Apple bruker for tiden gode LCD-skjermer i sine iPhone-modeller, men i fremtiden kan disse erstattes med AMOLED-paneler fra Samsung.
Rykte
Apple bruker for tiden gode LCD-skjermer i sine iPhone-modeller, men i fremtiden kan disse erstattes med AMOLED-paneler fra Samsung. (Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no)

Nå skal Apple ha bestilt 100 millioner AMOLED-skjermer til iPhone 7S

Erkekonkurrenten Samsung er hovedleverandør, ifølge flere kilder.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Det har lenge vært forventet at Apple på et eller annet tidspunkt ville hive seg med i AMOLED-satsingen, men år etter år har stadig nye iPhoner kommet og gått med LCD-paneler om bord. 

Nå melder GSMArena om at heller ikke neste års iPhone – sannynligvis kalt iPhone 7 – får et AMOLED-panel. Derimot vil 2017-modellene, ganske sikkert kalt iPhone 7S, få en slik type skjerm.

Kjente kilder bak ryktene 

Påstanden stammer fra KGI Securities-analytikeren Ming Chi Kuo, som vi også tidligere har skrevet om i denne sammenhengen. Da mente han imidlertid at AMOLED først ville komme i 2018 – nå har han fremskjøvet dette med ett år.

Ryktene underbygges videre av en rapport fra den kinesiske utgaven av Wall Street Journal, der det hevdes at Apple nylig la inn en bestilling på intet mindre enn 100 millioner OLED-paneler for 2017-utgaven av iPhone. Og leverandørene? Jo, erkekonkurrent Samsung, med landsbroder LG som backup-leverandør.

Samsungs Super-AMOLED-skjermer har flere egenskaper LCD-skjermer må se langt etter. For eksempel belyses hver enkelt piksel individuelt, slik at man får et langt bedre sortnivå og mulighet for konstant påslått skjermklokke. Innsynsvinkel og fargegjengivelse er også jevnt over bedre.
Samsungs Super-AMOLED-skjermer har flere egenskaper LCD-skjermer må se langt etter. For eksempel belyses hver enkelt piksel individuelt, slik at man får et langt bedre sortnivå og mulighet for konstant påslått skjermklokke. Innsynsvinkel og fargegjengivelse er også jevnt over bedre. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no/montasje

Rent utenom at AMOLED-paneler har en rekke fordeler rent teknisk, så koster de for tiden faktisk også mindre å produsere enn de tradisjonelle LCD-panelene. Dette kan være en avgjørende faktor for hvorfor Apple velger å gå over til slike i sine nye telefoner.

Både Wall Street Journal og Ming Chi Kuo har for øvrig en rekke mer eller mindre treffsikre lekkasjer bak seg, og sistnevnte kunne for eksempel varsle allerede i november i fjor at en ny firetommers iPhone var på vei. Og ganske riktig – fem måneder senere ble iPhone SE avduket.

Kuo mener videre at iPhone 7 og 7S får økt skjermstørrelse fra 4,7 til 4,8 tommer på den «vanlige» modellen, og fra 5,5 til 5,8 tommer på Plus-modellen.

Ny designretning og glass på begge sider?

Galaxy S7 Edge har glass på begge sider, og det kan hende Apple følger etter i samme spor – i tro tradisjon med iPhone 4/4S-designet.
Galaxy S7 Edge har glass på begge sider, og det kan hende Apple følger etter i samme spor – i tro tradisjon med iPhone 4/4S-designet. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Dagens iPhone 6S og 6S Plus har metall foran og bak, og LCD-skjermer på 4,7 og 5,5 tommer.
Dagens iPhone 6S og 6S Plus har metall foran og bak, og LCD-skjermer på 4,7 og 5,5 tommer. Foto: Apple

Men det er ikke bare skjermstørrelsen som endres, mener han å vite. Sammen med de svære skjermene skal det også følge en helt ny formfaktor, tynnere rammer, og ikke minst et splitter nytt design. 

Designet skal ha glass på begge sider, i samme stil som for eksempel iPhone 4 og 4S. Dette skal ha blitt valgt til fordel for en keramisk bakside, som visstnok skal blitt droppet fordi materialet var for vanskelig å gjøre skikkelig holdbart.

Som alltid med alle slike rykter, så må man ha forbehold om at fremtiden kan vise seg å bli annerledes. Da hjelper det ofte med en klype salt.

Lenovo skal også ha spennende mobiler på trappene:
RYKTE: Mobilen med roterende topp skal bli virkelighet »

(Kilde: GSMArena, WSJ (kinesisk), 9to5Mac)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen