Slik ser Google/LGs nyeste Nexus 5X-mobil ut på innsiden. Kanskje Nexus-mobilene i fremtiden vil være utstyrt med Googles egen prosessor?
Rykte
Slik ser Google/LGs nyeste Nexus 5X-mobil ut på innsiden. Kanskje Nexus-mobilene i fremtiden vil være utstyrt med Googles egen prosessor? (Bilde: iFixit / Creative Commons BY-NC-SA 3.0)

Google vil kanskje lage sine egne systembrikker

Kan komme til å gjøre som Apple.

For noen dager siden skrev vi at Google har gått ut med en stillingsannonse hvor de søker etter en multimediabrikke-arkitekt. Dette har fått mange til å spekulere i om Google planlegger å lage en egen prosessor. Siden det var avdelingen som står bak blant annet Chromebook Pixel som sto for stillingsutlysningen, ble det spekulert i om det er Googles egne maskinvareprodukter som kanskje vil få egenutviklede brikker.

Nå har det dukket opp flere opplysninger som har gitt ryktemakerne vann på mølla. Nettstedet The Information melder nå at Google skal være i samtaler med enkelte produsenter av halvlederbrikker om å utvikle brikker basert på Googles egen design.

Og ifølge The Information skal det ikke bare være snakk om en multimediebrikke, slik de første rapportene tydet på.

Åpner for nye funksjoner i Android

Diskusjonene med brikkeprodusentene skal ha startet med at Google ønsket en egen brikke i ett av sine produkter for bedriftsmarkedet, muligens produkter av samme type som hybrid-PC-en Pixel C som ble lansert i september.

Pixel C var Googles store overraskelse på storlanseringen i september:
Et nettbrett litt utenom det vanlige »

Qualcomms Snapdragon-brikker finnes i flertallet av Android-mobiler. Snart kan de få konkurranse fra Google, skal vi tro de siste rapportene.
Qualcomms Snapdragon-brikker finnes i flertallet av Android-mobiler. Snart kan de få konkurranse fra Google, skal vi tro de siste rapportene. Foto: Qualcomm

Men i møter med brikkeprodusentene skal Google ha vist frem flere brikkedesign som de ønsker å utvikle i samarbeid med andre, også design for hovedprosessoren som brukes i Android-baserte mobiltelefoner. 

En egen brikkedesign fra Google skal ifølge The Information blant annet gjøre det mulig med nye funksjoner i Android, som selskapet håper å implementere i løpet av de neste fem årene. Av mulige funksjoner som nevnes av nettstedet The Verge er bedre støtte for utvidet virkelighet og virtuell virkelighet (VR) i Android, gjennom tettere integrasjon av maskin- og programvare.

Konkurrenten Apple lager allerede sine egne system-on-a-chip-brikker (SoC) til iPhone og iPad, som for eksempel A9-brikken som sitter i blant annet iPhone 6S. Brikkene inkluderer både CPU (hovedprosessor) og GPU (grafikkprosessor), og er basert på ARM-arkitekturen. Dette er samme arkitektur som brukes i brikker fra markedslederen Qualcomm, blant annet Snapdragon-brikkene som finnes i flertallet av Android-mobiltelefoner.

Les mer om hva brikkene i mobilen din gjør:
Vet du hva motoren i mobilen din heter?  (Tek Ekstra)

(Kilder: The InformationThe Verge)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen