Anmeldelse

Ryan Reynolds er gravlagt

Buried

Studio
Kino: SF Norge
Blu-ray: SF Norge
Produksjonsår: 2010
Norsk tittel: Buried
Utgivelsesdato Blu-ray: 16.02.2011

Disk
Antall: 1
Type: 25 GB Blu-ray Disc
Sone: B
Lengde: 01:34:57
Kapitler: 8
Størrelse: 18,4 GB
Boks: Blue BD Case

Video
Sideforhold: 16x9 2.39:1
Originalt sideforhold: 2.39:1
Oppløsning: 1080p
Video-kodek: AVC

Audio: DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1
Undertekster: Dansk, finsk, norsk, svensk

Ekstramateriale video: SD, HD
Ekstramateriale audio: Dolby Digital 2.0

Testet med LG 50PS3000Harman/Kardon AVR255Harman/Kardon HKTS11PS3

Ryan Reynolds spiller lastebilsjåføren Paul Conroy - som har blitt levende begravd av ukjente gjerningsmenn et sted i Irak. Han er utstyrt med en lighter og en mobiltelefon, og kjemper en desperat kamp for å overleve den grusomme skjebnen i vente.

Filmen

1,5 timer i lag med Ryan Reynolds i en kiste høres kanskje ikke ut som en ideell filmkveld, men Buried er faktisk ikke langt i fra å være et skolebokeksempel på hva man kan gjøre med få og effektive virkemidler. Filmen klarer å holde på spenningen gjennom hele sin lengde ved å konstant fyre opp under spørsmål som "hvem står bak" og "hvorfor er alle så lite hjelpsomme?"

Enkelte vil nok synes at dette blir for langtekkelig og lite engasjerende. Man får en gradvis eksponering av motivasjoner og hendelser, men kanskje ikke på en slik eksplosiv måte som ungdommen har blitt vant til i nyere tider. Den noe utspekulerte planen mot den stakkars sjåføren er uansett verdt å bivåne, selv om historien blir en smule forutsigbar etter hvert.

Les også: Blu-ray-utgivelser i februar

Den spanske regissøren Rodrigo Cortés får dessverre ikke til en skikkelig vemmelig, klaustrofobisk og kvelende følelse av å være innesperret i en kiste.

For det første virker kista veldig stor, og for det andre gjør enkelte innstillinger som viser totalbilder av kista med Reynolds i at situasjonen blir ufarliggjort - man får se en helhet og mister dermed den innesperrede og kaotiske frykten man ellers måtte ha følt av å være begravd levende.

Likevel, filmen står og faller mye på Ryan Reynolds' innsats, og han skuffer således ikke. Enkelte følelsesmomenter føles litt vel påtrengt, som for eksempel når han får tårevåte øyne av å ta den obligatoriske telefonen hjem og hører lyden av sønnens stemme.

Alt i alt er Buried en god film - eller først og fremst en spartansk film. Med et angivelig budsjett på under 2 millioner dollar har filmskaperne fått til en absolutt brukbar film som er verdt å få med seg.

Teknisk

Video

Filmen har ikke den sterkeste gjengivelsen av svarttoner jeg har sett. Til å være en film som foregår såpass mye i mørket, burde det egentlig være sterkere nyanser av svart. Isteden får vi mørke toner av grått og blått, og noen ganger også rødt.

Dette er spesielt merkbart fordi filmen er skutt i 2.39:1, noe som gjør at det blir svarte felter oppe og nede på vanlige TV-er som har 16:9-format. Når de mørke områdene i filmen blekner i forhold til de svarte feltene oppe og nede, da legger man altså merke til dette ekstra godt.

Et lag av filmatisk korn pryder bildet gjennom hele filmen, og er spesielt merkbart på områder som er ute av fokus. Når bildene av Ryan Reynolds er på sitt skarpeste, legger man ikke så godt merke til dette lenger. Da får man heller øynene opp for flotte detaljgjengivelser av porer og skjeggstubber, eller treverk og andre småting når fokuset er på dette.

Farger fra blått, gult, grønt og rødt får også lov til å dominere fargepaletten på en måte som får frem miljøet på en god måte. Av artefakter er det verdt å nevne det som ser ut til å stamme fra kildematerialet, og det innebærer noen hvite prikker her og der.

Audio

Buried begynner i stummende mørke, og lydene man først hører får en ikke til å dette av stolen. Selv om filmen som nevnt foregår mye uten bruk av lys, er ikke lydbildet av det mer sprelske og dominerende slaget. Dette er i og for seg realistisk, da man ikke kan forvente all verden av auditiv aktivitet under jorda.

De lydene som finnes er klart gjengitt, og stemmebruk er for det meste forståelig og hørbar. Ved enkelte anledninger slår surround-bruken til, for eksempel når Reynolds går amok i kista ved begynnelsen eller når han må skifte posisjon. Da hører man veldig flotte lydgjengivelser av treverk og buldring, som kommer frem på en meget fin og troverdig måte.

Ekstramateriale

  • Interview with Ryan Reynolds
  • Interview with Rodrigo Cortés
  • Making Of
  • Trailere til Saw - The Final Chapter, The Way Back, The Kids Are All Right, Get Low

Konklusjon

Bli vår fan på Facebook!
Vi er på Facebook!

Buried er en god film, men som kanskje ikke er et absolutt must å ha på Blu-ray for de som er ute etter superbe HD-opplevelser. Kvalitet på lyd og bilde er god nok, og ser ut til å være mer eller mindre korrekt gjengitt, men er likevel ikke pusttagende. Ekstramaterialet er en smule skralt og gjør ikke denne utgaven mer ettertraktet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen