan lages mye tynnere enn LCD-skjermer. Dette kan være svært fordelaktig for Apple, som sannsynligvis vil gjøre telefonene enda tynnere og slankere, men uten å miste batteritid. Strømgevinsten du får ved at pikslene skrus av og på individuelt hjelper også til med å dra lasset her.

AMOLED-skjermer, som her på sidepanelet til Samsung Galaxy Note Edge, trenger kun å skru på de pikslene som faktisk skal vise noe. Dermed vil de svarte områdene forbli helt svarte, og ikke bruke noe av den dyrebare batteritiden din.
AMOLED-skjermer, som her på sidepanelet til Samsung Galaxy Note Edge, trenger kun å skru på de pikslene som faktisk skal vise noe. Dermed vil de svarte områdene forbli helt svarte, og ikke bruke noe av den dyrebare batteritiden din. Foto: Espen Irwing Swang, Tek.no

Hemmelig skjerm under utvikling?

Et annet spennende rykte hevder å vite at Apple er i ferd med å utvikle en helt ny «micro-LED»-teknologi. Nøyaktig hva dette er og hva Apple skal bruke den til er foreløpig usikkert, men ifølge Bloomberg kan det være snakk om en form for 3D- eller hologram-teknologi. Andre kilder hevder at det også kan være snakk om VR-teknologi, eller en form for funksjonalitet som skal la brukeren styre enheten ved hjelp av håndbevegelser. Hologram-teknologien virker kanskje mest nærliggende, og skal altså ikke projisere bildene ut av skjermen, men innover slik som denne videoen demonstrerer.

Utviklingen av disse skjermene skal visstnok skje på en «hemmelig» fabrikk i Taiwan, der Apple har hyret inn tidligere utviklere og teknikere fra Qualcomm og tidligere nevnte AU Optronics. Disse skal også ha fokus på utvikling av tynnere, lettere og mer lyssterke skjermer for iPhone-modellene. 

Denne teknologien ligger nok et stykke inn i fremtiden, men frem til da kan vi iallefall glede oss til det som virker mer og mer sannsynlig: at iPhone à la 2018 vil bli prydet med en – sannsynligvis – kontraststerk, fargesprakende og energibesparende AMOLED-skjerm.

Vil denne modellen også få superskjerm etterhvert?
Dette kan være prototypen på Apples kommende mini-mobil »

(Kilde: BGR, BGR 2, Reuters, Focus Taiwan, Bloomberg)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen