RYKTE: Intels «Coffee Lake» skal gi flere kjerner til folket
Rykte
(Bilde: Colourbox)

Intels «Coffee Lake» skal gi flere kjerner til folket

Men du må vente til 2018.

Det er ikke mange ukene siden Intel dro duken av sin syvende generasjon Core-prosesorer, også kjent som «Kaby Lake». Dette var ingen stor oppdatering fra forgjengeren «Skylake» ettersom vi i det store snakker om samme arkitektur og fremdeles 14 nm produksjonsprosess, men maskinvareakselerasjon av nye videokodeker bør i det minste sørge for bedre batteridriftstid for bærbare PC-er.

Likevel vil nok mange tenke på Kaby Lake som et lite hvileskjær for Intel, og heller se mot neste generasjon: «Cannon Lake». Og selv om Cannon Lake er et godt stykke unna, har det allerede begynt å ryktes en del om veien videre.

Fra Tick Tock til PAO.
Fra Tick Tock til PAO.

For det er ikke lenger så lett å vite helt hvor Intel hopper i fremtiden. Det er to grunner til dette. Den ene er at den sedvanlige «tick tock»-utviklingssyklusen ikke lenger gjelder. Nå er det «Process - Architecture - Optimization» (PAO) som er greia.

Den andre er selve årsaken til at Intel nå tar seg ekstra god tid: Det blir stadig vanskeligere å krympe produksjonsteknikken, ettersom vi nærmer oss hva som er fysisk mulig med dagens materialer og teknologi.

Cannon Lake, så Coffee Lake

Et relativt nytt veikart eller «roadmap» som dukket opp på Anandtechs forum har bekreftet et litt eldre veikart, og forteller at vi kan forvente de første Cannon Lake-prosessorene på omtrent denne tiden neste år. Altså godt inn i andre halvdel av 2017.

Cannon Lake skal altså være de første prosessorene lagd med 10 nanometers prosess, og akkurat som med Kaby Lake blir det de mest strømgjerrige prosessorene i form av «Y»- og «U»-seriene som kommer på markedet først.

Faktisk vil Cannon Lake – dersom vi skal tro disse veikartene – kun være for dette markedssegmentet. Datamaskiner med behov for mer guffe må vente på niende generasjon Core: «Coffee Lake», som visstnok ikke vil være basert på 10 nm, men snarere 14 nm som i dag.

Og Coffee Lake er altså ikke planlagt å komme på banen før et godt stykke inn i 2018.

Med seks kjerner

Det interessante med Coffee Lake er at den skal komme i varianter på to, fire og seks prosessorkjerner, og sistnevnte skal i det minste bli tilgjengelig på kraftigere bærbare PC-er.

Da vil vi med stor sannsynlighet også få tilsvarende prosessorer ment for stasjonære datamaskiner, og på den måten vil du ikke trenge å punge ut for en server- eller ekstremprosessor for å få mer enn fire kjerner fra Intel.

Foruten dette er det svært lite vi vet om Coffee Lake, men at ikke hele prosessorlinja til Intel går fra 14 til 10 nanometer i løpet av neste år forteller oss at det er en vanskelig overgang.

Basert på forandringer i en stillingstekst lurer faktisk Hot Hardware på om Cannon Lake vil komme i løpet av neste år i det hele tatt.

Vi velger dog å ikke ta sorgene på forskudd – spesielt ikke så lenge vi snakker om rykter og spekulasjoner. Og skulle det være at Intel ikke kan tøffe av gårde i sitt planlagte tempo, vil det uansett kunne være bra for konkurransen.

Det hadde jo vært moro om AMD kunne lage litt ny spenning i markedet, nå først med sin kommende Zen-plattform.

Savner du gode, gamle «AMD mot Intel»?
Ekstra: Da AMD vant kappløpet mot 1 GHz >>>

(Kilde: ExtremeTech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen