Dette er etter alt å dømme Nvidias nye stjerne, Pascal-baserte GTX 1080.
Rykte
Dette er etter alt å dømme Nvidias nye stjerne, Pascal-baserte GTX 1080.

«Bekrefter» Nvidias GTX 1080 og GTX 1070

Nå stiger temperaturen. Vi har samlet de siste grafikkort-ryktene.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Ny uke betyr nye rykter om Nvidias «Pascal». Den krympede 16-nanometers mikroarkitekturen som skal overta etter dagens 28-nanometers «Maxwell»-arkitektur benyttet i deler av selskapetes GTX 700-serie, samt hele GTX 8/900-serie grafikkort.

Utseendet «Bekreftet»

For tre uker siden lekket to bilder som angivelig skulle vise hvordan arvtakerne til dagens GTX 970- og GTX 980 så ut. Siden har både utformingen og navngivningen vært heftig debatert, men nå kan vi ha fått fasiten. Et nytt bilde har nemlig lekket ut, og denne gangen er det et komplett skall som poserer for kamera.

Dette er etter alt å dømme Nvidias nye stjerne, Pascal-baserte GTX 1080.
Dette er etter alt å dømme Nvidias nye stjerne, Pascal-baserte GTX 1080.

Vi kjenner igjen kjøleren fra de tidligere lekkede bildene og registrerer at navnet, som i sedvanlig Nvidia-stil er gravert inn i enden av kortet, også sammenfaller med hva de første bildene viste oss.

«X0X0»

Nvidia virker dermed å navngi den kommende grafikkgenerasjonen sin på samme form som tidligere, hvor altså (de to) første siffer identifiserer generasjonen og de to siste sifferene viser modellen.

Tidligere rykter gikk på at Nvidia ville navngi sin nye grafikkortgenerasjon på formen «GeForce 1700» og «GeForce 1800», og i tillegg droppe GTX-navnet helt. Nå kan vi i stedet se frem til mindre forvirring der vi får fortsette å følge GTX 900-serien i det den bikker over tusentallet denne sommeren og gir liv til blant annet GTX 1070 og GTX 1080.

Lanseringen nærmer seg

Det har lenge blitt antatt at Nvidia vil lansere sine første nye Pascal-baserte grafikkort i sommer. Nye rapporter om produksjonsstopp for grafikkbrikken GM204, som benyttes i nåværende GTX 970 og GTX 980-grafikkort, kommer som ytterligere damp for dette ryktelokomotivet.

For en uke siden kom rapportene som hintet om at varianter av Pascal-brikken GP104 ville bli å finne i henholdsvis GTX 1070, GTX 1080 og GTX 1080 Ti, og at Nvidia ville kjøre denne ut på entusiast-markedet før budsjettkortenes ankomst. 

Budsjettkort i høst

Nå melder SweClockers at Pascal-brikken GP106 ankommer til høsten, og med den sannsynligvis også arvtakeren til dagens forholdsvis spreke budsjettkort, GTX 960.

SweClockers bemerker at flere GTX 950- og GTX 960-grafikkort den siste tiden har kommet på markedet uten krav om ekstra strømtilførsel. Med tanke på at Pascal-baserte GP106 vil bli langt mer energieffektiv enn dagens Maxwell-baserte GM206-brikke, som vi finner i GTX 950 og GTX 960, kan kommende GTX 1050/GTX 1060 kanskje klare seg med strøm kun fra PCIe-sporet.

Det er ikke kun grafikkbrikken som kan skille GTX 1070 og GTX 1080:
Bare ett av kortene ser ut til å få nytt og raskere minne »

(Kilder: Videocardz, HWBattle, SweClockers)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen