Fremtidens Ryzen-prosessorer kan få langt flere kjerner enn dagens, som har 8. Også erkerivalen Intel har 8 kjerner i sin topprosessor.
Rykte
Fremtidens Ryzen-prosessorer kan få langt flere kjerner enn dagens, som har 8. Også erkerivalen Intel har 8 kjerner i sin topprosessor. (Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no)

Fortsetter kjernekrigen mot Intel

AMD vurderer 12 eller 16 prosessorkjerner for dagens hovedkort.

Det er ingen tvil om at konkurransen tilspisset seg kraftig i prosessorleieren etter at AMD lanserte sin nye Zen-arkitektur for halvannet år siden.

Nå, bare måneder etter at Ryzen 2000-serien ble sluppet, avslører AMD mer av fremtidsplanene sine i et nytt veikart. Her dukker bare Ryzen 2, 3 og 5 opp, og på ryktebørsen snakkes det dessuten om prosessorer med inntil 16 kjerner i den ikke alt for fjerne fremtid.

AMD slår tilbake med Ryzen 2000:
Nærmer seg Intel på spillytelse »

I rute med «Zen 2»

Ryzen 2000, som nettopp ble lansert, er jo en forfinet versjon av Zen-arkitekturen som også lå til grunn for Ryzen 1000-serien, bare laget på en krympet produksjonsprosess. I et oppdatert veikart bekrefter AMD nå at de er i rute med arvtakeren til Zen-arkitekturen, kalt Zen 2. Designet er klart, og den «fungerer», sier AMD.

 

Zen 2-arkitekturen vil ligge til grunn for Ryzen 3000-serien som kommer til neste år, og som skal være basert på 7-nanometers produksjonsprosess.

I tillegg til Zen 2-arkitekturen forteller veikartet om dens etterfølger igjen, kalt Zen 3, som er ventet i 2020. 

Noe som er interessant her er at Intel, som hele det siste tiåret har vært ledende på prosessorfeltet, etter sigende sliter med å produsere prosessorer selv med 10 nanometersprosess. Nå kan en ikke direkte sammenligne 7- og 10-nanometersnoder mot hverandre, men om AMD holder seg til lanseringsplanen de har lagt opp blir det svært spennende å hvilken av de to ringrevene som står aller øverst på pallen om et år eller to. 

12-kjerners prosessor på dagens hovedkort

Når vi nå glir over i rykteverdenen er det fordi det er svært interessant det det snakkes om. WCCFtech, som dog ikke alltid er like troverdige, skriver nemlig at de «i samtale med dyktige personer fra bransjen» har fått høre hvordan AMD planlegger å øke antallet kjerner i prosessorene sine ytterligere. Kildene mener AMDs toppmodell i Ryzen 3000-serien kan by på 12 kjerner når den slippes neste år. 

AMD har uttalt at de står ved lovnaden om å støtte AM4-sokkelen, som vi finner på alle Ryzen-baserte hovedkort, helt til år 2020. Om det er noe i ryktene betyr dette i så fall at dagens Ryzen-brukeren om forholdsvis kort tid blir i stand til å smette en prosessor med enten 12 eller 16 kjerner der deres 4- til 8-kjerners Ryzen-prosessor ligger i dag, uten å bytte hovedkort. 

AMD har jo faktisk en 16-kjerners Ryzen-prosessor alt:
Slik yter «Threadripper»-flaggskipet deres »

(Kilde: WCCFtech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen