Ryggsekk lader mobilen

Amerikanske forskere ved University of Pennsylvania har funnet opp en ryggsekk som gjør skrittene dine om til energi. Teknologien åpner for at du kan lade mobiltelefonen din mens du vandrer over fjellheimen. Ryggsekken sørger også for forlenget levetid til bærbare musikkspillere eller navigasjonsutstyr.

Når du går beveger innholdet i ryggsekken seg opp og ned i takt med kroppsrytmen din. Det er akkurat denne bevegelsen som skal omdannes til energi. Når innholdet i ryggsekken gnis mot rammen blir det dannet elektrisk energi som du kan lade batterier med.

Ugrasiøs gange
I følge forskerne er det vår ugrasiøse gange som gjør det mulig å lage energi ut av bevegelser. Når vi går beveger hoften seg opp og ned 5-6 cm per skritt. Dette fører til at ryggsekken også hever og senker seg. Ryggsekken er forøvrig spesialdesignet til å hoppe opp og ned mest mulig.

Hvor mye energi som omdannes er avhengig av hvor tung ryggsekken er, og hvor fort du beveger deg. Bærer du rundt på 20 til 38 kilo kan ryggsekken generere omtrent 7 watt. Skal vi tro forskerne er dette mer enn nok til at du kan lade MP3-spilleren, GPSen og mobiltelefonen samtidig.

Forskerne fant også ut at ladesekken ikke veier stort mer enn en vanlig ryggsekk. Forskjellen kunne sammenlignes med å bære rundt på en ekstra sjokolade.

(Kilder: Reuters, NationalGeographic)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen