RYKTE: Dette kan være «Skylake»-spesifikasjonene
Rykte
(Bilde: Intel)

Dette kan være «Skylake»-spesifikasjonene

Intels nye topprosessorer kan få både høye frekvenser og være mer strømkrevende.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Vi har tidligere i år meldt at Intel ser ut til å plotte seg inn mot en sensommerlansering for Skylake, selskapets neste store plattform etter Haswell og nå sist Broadwell. 

Mange entusiaster håper at Skylake skal gi dem flere gode grunner til å oppgradere sine prosessorer og hovedkort, etter at de siste generasjonene fra Intel i all hovedsak har fokusert på bedre energieffektivitet og i mindre grad de store hastighetsøkningene.

Kraftigere (og varmere?)

Nå har nettstedet PCFRM, via WCCF Tech, publisert det de mener skal være spesifikasjonene til to av Intels kommende Skylake-prosessorer, henholdsvis Core i5–6600K og Core i7–6700K. PCFRM viser til ukjente kilder, så det er selvsagt lurt å ta informasjonen med en skje salt.

  Intel Core i5–6600K Intel Core i7–6700K
Arkitektur Skylake Skylake
Kjerner/tråder 4/4 4/8
L3 Cache 6 MB 8 MB
Frekvenshastighet (Turbo) 3,5 GHz (3,9 GHz) 4 GHz (4,2 GHz)
DDR3/DDR4 1600/2133 MHz 1600/2133 MHz
TDP 95W 95W
Sokkel LGA 1151 LGA 1151 

Ifølge PCFRM skal de to prosessorene fra Intel by på høyere klokkehastigheter enn mange kanskje ventet. Core i7–6700K kan få en basehastighet på hele 4 GHz og en turbohastighet på 4,2 GHz, mens Core  i5–6600K kan skilte med fortsatt høye 3,5 GHz i basefrekvens som strekker seg helt opp til 3,9 GHz i turbomodus.

Sammen med arkitekturforbedringer, i form av krympet produksjonsprosess fra 22 til 14 nanometer, ser det dermed ut til at Skylake-prosessorene kan komme til å gi en god ytelsesøkning i forhold til hva Haswell og Broadwell har gitt per megahertz.

Det er verdt å merke seg at Intels Skylake-prosessorer ifølge ryktene vil trenge bedre kjøling enn dagens sammenlignbare prosessorer – som har en TDP på 88 watt – med en TDP på 95 watt. For å ta i bruk de nye Skylake-prosessorene er det nødvendig å kjøpe nye hovedkort som støtter sokkel LGA 1151.

Vi burde høre mer om Skylake på årets Computex-messe i Taiwan, som Tek skal være til stede på, den første uken i juni.

Dette er Skylake

Skylake-plattformen bringer med seg mange nye teknologier som allerede er vel kjent. Litt ekstra spennende blir det dessuten for dem som er på utkikk etter en ny bærbar datamaskin mot sensommeren. Det er ventet at skrivebordsprosessorene vil ankomme noe senere enn de første bærbarprosessorene i Skylake-serien – kanskje ikke i stor utstrekning før mot juletider.

  • Trådløs lading: Bærbare datamaskiner med Skylake-plattformen vil nye godt av en innebygget trådløs ladeteknologi kalt Rezence. Teknologien er basert på magnetisk resonans. Rezence skal gjøre det mulig for maskinen å lade gjennom for eksempel en ladeplate som kan integreres i skrivepulten din og levere 50 watt på inntil fem centimeters avstand. 
  • Raskere DDR4-minne: Skylake-plattformen blir først ut til å tilby støtte for dobbeltkanals DDR4 minne. Den nye minnetypen fokuserer på to områder: bedre strømsparing og høyere hastigheter med tilhørende økt ytelse. Mens dagens DDR3 krever 1,5 V trenger ikke DDR4 mer enn 1,2 V, noe som vil komme deg til gode i form av mindre varmeutvikling. 
    En ny strømsparingsfunksjon lar også minnebrikkene gå i sovemodus når de ikke er i bruk. DDR4 vil støtte opptil dobbel overføringshastighet sammenlignet med forgjengeren, men vil være bakoverkompatibel.
  • Bedre diskytelse: Om diskytelsen din allerede stanger i taket kan du videre se frem til SATA Express' inntog med Skylake. Denne standarden skilter med overføringshastigheter på inntil 16 Gb/s – noe som er over 2,5 ganger raskere enn dagens SATA 3.0-standard.
  • Kraftigere grafikk: Skjermkortgrensesnittet PCI Express 4.0 kommer også på plass – i første rekke på enkelte entusiast-hovedkort som er ventet senere –noe som effektivt vil doble båndbredden i forhold til PCIe 3.0. Intel gir dermed Nvidia og AMD fritt spillerom til å lansere enda kraftigere skjermkort.

Det ligger an til et rotterace om trådløs lading:
Vi har sett på de ulike konkurrentenes styrker og svakheter (Ekstra) »

(Kilder: PCFRM, WCCF Tech)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen